StoryEditor

Európske mesto vymazali z mapy. Potom vstalo z popola a je príkladom pre svet

31.01.2018, 23:01
Autor:
ipip
Po stáročia bol tento arktický prístav v Nórsku odovzdaný na milosť matky prírody a človeka.

Napriek tomu sa zdvihol z popola s hlbokou a vzdornou odpoveďou. Oveľa ďalej na sever od slávnych prítokov fjordu, na okraji hraníc, leží najsevernejšie pobrežné mesto vo Finnmarku (územnosprávna jednotka v severnej časti Nórska).

Hammerfest. Nachádza sa päťsto kilometrov za polárnym kruhom, kde dominuje surová divočina príkrych polostrovov a útesov ako na konci sveta, píše BBC. Miesto, kde mala príroda dlho hlavné slovo.

V zime, akoby na základe dekrétu Odina, sa cesty strácajú pod hlbokými vrstvami snehu a keď na oblasť padá polárna tma, od polovice novembra do konca januára je takmer absolútna.

Mesto na konci sveta

Keď sa však vyberiete po opustenej, snehom pokrytej ceste do Hammerfestu, kde žije vyše 10 tisíc obyvateľov, čoskoro prídete na to, že jedno z najsevernejších miest na svete má oveľa horšie problémy, ako je vyrovnávanie sa s teplotami pod nulou.

História Hammerfestu je nešťastným príbehom prírodných katastrof, požiarov, rán a vojen, ktoré zahŕňajú časovú líniu od Napoleona až po nacistov. So šťastným koncom.

A napriek tomu, že je jednou z najprirodzenejších osád v severnej Európe, moderný vzhľad mesta by vám mohol pripadať skôr zvláštny. Pozriete naň a cítite sa inak ako na iných miestach tohto ďalekého severu.

Flickr Kamenný / betónový kostol postavil v roku 1961 architekt Hans Magnus.

Domčeky, typické pre Nórsko, tradičné obchody veľrybárskeho mesta. A potom, smerom k prístavu je arktické kultúrne centrum s LED osvetlením a plávajúcim skleneným terminálom.

V strednej časti - medzi plochým atlantickým nebom a pozadím skládok skvapalneného plynu - sú moderné bytové domy a výletný terminál. A nad tým, na hlavnej ulici Kirkegata, je kostol v tvare raketovej lode.

Fénix ďalekého severu

Ako vysvetľuje Hammerfest túto mimoriadnu transformáciu? Od 18. storočia, po prvých príchodoch európskych (a krátko po príchode severoamerických) obchodníkov bolo mesto zničené, zbúrané na kameň a efektívne vymazané z mapy.

Wikimedia/Ludovic Péron

​Bolo to peklo, ktoré sa opakovalo mnohokrát, a napriek tomu sa vracia späť. Fénix ďalekého severu. "Môžete sledovať našu históriu približne 10-tisíc rokov, ale pokiaľ ide o tehly a maltu, sme mimoriadne mladé mesto," povedal 75-ročný historik Jens Berg-Hansen pri stretnutí na Kirkegate.

"Je tu priekopnícky duch - a to je dôvod, prečo sa sem ľudia vrátia. Toto je mesto, ktoré vyvoláva sebadôveru. Naučili sme sa držať spolu." To, čo pôvodne priviedlo Európanov do mesta, bol bezcolný prístav, čo je výsledok teplého prúdu Atlantického zálivu, ktorý je v takýchto severných vodách nezvyčajný.

Narástol aj rozvoj medzinárodného loveckého úsilia, ktoré sa tiahlo do Severného ľadového oceánu cez Nórske a Barentsove more. To bolo obdobie, keď boli tulene, veľryby a mrože lovené kvôli mäsu, koži a oleju.

Flickr

​Mesto sa stalo otvorenou továrňou, kde sa škvrny škrabali z kožuchov, aby sa zabránilo zatuchnutiu. "Hovorilo sa, že predtým ako Hammerfest uvidíte, ho musíte zacítiť," povedal Berg-Hansen pre BBC, ktorý opisuje roky boomu mesta na začiatku až polovici 18. storočia, počas ktorého nastal rozmach príchodom kancelárií ruského, nemeckého, francúzskeho, holandského a amerického konzulátu.

"Prinášali obchod, peniaze a množstvo medzinárodných návštevníkov. Tiež otvorene hovorievali, že dámy tu boli také krásne ako tie v Paríži kvôli tomu, ako sa obliekajú." Pôžitok z histórie je hmatateľný: ešte dnes sú ulice domovom neprimeraného počtu butikov a kaderníkov.

Prvé rany blahobytu

Takéto dobré časy však nemohli trvať večne. Históriu zdokumentovali vo vhodne nazvanom Gjenreisningsmuseet, Múzeu rekonštrukcie pre Finnmark a Severné Tromsy (pomenovanom po dvoch susedných regiónoch na severe Nórska).

Flickr

​Prvá rana nastala vtedy, keď bol prístav, ktorý nezamŕzal a mal strategickú polohu na ceste do Ruska, Arktídy a Veľkej Británie, počas napoleonských vojen obsadený.

V júli 1809 Briti vyplienili a zničili Hammerfest. Počas týždňovej blokády nechali mesto ľahnúť hladomorom. O pol storočie neskôr hurikán demontoval sklady mesta, a to ešte skôr, ako v roku 1890 došlo k tragédii. Oheň vzplanul z horiacej pekárne, dve tretiny budov prístavu zhoreli.

Znie to neuveriteľne, vzhľadom na nepredvídateľné počasie a nedostupnosť Hammerfestu, ale snaha o rekonštrukciu nakoniec viedla k rozsiahlej modernizácii.

Napríklad už v nasledujúcom roku sa mesto stalo prvým v severnej Európe, ktoré zaviedlo elektrické osvetlenie. Horšie časy mali nastať po nemeckej invázii do Nórska v roku 1940, kedy bolo mesto obsadené.

Wikipedia

​Nemci si v prístave vytvorili svoju základňu a aj kvôli tomu, že v tom období bolo Nórsko pronemecké, sa mesto stalo terčom červenej sovietskej armády.

Mesto ako epicentrum súboja titanov

14. február 1944 sovietske lietadlá mestečko prvýkrát zbombardovali. Škody boli našťastie malé. 29. augusta v tom istom roku sa útok zopakoval, avšak v oveľa ničivejšej forme.

Hammerfest prišiel o množstvo budov a ulíc, lode v prístave boli zničené. Bol október 1944, obyvatelia boli bez prístrešia, jedla a dodávok základných potrieb.  Plán pre Červenú armádu bol jasný. Nacisti chceli mesto nechať vyhladovať a zamrznúť. Všetko dokonale vychádzalo. 

Nemci počas niekoľkých dní spálili Hammerfest. Cesty vymazali z mapy, teleskopické tyče boli rozbité a komunikačné linky zničili. Prístav zostal pustý a obyvatelia zostali bez strechy nad hlavou. 

Nacistické riešenie bolo natoľko systematické, že z 10 tisíc budov, ktoré rozbili na prach, ostala len kaplnka. Po požiaroch, ktoré ešte v oblasti zúrili ďalšie štyri mesiace, miestni obyvatelia utiekli. Hammerfest prestal existovať.

Rodiny ušli do južného Nórska. Pre BBC to potvrdila aj 84-ročná Randi Simonsenová, ktorá sledovala túto skazu na vlastné oči.

"Nemci boli takí dôkladní, že pálili aj naše suterény," povedala Simonsenová a ukázala na fotografie, zachytávajúce následky vojnového besnenia. "Ale ľudia tu boli šikovní. Skryli si majetok, aj keď vedeli, že sa nikdy nevrátia."

Obdivuhodné je, že obrazy v múzeu, zachytávajúce rekonštrukciu sú oveľa silnejšie než tie, na ktorých je zničený Hammerfest. Jedna zobrazuje vysokú stoličku (ako u kaderníka) americkej výroby, ukrytú v zemi pod domom majiteľa, aby ju zachránil. 

Ďalšia odhaľuje dve úplne neporušené aj keď trochu opotrebované zamatové kreslá. Vykopali ich až po vojne.  Ako pripomenula Simonsenová, jej rodina doslova „dostala“ dva dni, aby sa mohla pripraviť na odchod, pretože nevedela, kedy alebo dokonca či sa bude môcť vrátiť.

Fénix vstáva z popola

Ak by ste chceli vidieť, ako sa Hammerfest vyrovnal s katastrofou, na vlastné oči to už nezistíte. Mesto bolo síce zničené, no už do niekoľkých týždňov začali s opravami. Tvár mesta sa zmenila na nepoznanie. 

"Nemali sme čas riešiť traumu," povedala Simonsenová a dodala, že po návrate rodina spala na podlahe kaplnky. "Ľudia boli šťastní, že sú doma. Ja som bola puberťáčka, takže som sa zaoberala školou, módou a - samozrejme - chlapcami."

Ďalší očitý svedok, 72-ročný učiteľ na dôchodku Gunnar Milch, má inú teóriu o tom, ako sa Hammerfest naučil prispôsobovať sa. Je to šťastný príbeh, ktorý v istom zmysle triumfuje nad nepriazňou, hodnotí.

"Ľudia niekedy majú romantizovaný pohľad na minulosť, ale v Hammerfeste bola vždy tvrdá. Pre nás to bola otázka komunity. Keď sa ľudia vrátili po druhej svetovej vojne, vytvorili si svoju vlastnú komunitu. Z tej pôvodnej ich vytrhli. Ponaučenie spočíva v tom, že sa rozhodneme ísť vlastným osudom."

Ako dokazuje história, Hammerfest ustál svoje miesto popri Mostare v Bosne, japonskej Hirošime a Drážďanoch v Nemecku, ako mesto, ktoré bolo zničené, ale vstalo z popola s hlbokou a vzdornou reakciou.

Dnes Hammerfest opäť prosperuje. Prišli sem spoločnosti, ktoré sa zaoberajú skvapalnením plynu. Tento podnikateľský boom by mal trvať ešte ďalšie desaťročia. Na prekvapenie miestnych obyvateľov je to jednoducho pokračovaním toho, ako mesto prosperovalo, po úderoch sa stavalo na nohy a zase prosperovalo, ako po dlhé stáročia predtým.

Flickr

​Mestský maskot - ľadový medveď

Možno to, čo najlepšie zachytáva Hammerfestské memento „nikdy neumierajúceho ducha“, je mestský maskot - ľadový medveď. Zosobňuje vitalitu komunity, ale aj záhadnú schopnosť mesta prežiť po stáročia v ďalekom arktickom kruhu, na vrchole zemegule, napriek najhorším úmyslom ľudí.

Nemohli si priať výstižnejší a trvalejší symbol.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:32