Flickr.com
StoryEditor

Chorvátsko získa novú atrakciu. Titova slávna jachta, na ktorej sa tvorili dejiny, sa zmení na múzeum

22.01.2018, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Na tomto mieste dohadovali vplyvní politici medzinárodné zmluvy.

Plavili sa na nej také hviezdy ako Elizabeth Taylorová či Sophia Lorenová. Jachta Galeb je symbolom Titovej Juhoslávie. Doteraz hrdzavela v chorvátskom prístave, no pravdepodobne sa dočká nového života. Podľa agentúry AFP na jachte vznikne múzeum.

Po smrti Josipha Tita v roku 1980 zostala jachta opustená. V prístave Rijeka sa pomaly rozpadávala, postihol ju rovnaký osud ako juhoslovanskú federáciu, kde vypukli série krvavých konfliktov.

V roku 2009 kúpilo jachtu Mesto Rijeka. Jej pôvodný grécky majiteľ sa totiž topil v dlhoch a plavidlo dlhé 117 metrov chátralo. 

Momentálne dostáva Galeb novú šancu na život. Chystá sa jej veľká oprava, loď sa premení na múzeum. Predpoklady hovoria, že o dva roky, keď sa Rijeka stane európskym hlavným mestom kultúry, bude hlavnou atrakciou. 

Tento projekt je však v Chorvátsku terčom veľkých politických sporov. Pri moci sú totiž konzervatívci, ktorí Tita označujú za protichorvátskeho, kontroverzného politika. O jeho úlohe v boji proti nacistom nik nepochybuje, ale jeho odporcovia mu vyčítajú diktátorské praktiky a presadzovanie kultu osobnosti.

Minulý rok pod tlakom nacionalistov Záhreb premenoval Titovo námestie, ktoré patrí medzi hlavné verejné priestranstvá v meste. "Nechceme bezvýhradne ospevovať Tita, ale rozprávať príbeh Juhoslávie a Chorvátska," uisťuje primátor Vojko Obersnel.

Jachta Galeb (v chorvátštine a srbštine to znamená čajka) opustila v roku 1938 janovské lodenice. Jej prvou úlohou bola preprava banánov. Taliani ju však zapojili do svojich vojnových operácií.

Briti ju v roku 1941 poškodili torpédom, potom ju zabavili nacisti. V tri roky neskôr ju zbombardovali spojenecké jednotky.

Plavidlo opravili po vojne a stalo sa Titovou oficiálnou loďou. Na jej palube juhoslovanský vodca plával po Temži až do Londýna, aby sa tu zišiel s Winstonom Churchilom. Išlo o prvú oficiálnu návštevu komunistického štátnika vo Veľkej Británii.

Na Galebe sa konali najvýznamnejšie diskusie, ktoré predchádzali Hnutiu nezúčastnených krajín, uvádza Kristina Pavečová z hlavného múzea v Rijeke. Toto politické fórum (okrem Tita tam bol indonézsky prezident Sukarno, indický premiér Džaváharlál Néhrú, egyptský prezident Gamál Násir a ghanský prezident Kwame Nkrumah,) založili v roku 1961. Išlo o krajiny, ktoré sa nechceli podieľať na konfrontáciu Západu s Východom počas studenej vojny. 

Slávna minulosť jachty kontrastuje s tým, čím je dnes. Najlepšie sa zachovali časti, ktoré patrili Titovi a jeho manželke Jovanke. "Nábytok je pôvodný, môžeme si čo najverejnejšie predstaviť život na jachte," hovorí Pavečová.

Obnovu jachty budú financovať z európskych fondov. Vznikne plávajúce múzeum juhoslovanskej histórie, bude v ňom hotel aj reštaurácia.

Rijeka bola kedysi prosperujúcim priemyselným prístavom, no teraz prežíva krízu. Ekonomiku mesta poškodil proces privatizácie a zlé riadenie po vojne v 90. rokoch.

Vojko Obersnel stojí na čele radnice od roku 2000 a dúfa, že projekt Galeb mestu pomôže. Chystá sa revitalizácia mesta s kultúrnymi a turistickými atrakciami.

Tito stál na čele Jugoslávie od konca druhej svetovej vojny až do svojej smrti. "Vďaka Titovi sa Rijeka stala konečne chorvátskou," hovorí šperkárka Biljana. "Neviem, či tí najmladší Tita vôbec poznajú, aby si mohli urobiť svoj vlastný názor," dodáva. 

01 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 02 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane 03 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 04 - Modified: 2024-03-15 13:12:54 - Feat.: - Title: Parlamentné voľby v Chorvátsku budú 17. apríla 05 - Modified: 2024-03-14 12:52:57 - Feat.: - Title: Chorvátsko rozpustilo parlament, na jar usporiada predčasné voľby
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:22