Jiří Peňás, Lidové noviny
StoryEditor

Amsterdam obmedzí prenájmy cez Airbnb. Prerobíte a prídete o 53 miliónov eur, tvrdí firma

17.01.2018, 10:33
Problémy s prenájmami cez Airbnb má väčšina európskych metropol.

Európske metropoly čoraz častejšie sprísňujú podmienky pre služby typu Airbnb, ktoré sprostredkúvajú prevažne krátkodobé prenájmy a fungujú ako lacnejšia alternatíva k hotelom a penziónom, píšu Lidovky.

Spoločnosť zo Sann Francisca teraz po Londýne alebo Paríži narazila na ďalšie tvrdé obmedzenia v holandskom Amsterdame. Hlavné mesto Holandska obmedzí od roku 2019 prenájom maximálne na 30 dní v roku.

Krok späť?

Už od januára 2016 mohli pritom majitelia bytov domov a bytov v Amsterdame prenajať svoju nehnuteľnosť maximálne na 60 dní v roku, pokiaľ nezískali zvláštne povolenie. Teraz magistrát skrátil tento limit na polovicu.

Primátor Laurens Ivens pripúšťa, že nejde o zázračné riešenie ťažkej bytovej situácie. "Obmedzí to ale problémy spôsobené turistami v niektorých štvrtiach a bude vďaka tomu menej lákavé využívať svoj domov ako spôsob zárobku," uviedol.

Airbnb samozrejme toto obmedzenie prijalo len s veľkou nevôľou. "Naša komunita, ktorú v Amsterdame tvorí 19 tisíc hostiteľov, je sklamaná. Toto rozhodnutie uprednostní veľké hotely pred miestnymi rodinami, ktoré príležitostne zdieľajú svoje domovy," vyhlásila Bo de Koningová z Airbnb.

Spoločnosť podľa tlačovej správy verí, že vybudovala zodpovednú komunitu, ktorá prospieva mestám aj ich obyvateľom. Podľa Bo de Koningovej holandská metropola získala približne 11 miliónov eur na turistických daniach v rokoch 2015 a 2016 práve vďaka Airbnb.

Airbnb: prerobia na tom

Holandská metropola každoročne priláka približne 17 miliónov turistov. Je ich teda približne toľko ako má Holandsko obyvateľov. 

Aj keď to predstavuje veľa peňazí do štátnej a mestskej pokladnice, miestni si začínajú na niektoré negatívne vplyvy, ktoré so sebou turizmus nesie, hlasnejšie sťažovať.

Podľa Airbnb ale sedem z desiatich ľudí, ktorí si prostredníctvom služby zabezpečujú ubytovanie, zostáva mimo centrum. Ďalšie obmedzenia práv ľudí zdieľať svoje domovy pritom môžu podľa firmy miestnu ekonomiku pripraviť o 53 miliónov eur a naopak turistov sústrediť v najzaťaženejších lokalitách.

Problémy má väčšina európskych metropol

Amsterdam nie je zďaleka jediným mestom, ktorý sa prostredníctvom regulácie snaží vyrovnať s tým, že služby typu Airbnb naďalej zhoršujú už tak často problematickú bytovú situáciu a dvíhajú ceny nehnuteľností aj dlhodobých prenájmov.

Časť bytov z trhu úplne zmizne, pretože sa ich majitelia rozhodnú dať prednosť krátkodobým nájmom pred ľuďmi, ktorí hľadajú trvalé bývanie.

Napríklad Londýn sa vlani rozhodol obmedziť počet dní, počas ktorých je možné vlastnú nehnuteľnosť takto prenajímať, na 90. V Paríži je možné prenajať byt či dom cez Airbnb maximálne na 120 dní v roku.

A americký štát New York pre zmenu krátkodobé prenájmy úplne potiera tak, že postavil mimo zákon prenájom nehnuteľnosti na dobu kratšiu ako 30 dní.

01 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 02 - Modified: 2024-04-05 12:39:34 - Feat.: - Title: Ráž navštívil stavbu kontroverznej križovatky. Poliaci dobiehajú sklz, ďalšie veľké obmedzenia prídu už v lete 03 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 04 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 05 - Modified: 2024-01-19 13:08:14 - Feat.: - Title: Instagram začne ponocujúcim tínedžerom ukazovať, aby odložili mobil a išli spať. Funkciu nebude možné nijako vypnúť
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:10