StoryEditor

Odborníčka na lacné cestovanie: Rok šetríte a potom vyrazíte v zlom čase na najdrahšie miesto

06.01.2018, 23:01
Dá sa to aj inak, mohli by sme získať omnoho viac.

Hana Machalová sa  zameriava na takzvané low cost cestovanie. Na svojich prednáškach vysvetľuje, že vyraziť do sveta sa dá aj lacno, šikovne a prakticky počas celého roku, píše idnes.cz. 

Keď na besede hovorí o tom, ako putovala so svojou štvorročnou dcérkou, babičkou a kamarátkami po kazašskej divočine, mnohí len neveriaco krútia hlavami. Rovnako nedôverčivo sa na ňu pozerajú aj vtedy, keď ich posmeľuje, aby vyrazili "za pár šupov" v decembri do Karibiku. 

Hana Machalová pritom sama seba vidí ako obyčajnú ženu, ktorá rada cestuje. Má bežný plat, 25 dní dovolenky a dieťa v predškolskom veku. Napriek tomu vyráža takmer každý mesiac na dovolenku do zahraničia. 

"Ide to ľahko, stačí iba nehľadať výhovorky a ísť na to inteligentne," poznamenáva žena, ktorá rúca mýty o konvenčnom cestovaní. Na svojich facebookových stránkach a verejných prednáškach radí ľuďom, ako cestovať lacno a zažiť čo najväčšiu pohodu.

Na začiatku decembra ste sa vrátili z dovolenky na Martiniku. Odporúčate takýto výlet?
Vlastne, stále sa čudujem, prečo na takéto dovolenky nejazdíme častejšie. Cenovo to vychádza ako lacnejší zájazd v lete na Krétu.

Ibaže, ja by som v lete nikdy nešla k moru. Cestujem tam cez zimu, keď je to výhodnejšie a môžete spoznávať výrazne atraktívnejšie destinácie. Na Martiniku je momentálne sezóna v plnom prúde, ale Európania tam nelietajú. 

Až do polovice decembra sa dajú zohnať veľmi lacné letenky. Po Vianociach sú drahšie, ale v polovici januára ich cena opäť klesá a tak je to až do začiatku apríla. Nejde iba o Martinik, v tejto dobe sa vám za málo peňazí otvára celý svet.

Ako dlho vám trvalo, kým ste to odsledovali?

Pozrite sa, nájsť si server s lacnými letenkami nie je ťažké. Problém je spoznať to, čo je vlastne lacné. To je u mňa otázka skúseností. Teraz už viem, za koľko som ochotná do tej ktorej krajiny letieť. Aj letenka na Martinik stojí v tomto období bežne okolo 800 eur. Ja som ju zohnala za polovicu. Dá sa do toho ľahko preniknúť. 

Ako sa teda hľadajú lacné letenky?

Sledujem vybrané servery, do mobilu mi chodí veľa push správ s akciovými ponukami. Keď sa stretne dobrá cena a lokalita, ktorá ma zaujíma, "zabookujem" si to. Nerobím to ale tak ako väčšina ľudí, že hľadám jednu vysnívanú lokalitu. Som pripravená vyraziť kamkoľvek, kde mi to príde zaujímavé a ak sa dá, kedykoľvek počas roku. Je to najlacnejšie, ale aj cestovateľsky zaujímavejšie. 

Musíte takúto dovolenku potvrdiť dlho vopred?

Ako kedy. Niekedy sú najvýhodnejšie letenky k dispozícii napríklad s ročným predstihom. Ak by ste chceli na budúci rok v novembri zaletieť na Guadeloupe (francúzske súostrovie v Karibskom mori), letenky sa teraz predávajú aj za 240 eur, a to je krásna cena.

Niekedy však treba vyraziť o pár dní či týždňov. V decembri sa napríklad predávajú veľmi lacno letenky na január do Londýna. K dispozícii sú jednotlivé miesta na doplnenie paluby. Za 20 eur tam a späť, to je predsa lacnejšie ako z Prahy do Zlína.

Cestujete aj inak ako lietadlom?

Po Európe aj vlakom alebo autobusom. Súkromní dopravcovia majú často akcie s priaznivými cenami.

Doprava je jedna časť, ale ako riešite ubytovanie a ďalšie výdavky?

Mám limit, zhruba 300 až 400 eur na týždeň za všetko, podľa destinácie. Je zaujímavé sledovať, čo vo finále za túto cenu dostanete, štandard je totiž veľmi premenlivý. 

Napríklad v Singapure sa tlačíte v malej kapsulovej posteli, v Kuala Lumpur máte za rovnaké peniaze nádherný apartmán s bazénom na streche. Ubytovanie si väčšinou objednávam cez internetový vyhľadávací a rezervačný systém, ktorý máva veľa variánt bývania za rôzne ceny. 

A nepopálili ste sa niekedy? Vždy to zodpovedalo vašim predstavám?

Veľa ľudí sa toho zbytočne bojí. Dnes máte pri každej ponuke recenzie, urobíte si už vopred predstavu, kam vlastne idete. Ja vôbec nechodím do tých najlacnejších ponúk. Malá poučka: je lepšie menšie ubytovanie v súkromí ako veľké hotely, tam vám môže prekážať veľa vecí.

Hana Machalová

Máte niečo, na čom zásadne nešetríte?

Zdravotné poistenie. Najmä ak cestujem mimo Európy. Zdravotná starostlivosť je vo svete drahá a poznám príbehy, keď ľudia zostali dlžní aj miliónové čiastky.

Pozerajú sa na vás občas zvláštne, keď si sledujete svoj finančný limit?

Nie, to je predsudok. Napríklad na Havaji sme sa ubytovali v najlacnejšom hosteli. Aj tak to stálo 30 eur a pripomínalo to viac rockový klub ako študentskú čajovňu. Všetko bolo oprskané a vŕzgalo. 

A stretávali sme tam Francúzov, Američanov, ľudí, ktorí vlastnia firmy. Tí si určite mohli dovoliť aj 5-hviezdičkové hotely, ktorých je tam dosť. Ale nechcú vyhadzovať veľa peňazí iba za to, aby si potvrdili svoj sociálny status. 

Hovorili ste, že cestovať v lete k moru je nezmysel. Kam teda chodíte v lete? 

Odporúčam východnú Európu, krajiny bývalého sovietskeho bloku. Sú cenovo dostupné, zaujímavé, majú krásnu prírodu aj kultúru. Miestni sú príjemní, vedia o našej krajine. My sa často pozeráme na tieto štáty príliš negatívne, čo je škoda. 

Sú destinácie, kde vaše poučky o lacnom cestovaní neplatia?

Sú. Úplne nepriestrelné je napríklad Tichomorie. Z Európy sa tam lieta málo, medzi leteckými spoločnosťami neexistuje konkurencia a ceny sú, bohužiaľ, vysoké.

Drahé destinácie sú aj Grónsko alebo Antarktída. V Škandinávii je drahé ubytovanie, ale dá sa to obísť tým, že môžete kdekoľvek stanovať, spať v aute alebo v otvorených chatkách. Tam stačí dať do pokladničky zopár drobných.

Veľa ľudí rieši aj bezpečnosť. Sú miesta, ktorých sa bojíte? Napríklad v arabskom svete?

Arabský svet je práveže úplne pohodový. Teda až na Sýriu. Na budúci rok už mám dohodnuté Jordánsko a Izrael, to sú krásne a turisticky zaujímavé a príjemné destinácie.

Naozaj nebezpečných je iba zopár. Všímam si, že veľa ľudí vníma úplne iné problémy. Tým hlavným je ich nastavenie. Nenájdu odvahu vycestovať do neznámej krajiny, ktorá im pripadá cudzia a ďaleká.

Nevedia prekonať hanbu pred cudzími ľuďmi, obavu z toho, ako sa tam dorozumejú. Verte mi, napriek tomu, že hovorím po anglicky, v drvivej väčšine štátov mi to bolo na nič. A napriek tomu som si všade bez problémov poradila.

Hana Machalová

Cestujete po svete v rámci bežnej dovolenky. To znie neuveriteľne...

Ide len o to, správne si rozvrhnúť čas. Mám 25 dní dovolenky, 5 dní si ušetrím náhradným voľnom. Na cestovanie využívam štátne sviatky, aby som minula čo najmenej dní. 

V danej lokalite mi stačí stráviť väčšinou maximálne týždeň. Netúžim po tom, aby som krajinu spoznala do najmenšieho detailu. Stále si ponechávam dôvod vrátiť sa. 

V čom ako cestovatelia robíme chybu?
Väčšinou je to tak, že ľudia šetria celý rok peniaze na jednu dovolenku a idú cez leto tam, kto je to práve vtedy drahé. Okrem toho majú pocit, že musia zostať na jednom mieste dlho.

Výhodnejšie je byť flexibilný a cestovať počas roku. Často mi hovoria, že sa to nedá, lebo nedostanú dovolenku. Pritom, väčšinou nie je také ťažké vydupať si čo chcem. Vidím to na sebe a nepovažujem sa za nejaký výnimočný prípad. Ale každý máme svoje priority nastavené inak.

Na cesty beriete aj štvorročnú dcéru. Skutočne zvláda bez problémov všetky lety, dlhé cesty aj cudzie krajiny?

Úplne. Dieťa v tomto veku je nevyčerpateľnou zásobárňou energie. Je nadšená z nových vecí. Je jej úplne jedno, či sme na Máchovom jazere alebo v Karibiku. A keď si potrebuje oddýchnuť? Zaspí kedykoľvek. 

Lietadlá a vlaky sú pre deti ideálne. Môžu sa tam poprechádzať, nájsť si kamarátov. Mne robí občas problémy jet lag (choroba z prechodu časového pásma), ale dcéra tým vôbec netrpí. 

Mám ale výhodu a odporúčam to aj ostatným, že často cestujeme vo veľkej partii. Pozornosť dieťaťa sa rozptýli medzi viac ľudí a rodičia nie sú jeho jediným stredobodom. Predškolský vek je pre cestovanie úplne ideálnym. Dieťa nemusíte nikde ospravedlňovať, nemá svoje vlastné záujmy a priority. 

Keď vás tak počúvam, tak pri prednáškach pôsobíte viac ako psychoterapeutka ako cestovateľka....

Je to tak. Často mi pripadá, že s ľuďmi riešim problémy, ktoré majú v hlavách. Ale baví ma to. Je mi jasné, že väčšinu nepresvedčím, no vždy sa podarí niekoho rozhýbať. Potom si s nimi píšem a teším sa aj za nich. 

01 - Modified: 2017-12-19 12:30:57 - Feat.: 0 - Title: Potrebovali zmenu. Mladí Slováci vymenili kariéru za cestovanie po svete 02 - Modified: 2017-12-06 09:39:30 - Feat.: 0 - Title: Toto sú najlepšie lyžiarske destinácie v Európe. Pozrite si rebríček TOP 15 stredísk 03 - Modified: 2017-12-24 11:39:06 - Feat.: 0 - Title: Lyžiarske strediská, kde sa výborne najete. Pozrite si šesť tipov na excelentnú gastronómiu 04 - Modified: 2017-12-16 21:18:34 - Feat.: 0 - Title: Obyčajné kapučíno za 3,30. Bratislava extrémne zdražela, hovorí blogerka roka
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:36