StoryEditor

Turistický raj sa mení na veľké smetisko. Na Bali sa hromadia tony odpadkov

02.01.2018, 10:32
Autor:
ČTKČTK
Pláže na indonézskom ostrove Bali donedávna lemoval biely piesok a palmy.

Momentálne však túto idylku narušili odpadky. Priplavil ich Indický oceán a na ostrove vyhlásili stav pohotovosti, píše agentúra AFP. 

Plastové obaly a odpadky zaplavili pláže, kde sa opaľujú a kúpu turisti. Surferi sa kĺžu po vlnách, ktoré na tento obľúbený ostrov prinášajú odpad rôzneho druhu. 

"Keď si chcem zaplávať, nečaká ma nič príjemné," hovorí rakúska turistka Vanessa Moonshineová na okraji pláže v letovisku Kuta na juhu ostrova. "Vidím hory odpadu, každý a každý hodinu. Prichádza to vždy od mora, je to fakt hrozné," dodáva.

Odpadky sa hromadia na plážach a škodia povesti Bali. Tento ostrov turisti ospevujú ako sen. Smeti sú problémom celej Indonézie. 

Toto súostrovie v juhovýchodnej Ázii je štvrtou najľudnatejšou krajinou na sveta, býva tu 225 miliónov obyvateľov. Po Číne je druhým najväčším svetovým producentom odpadu v mori. Ročne vypustí do mora 1,29 miliónov ton odpadu, ktorý spôsobuje obrovské škody na ekosystémoch a ľudskom zdraví. 

Na Bali sa tento problém tak vyostril, že miestne úrady v novembri vyhlásili kvôli odpadu stav pohotovosti. Platí aj pre pláže v letovisku Kuta a v Jimmbaranu a Seminjaku, ktoré patria k najnavštevovanejším regiónom ostrova. Vlani sem prišlo viac ako 5 miliónov turistov.

700 komunálnych zamestnancov zbiera denne odpadky na plážach. Odváža ich 35 kamiónov na najližšiu skládku.

"Ľudia v zelených kombinézach vyzbierajú odpadky ale už na druhý deň je situácia rovnaká," hovorí nemecký turista Claus Dignas. Zdôrazňuje, že množstvo odpadu, ktorý prináša oceán je stále väčší a väčší. 

"Nikto nemá chuť ľahnúť si na lehátko a pozerať sa na všetok ten bordel," zdôrazňuje.

Problém sa zhoršuje v období dažďov, od novembra do marca. Odpad na pláže prinášajú silné vetry a morské prúdy, rieky potom odnášajú odpad až na pobrežie, vysvetľuje  Putu Eka Merthawan z miestnej organizácie na ochranu životného prostredia. 

Podľa oceánografa I Gede Hendrawy z univerzity Udayana na Bali ide o rovnako vážnu hrozbu ako je veľká erupcia sopky. Tá zasahuje Bali už vyše dvoch mesiacov. Asi 75 kilometrov od letoviska Kuta chrlí sopka Agung mraky sivého dymu.

Erupcia prinútila mnohých turistov, aby zrušili svoje rezervácie v hoteloch. Desaťtisíce domácich sa presťahovali do iných častí ostrova.

"Odpadky obťažujú turistov, ale problém je omnoho väčší. Mikroplasty môžu kontaminovať ryby, ktoré po konzumácii môžu spôsobiť zdravotné problémy, napríklad rakovinu," vysvetľuje vedec.

Indonézia sa pripojila k 40 krajinám, ktoré sa podieľajú na kampani OSN Čisté oceány.  Vláda sa zaviazala, že do roku 2025 zníži objem plastového odpadu o 70 percent.

Chce tiež rozšíriť recykláciu, ktorá tu takmer neexistuje a obmedziť používanie plastových sáčkov v maloobchode.

Podľa Hendrawyho by bolo treba plastové sáčky v obchodoch zakázať a lepšie informovať obyvateľov. "Ústredná vláda musí posilniť kampať za obmedzenie plastových obalov," zdôrazňuje. 

Na Bali by mala regionálna vláda vyčleniť viac peňazí z rozpočtu na to, aby upozorňovala  obyvateľov na nevyhnutnosť ochrany vodných zdrojov. Ľudia musia pochopiť, že nesmú hádzať odpad do vody, tvrdí Hendrawa.

01 - Modified: 2017-12-31 16:38:44 - Feat.: 0 - Title: Turistov kedysi lákalo kúzlo Paríža strednej Európy, dnes lacný alkohol. Budapešť sa stala pre domácich peklom
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:06