Ide o zapísanie údajov z cestovných dokladov do systému aerolínií po rezervácii letenky. Varianty sú dva – odbavenie na letisku a online odbavenie vopred. „Pokiaľ to daná rezervácia umožňuje, odporúčame využiť online variant. Nie je vôbec zložitý a ušetrí vám čakanie vo fronte na letisku. Stačí kliknúť na odkaz v emaily s letenkou alebo navštíviť stránky leteckej spoločnosti,“ popisuje Miroslava Zelenáková. Sekciu odbavenie alebo „check-in“ tam už určite sami bez problémov nájdete. V pokoji s predstihom (väčšinou medzi 48 a tromi hodinami pred odletom) všetko vyplníte. Môžete si tiež zvoliť požadované sedadlá, čím sa vyvarujete toho, že každý člen rodiny bude sedieť na rôznych miestach v lietadle. Tiež je možné priobjednať si ďalšiu batožinu, špeciálny catering a iné služby. S tzv. online „check-in“ sa najčastejšie stretnete pri nízkonákladových spoločnostiach, ktoré ho väčšinou priamo vyžadujú a za odbavenie na letisku účtujú ďalšie poplatky. Netreba sa ničoho báť. Uvarte si kávu, pripravte si po ruke doklady všetkých cestujúcich a nechajte sa viesť krok za krokom podľa zobrazovaných pokynov. Potom už len vytlačte palubný lístok – stačí čierno-bielo – a hurá na letisko.Flickr
StoryEditor

Vyhnite sa sviatočnej frustrácii na letisku. Cestovať sa dá aj príjemne

24.12.2017, 23:00
Autor:
klkl
Cestovanie môže byť podstatne príjemnejšie, ak si dokážete ráno privstať.

Vianočné sviatky sú pre mnohých spojené s cestovaním. Niekto pracuje v zahraničí a na sviatky cestuje za rodinou, iní využijú toto obdobie na dovolenku v exotike. Tak či onak cestovanie počas Vianoc vie byť frustrujúce či už pre plnené letiská alebo meškajúce spoje.

Portál Travel+Leisure preto prišiel s neoceniteľnou radou, ako si toto cestovanie čo najviac spríjemniť. Tou radou je, rezervujte si čo najskorší ranný let a to aj za cenu toho, že prídete o niekoľko hodín spánku.

Nemeškajú

Podľa autora tohto článku majú ranné lety niekoľko výhod. Tou prvou je, že pri ranných letoch je najnižšia šanca, že budú meškať. Podľa dát spracovaných portálom FiveThirtyEight, je najlepšie mať odlet pred ôsmou ráno. Od tohto bodu sa meškania len predlžujú až do ich vrcholu okolo šiestej poobede.

Forbes túto skutočnosť vysvetľuje tým, že vzdušný priestor je zavčasu ráno najprázdnejší. Všetky nočné lety totiž už pristáli, ale s neskoršími rannými hodinami je naplánovaných čoraz viac odletov a príletov a tak sa lietadlá začnú radiť na dráhach a postupne vznikajú meškania.

Bez turbulencií

Ďalšou výhodou je, že ráno je nižšia pravdepodobnosť turbulencií. Autori článku to vysvetľujú tým, že búrky a následná nestabilita vzduchu sa častejšie stávajú popoludní. Vyplýva to zo štúdie amerického The National Severe Storms Laboratory.

Nesporným pozitívom toho, že si ráno privstanete je aj to, že letiská sú v tomto čase prázdnejšie ako počas zvyšku dňa. Dáta spoločnosti Google ukazujú, že napríklad newyorské letisko JFK je najplnšie od obeda do desiatej večer. Ďalšie veľké letisko, Los Angeles Inernational je zase preplnené od 11-tej dopoludnia do 9-tej večer.

Nižšie ceny

Tento trend potvrdzujú aj letiská v našom okolí. Bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika sa začína zapĺňať tesne pred poludním a tento stav trvá približne do 18-tej.

Na obrázku vidíte dáta Google-u, ktoré ukazujú, kedy sa na bratislavskom letisku nachádza najviac ľudí:

Google

Úplne najrušnejším dňom na letisku je piatok. Podobný trend pozoruje Google aj na viedenskom letisku, ktoré zostáva plné do približne deviatej večer.

Poslednou výhodou skorých ranných letov sú ceny leteniek. Podľa FareCompare majú letecké spoločnosti tendencie predávať letenky na prvé ranné lety lacnejšie, než na tie neskoršie a to z prostej pohodlnosti ľudí, ktorí si radšej pospia.

01 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 04 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 05 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:24