StoryEditor

Rakúske strediská Ski amadé napriek stratám preinvestovali milióny a stavali nové lanovky

18.10.2021, 13:00
Autor:
lezolezo
760 km zjazdoviek, 270 vlekov, k tomu snowparky, trate na fun slope, freeride aj skialpinizmus.

Ski amadé, teda lyžiarsky región, ktorý zahŕňa Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkonig a Grossarltal, je pripravený na novú sezónu. 

V Rakúsku sa minulú zimu síce lyžovalo, ale vo veľmi obmedzenom režime. Hotely aj reštaurácie zostali zatvorené a na zjazdovky mohlí ísť iba domáci. „Bol to pre nás veľmi zlý rok, a preto som rád, že sme späť," potvrdil konateľ Ski amadé Christoph Eisinger. 

Napriek stratám sa v tomto regióne minulý a predminulý rok výrazne investovalo. Do nových technológií a produktov išlo 66 miliónov eur. 

Nové lanovky 

Najväčšia investícia smerovala do strediska Wagraine, kde majú jednu z najvýkonnejších a najmodernejších lanoviek v Alpách. 

10-miestna kabínková lanovka Flying Mozart má zábavné prvky, vyhrievané samostatné sedadlá, osvetlenú kabínu aj WiFi pripojenie. Po 30 rokoch nahradila starú lanovku, ktorá bola iba na státie. 

Jazda bude trvať iba jedenásť minút a prepraví až 4-tisíc lyžiarov za hodinu. 

Od decembra minulého roku je v prevádzke aj ďalšia nová lanovka Panorama Link, ktorá prepája strediská Snow Park Salzburg a Shuttlbeberg a zvyšuje pohodlie návštevníkov. 

Ocenia ju najmä lyžiari, ktorí sa ubytujú, alebo budú chcieť zjazdovať v Zauchensee, Flachauwinkle, Flachau, Wagraine, Kleinarl alebo St. Johann Alpendorf.

Ak chceli doteraz prejsť všetky spomínané strediská, museli nastúpiť do skibusu. Teraz to zvládnu na lyžiach a ako bonus si budú môcť vychutnávať jedinečnú panorámu pohoria Vysoké a Nízke Taury. 

„Napriek minuloročným výrazným stratám, chceme naďalej investovať a zlepšovať podmienky. Naše podniky a združenia sú dobrej finančnej kondícii. Budúcnosť aj preto vidíme pozitívne." 

Covid-19 mení všetko

V Rakúsku sa bude túto zimu lyžovať v režime 3G, to znamená, že vstup na zjazdovku, do hotelov aj reštaurácií budú mať iba zaočkovaní, otestovaní a s prekonaným ochorením Covid-19. 

Podľa konateľa Ski amadé sa bude testovať priamo v strediskách a bude to zadarmo, podrobnosti budú postupne upresňovať. Už teraz finišujú s aplikáciou, ktorá by mala prepojiť lyžiarske pasy a green pasy.

Unikátna technológia zjednoduší nákup lístkov a kontrolu testovania či očkovania. Jednoducho, ak nebudete mať potrebné doklady súvisiace s ochoranou proti Covid-19, nekúpite si ani lyžiarsky lístok. 

„V lanovkách a v interiéroch sa nosia rúška, na zjazdovke si ich môžete dať dole. Samozrejmosťou je dodržiavanie odstupu. Veríme, že lyžovanie bude bezpečné a nepríde k žiadnemu prenášaniu koronavírusu a nebudú sa vytvárať ohniská." 

Konateľ Ski amadé je optimista a verí, že lyžiari  z celej Európy sa do Rakúska už čoskoro vrátia. 

Jedlo aj zábava

Regionálne, udržateľné a kvalitné, tieto hodnoty reprezentujú iniciatívy Ski amadé nielen pri športe, ale aj v gastronómii. 

Ski amadé

Chaty a hotely poskytujú hosťom vysokokvalitné potraviny a hlavné ingrediencie si väčšinou vyrábajú sami alebo ich nakupujú od miestnych producentov. 

„Tento rok sa ešte viac zameriavame na regionálne špeciality, lokálne suroviny a ich spracovanie.  Novinkou tejto zimy sú lyžiarske trate pre pôžitkárov v piatich regiónoch.

Predstavte si, že bude lyžovať od jednej chaty k druhej, v balíku si minimálne štyri zastávky, ktoré ponúkajú svoje vlastné špeciality," vysvetlil Eisinger.

V marci sa chystajú okrem toho gurmánske hody a najvyššie položený farmársky trh v Alpách. 

01 - Modified: 2023-08-08 12:45:07 - Feat.: - Title: Storočná voda aj sneženie uprostred leta. Rakúske aj slovinské Alpy prekvapili turistov počasím
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:25