Archiv Iana Worboysa
StoryEditor

Nerozumiem, prečo stále nosíte účes na Jágra, odkazuje Čechom britský biznisman

24.08.2017, 13:07
Autor:
apeape
Ian Worboys sa presťahoval do Českej republiky pred ôsmimi rokmi. Začínal s tým, že si dá tri mesiace na rozmyslenie, kam presunie centrálu priemyselného developera P3, ktorej sa stal riaditeľom.

Európske portfólio riadi z Prahy dodnes. "Stále tu mám čo objavovať," hovorí pre Lidovky.

Čo vás na Česku najviac prekvapilo počas Vašej prvej návštevy?

Bola som ohromený prekrásnou krajinou a majestátnosťou Prahy s jej úžasnými kostolmi a ďalšou nádhernou historickou architektúrou. A sú tu tiež skvelé reštaurácie.

Kedy ste sa rozhodli, že tu chcete zostať natrvalo? Čo vás k tomu viedlo?

Keď som dostal šancu stať sa generálnym riaditeľom P3, vtedy vlastne ešte Pinnacle, bolo to s prísľubom, že by som mohol presunúť centrálu kdekoľvek v Európe. Dala som Prahe tri mesiace predtým, kým som sa konečne rozhodol - ubehlo osem rokov a sme stále tu. S našou českou základňou sme veľmi spokojní.

Čo vám na Čechoch najviac prekáža?

Praha je zároveň kozmopolitné a hlavné mesto, preto ma neustále zaráža, koľko tu stretávam  mužov, ktorí stále ešte nosia športový účes z 80. rokov – u vás sa mu hovorí na "Jágra".

Chodil ste niekedy s Češkou? Aké podľa vás sú?

Nie, ale české ženy sú veľmi krásne a priateľské. Keď som prvýkrát prišiel do Prahy, odolal som im len vďaka mojej asistentke Petre, ktorá nado mnou držala ochrannú ruku.

Je nejaký rozdiel v tom, ako sa Česi správajú voči sebe, starším ľuďom, deťom, než ako je zvykom vo vašej krajine? Sú Česi slušní?

Z toho, čo som videl, sa mi zdá, že ľudia vo Veľkej Británii sú láskavješí k svojim deťom a rodinám ako v Českej republike. Viem, že Briti sú známi tým, že neprejavujú emócie, ale zdá sa mi, že miestni rodičia toľko nehovoria svojim deťom, že ich majú radi, ako my v Spojenom kráľovstve. Zaujímalo by ma, či je to zvláštny zvyšok komunizmu. A či sú Česi slušní? Určite. Majú skvelé spôsoby. Obzvlášť sa mi páči, že sa ráno pozdravia a večer rozlúčia, aj keď sa poznajú len z výťahu.

Čo si myslíte o českom humore? Páči sa vám? Je veľmi odlišný od toho, na ktorý ste zvyknutý?

Česi sa určite radi smejú a majú veľký zmysel pre humor, ktorý je zvyčajne založený na situačnom humore a grimasách. Zdá sa mi, že sa líši od britského humoru, ktorý je založený skôr na slovných hračkách - ale možno to tak vnímam preto, že neviem po česky až tak dobre.

Zaujímate sa o české dejiny? Je v nich niečo, čo vás zaujalo?

Iste, mám rád historické hrady a moje obľúbené obdobie českých dejín je doba Karla IV.

Pijete pivo? Ako vám chutí česká kuchyňa?

Niekedy si dám pivo, ale tiež som tu získal náklonnosť k moravským vínam - najmä tým, ktoré ponúkajú v jednej z mojich obľúbených reštaurácií V Zátiší. Českú kuchyňu mám tiež rád, aj keď prebytok pečených bravčových kolien príliš neprospieva mojej línii.

Myslíte si, že už v Českej republike zostanete?

Bývam tu osem rokov a v tejto krajine mám stále čo objavovať. Takže v blízkej budúcnosti sa rozhodne sťahovať nechystám.

Zaujímate sa o českú politiku? Aký máte na ňu názor?

Keďže tu máme centrálu, je pre nás dôležité, aby sme držali krok s ekonomickým a politickým dianím. A samozrejme by bolo ťažké to nevnímať, keď ľudia v mojom tíme o politike hovoria v kancelárii. Snažím sa byť nestranný, ale musím povedať, že napriek dosiahnutému pokroku je smutné, že na vyšších miestach je korupcia.

Učíte sa po česky? Je pre vás jej znalosť češtiny nevyhnutná?

S vyučovaním českého jazyka som začal už asi trikrát, ale kvôli pracovnej vyťaženosti som nemohol tejto výzve venovať dostatok času. Keďže sme celoeurópskou spoločnosťou a pôsobíme v 11 krajinách, je našim pracovným jazykom angličtina, takže dôraz na hovorenie po česky v kancelárii nie je taký veľký. S mojou češtinou si však v základných životných situáciách vystačím – viem si vypýtať pivo, víno, jedlo a dokonca aj bozk!

Čo vám najviac chýba v Českej republike? Čo robí vašu krajinu jedinečnou?

Vždy mi bude chýbať môj obľúbený futbalový tím a možnosť sa vidieť kedykoľvek s rodinou.

Kto je Ian Worboys?

Generálny riaditeľ spoločnosti P3 Logistic Parks riadi z Prahy európske portfólio logistických parkov. Developmentu a logistike sa venuje už viac ako 30 rokov. Obchodnú kariéru v realitách dostal do vienka, jeho otec bol architektom a bratia obchodníkmi s komerčnými nehnuteľnosťami. Ian je tiež autorom detskej knihy Coconut Crash. Od roku 2008 žije v Českej republike.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:03