StoryEditor

Po ovocnej stope do Bošáce

22.11.2018, 23:00
Z jesenne vyfarbených Bielych Karpát, presnejšie z Bošáckej doliny, sme si priniesli papierové vrecko plné skvelých sušených jabĺk a chuť čo najskôr zasadiť nejaký strom.

Ale pokojne príďte, ja už to viem naspamäť, porozprávam aj vám, povedal nám do telefónu Marián Maruška z Bošáce – Zabudišovej, ktorý je spolu s manželkou Veronikou majiteľom tradičnej sušiarne ovocia. Išli sme sa teda pozrieť na storočnú pamiatku, ktorá nedávno znova ožila. Podobnú nenájdete nielen v Bielych Karpatoch, ale ani nikde inde na Slovensku. Táto starenka sa pozviechala. Len to chcelo kopu „lekárov“.

​Kedysi bolo v okolí veľa sušiarní, takmer na každom sedliackom dvore mali svoju, veď sme v kraji ovocia. „Sušiareň tu stojí už viac ako sto rokov, postavila ju rodina môjho svokra zhruba v roku 1900. Svokor spomínal, že sa sem ako dieťa chodievali s kamarátmi hrávať. Slúžila nielen rodine, ale aj susedom. Celej Zabudišovej.“ Ľudia si do nej nosili usušiť ovocie a na revanš pomohli majiteľom pri oraní či siatí. Tradícia sušenia ovocia však upadala, ovocie sa vozilo skôr do páleníc. Chalúpka sa využívala aj ako sklad. „Keď prišlo k rekonštrukcii, muselo sa odtiaľto najprv vyhádzať za vlečku starého družstevného ľanu,“ hovorí pán Maruška.

Prečo sušiarne upadli? „No preto, že ubúdalo sliviek. V roku 1984 úrodu napadla šarka. Bolo teplé leto. Vyzeralo to, ako keby sa z každého stromu dymilo. Keď ste podišli bližšie, zbadali ste, že ten ,dym‘ je hustý roj mušiek. Potom už naozaj nebolo čo sušiť. Hovorievali sme si, že už so sušiarňou musíme niečo urobiť, nech aspoň nespadne, ale odkladali sme to. Neskôr švagor navrhol opravu strechy a v roku 1990 sme si na ňu dali brigádu. Vďaka novej streche sušiareň neschátrala úplne.“

Sála z nej teplo

Pán Maruška s úsmevom hovorí o mladých ľuďoch, ktorí pred štyrmi rokmi prišli a navrhli, že by sušiarni vrátili život s tým, že bude slúžiť všetkým. „Hej, oni obnovili a ja sa teraz starám. Čo vám poviem, nechal som sa nahovoriť,“ smeje sa. „Rozložili si stany, varili si, zavolali odborníkov, robili workshopy, pracovali a ja som sa prizeral a radil, manželka im zase upiekla koláče... Vychádzali sme spolu dobre. Oni si to rekonštruovanie, samozrejme, trošku komplikovali, lebo si vzali do hlavy, že drevo nebudú píliť motorovou pílou, ale si ho porúbu ručne, tak ako kedysi. Ale no veď dobre, podarilo sa.“ Obnovená sušiareň má za sebou tretiu sezó...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Využite plody jesene nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Prekvapia vás účinky tekvicového peelingu, aj jablkovej masky 02 - Modified: 2021-09-24 16:05:13 - Feat.: - Title: Stromov ubúda. Tri zo štyroch jabĺk v našich košíkoch sú z dovozu 03 - Modified: 2021-09-21 15:51:29 - Feat.: - Title: Jablká budú tento rok bez červíkov. Je za tým zmena klímy 04 - Modified: 2020-10-20 20:37:33 - Feat.: - Title: Domáce pulty zaplavia lacné a zlé jablká 05 - Modified: 2020-05-29 09:19:49 - Feat.: - Title: Recept na šťavnatú jablkovú štrúdľu s orechmi a brusnicami. To je ale dobrota!
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
03. máj 2024 00:50