StoryEditor

Stres na pracovisku. Zbavte sa ho kaskádovými záhradami a vôňami

20.07.2017, 15:14
Autor:
leklek
Stres z práce, únava, pocit vyhorenia i agresivita. S tým všetkým sa dnes ľudia pracujúci v kanceláriách stretávajú stále častejšie.

Múdry zamestnávateľ môže tieto syndrómy zmierniť či obmedziť. Stačí viac veriť rastlinám a pokojne aj vôňam, odporúča iDNES.

"V dnešnej dobe sa na ľudí kladú obrovské nároky, musia v práci podávať špičkové výkony a zároveň napríklad prežívajú problémy v rodine. Veľmi ľahko nás môže chronický stres doviesť až k syndrómu vyhorenia. Jednou z povinností manažérov je tak zabezpečiť zamestnancom priaznivé pracovné prostredie, ktoré je jednou z prevencií psychického vyčerpania," tvrdí Jindřiška Klimmová, manažérka zdravotníckeho úseku hotela Imperial v Karlových Varoch.

Pracovné prostredie výrazne ovplyvňujú rastliny. Investície do ich väčšieho množstva či do dnes stále obľúbenejších vertikálnych záhrad sa zamestnávateľom oplatí. Lekárske výskumy potvrdili, že rastliny zvyšujú produktivitu práce až o 15 percent a majú tiež pozitívny vplyv na psychiku: podľa prieskumov znižujú úzkosť a napätie o 37 percent, pocit skľúčenosti o 58 percent, únavu o 38 percent a agresivitu dokonca o 44 percent. Vytvárajú totiž pocit pohody (well-being).

Ďalším príjemným efektom existencie rastlín je zníženie hluku v kanceláriách, a to až o päť decibelov. "Aj preto sú vertikálne záhrady v súčasnosti veľkým a najmä praktickým trendom. A to ako vo svete, tak u nás," hovorí Josef Němec zo spoločnosti Nemec Luxusné povrchy. Rastliny znižujú aj objem prachových častíc obsiahnutých vo vzduchu až o 20 percent.

Prírodné čističky vzduchu

Zásadným prínosom rastlín je to, že dokážu účinne odfiltrovať zo vzduchu nežiaduce látky, ako sú napríklad benzén, čpavok či formaldehyd.

Tie môžu spôsobovať dýchacie ťažkosti, zápal spojiviek, závraty, únavu, citlivosť na pachy, črevné problémy, ale aj alergie či zápaly pľúc. Azbest, formaldehyd, benzén aj iné majú preukázateľne aj karcinogénne účinky.

Trápi vás v kancelárii sucho v hrdle, mávate upchatý nos a podráždené oči, ste unavení a zle sa sústreďujete na prácu? Možno práve u vás sa prchavé organické zlúčeniny spájajú s formaldehydom, ktorý sa uvoľňuje z kobercov, tapiet či nábytku, ale aj s ozónom z kopírok. Tento mix potom vytvára škodlivé látky, medzi ktorými nechýbajú aldehydy, ketóny alebo kyseliny octová a dusičná.

​Rastliny tak pomáhajú neutralizovať účinky takzvaného syndrómu chorých budov. Absorbujú oxid uhličitý a ďalšie plynné škodliviny, ktoré sa uvoľňujú z materiálov používaných v interiéroch, a zároveň produkujú čistý kyslík.

"Prítomnosť rastlín na pracovisku znamená zníženie chorobnosti a stresu zamestnancov. Významne sa touto témou zaoberala tiež NASA v spolupráci so združením záhradných architektov (ALCA), "vysvetľuje Martin Lachman, riaditeľ a konateľ spoločnosti Jungle Interiors.

Firmy sa podľa neho snažia voliť nekvitnúce rastliny, aby sa vyhli potenciálnemu problému s alergikmi. "Veľmi obľúbená je špeciálna inštalácia živých rastlín na stenu alebo machové obrazy. Všetko je na individuálnych preferenciách, "dodáva Martin Lachman.

  • Čo pomáha
    Azalky, gumovníky, tulipány, vianočné hviezdy a bambusové palmy odstraňujú zo vzduchu formaldehyd, areková palma zase toluén. Dobre funguje aj banánovník. Prchavé organické zlúčeniny dobre odstraňujú filodendrony a potosy.
  • Ľalia toho zvládne veľmi veľa: odstraňuje acetón, metanol, etanol, benzén, trichlóretylén, octan etylnatý a k tomu ešte aj formaldehyd a toluén.
  • Nežiaduce chemikálie totiž slúžia ako potrava mikroorganizmom, ktoré rastú na koreňoch a v okolí koreňov rastlín.

Vôňa neznamená aerosól

V poslednej dobe sa začínajú kancelárie tiež plniť vôňami na báze olejov, väčšinou sa inštalujú do klimatizácií alebo do vzduchotechniky. Používajú sa najmä pri vstupe alebo na recepciách. Funguje aj variant vo forme patentovaného gélu. Cieľom je, aby prevoňané priestory pôsobili sviežo.

"V Nemecku sa preto v kanceláriách používajú citrusové vône. Majú antiseptické účinky, pohlcujú zo vzduchu nežiaduce pachy a navyše interiér príjemne prevoňajú, "opisuje Lenka Veselá zo spoločnosti SimplyScent.

Nejde o "klasické" osviežovače vzduchu, teda spreje na báze aerosólu, tie naopak uvoľňujú do vzduchu škodlivé látky ako benzén, toluén, xylény či styrén, ale iba o prírodné látky.

Vône v interiéri sa používali už v starom Egypte. V 19. storočí sa katalytické lampy objavili v márniciach a nemocniciach, likvidovali totiž zápach a baktérie. Až s pridaním izopropylalkoholu k prírodným esenciám mohla cyklická katalýza, ktorá vďaka lampám prebieha, zbaviť interiéry nielen pachov a baktérií, ale tiež ich prevoňať.

01 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 05 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:36