StoryEditor

Sako vyberajte starostlivo. Ako keby ste kupovali auto, radí mužom návrhár

13.07.2017, 00:01
Ako postupovať pri výbere dôležitého kúsku oblečenia? Rovnako, ako pri kúpe nového auta - značka, veľkosť, farba, výbava - na všetkom záleží.

Sako, ktoré dokonale padne, to je základ šatníka. Aby ste si nepomýlili pojmy, sako neznamená oblek! Samotný kus z celého obleku môžete úspešne kombinovať s ďalšími nohavicami a doplnkami. Nejde o vyjadrenie módneho postoja, píšu Lidovky.cz.

Sako predstavuje investíciu, ktorá sa oplatí. A to vždy, či už stúpate na sociálnom rebríčku vyššie alebo zdôrazňujete postavenie či čas od času vyjdete do mesta, na večeru v sprievode pôvabnejšej osoby. Je pravdepodobné, že si nájdete svoj štýl a budete sa ho držať každý deň.

Ako vyzerá kvalitné sako? Začnite materiálom

Prírodné materiály ako vlna, kašmír a hodváb sa o vaše pohodlie postarajú bez problémov po celý deň. Kto by chcel byť spútaný niečím umelým, ako je polyester? Snáď len milovníci sauny a skleníkov. Premyslite si aj výber gombíkov, uvedomte si, ako sa plast správa pri premenlivom počasí a pripočítajte aj  prácu čistiarne - čoskoro sa zlomia alebo už nebudú také pekné. Vyberte teda napríklad tie z korytnačieho panciera, rohoviny alebo napríklad smaltované.

Podšívka je ďalším znamením kvality. Najnáročnejší na starostlivosť je hodváb, preto radšej zvoľte curpo, alebo viskózu. Nebudete mať strach, že sa vám na saku po čistení objavia záhyby, alebo sa vám dokonca zrazí.

A ruku na srdce, vy sami zrejme dáte prednosť pohodliu, pred prehnanou starostlivosťou o formu vášho saka. Ak vaša práca vyžaduje každodenné nosenie saka, odporúčam mať v šatníku minimálne dva alebo tri kúsky. 

Môžete ich striedať a vydržia vám aspoň pár rokov (rovnako ako auto). Ak patríte medzi tých, čo sú musia trikrát do roka vyraziť do spoločnosti v spoločenskom odeve, tu by som sa prihováral za návštevu krajčíra. Ušije vám sako či oblek na mieru. Pokiaľ pôjde iba o jeden kúsok, tak samozrejme v tmavých farbách, kvalitných materiáloch a klasickom nadčasovom štýle.

Farebnosti saka sa medze nekladú

Vždy však majte na mysli, akým oblečením disponujete. Hráškovozelené sako nebude asi tým pravým doplnkom osobnosti pre 87 percent populácie. Ak chodíte predovšetkým v denimových a čiernych nohaviciach, kúpte si sako v odtieňoch šedej, vytvoríte tak príjemný kontrast.

Lidovky.cz

​Ak skôr vyhľadávate šedú farbu na nohaviciach, alebo námornícku modrú, zvoľte tmavomodré sako. V podstate by som odporučil dve farby: šedú a tmavo modrú. Čo sa prevedenia týka, dvojradové sako je viac formálne, teda je nutné ho v takom štýle aj nosiť. Navyše dve línie gombíkov dodávajú na objeme.

Základom je jednoradové sako, je to skutočne univerzálny kúsok vášho šatníka. Ľahko sa kombinuje s kravatou aj košeľou. Ak si dáte kravatu dole, nohavice vymeníte za chinos, môžete ísť na večeru, grilovačku alebo za zábavou do mesta.

Nemusím zdôrazňovať, že sako vám pomôže schovať rastúcu "spokojnosť". Vrstvenie má svoje čaro aj opodstatnenie... Sako je naozaj investícia, ak vaša finančná situácia neumožňuje rozhadzovanie, o to skôr by ste mali zamieriť ku krajčírovi.

Lebo nič nevyzerá lacnejšie než dostupné sako. Akonáhle sa na takomto kúsku snažíte ušetriť, výdavok si vlastne zdvojnásobíte. A ako so sakom zaobchádzať? Existuje pár pravidiel: sako si dávať dole (v kancelárii, aute, pri cestovaní) a vešať na ramienko alebo aspoň na vešiak. Do čistiarne nosiť maximálne raz za rok, na bežnú údržbu stačí naparovacia žehlička. Para narovná pokrčené a odstráni nežiaduce vône.

01 - Modified: 2017-07-03 10:18:26 - Feat.: 0 - Title: Muži nosia jeden opasok k obleku aj k džínsom. To je zásadná chyba, hovorí výrobca originálnych doplnkov 02 - Modified: 2017-07-05 13:31:03 - Feat.: 0 - Title: Muži obľubujú selfie viac ako ženy
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:19