StoryEditor

Pasívny dom, ktorý sa vymyká štandardu. Je plný technických vychytávok

29.06.2017, 00:01
Autor:
leklek
Majitelia si priali pasívny dom, no chceli ho skĺbiť so svojimi špecifickými požiadavkami. Napríklad s krbom, ktorý nepatrí práve medzi pasívne štandardy. Nakoniec všetko dopadlo podľa ich predstáv.

Dom na južnej Morave stavali štyri roky, no teraz sú nadšení. Ich dom je moderný, má rôzne technologické vychytávky a jeho prevádzka je lacná.

Dom navrhla architektka Ivana Laštůvková, majiteľ si časť prác urobil sám. Aj preto staval dom dlhšie ako si pôvodne plánoval. Na dvoch poschodiach sa nachádza obytná časť aj priestranná garáž pre dve autá. Konštrukcia stojí na železobetónovej základovej doske z vápenno-pieskových tehál, na prvom podlaží ich zatepľuje polystyrénová izolácia, na ktorú nadväzuje vrstva vaty, píše iDNES.

Garáž tesne prilieha k domu, no má vlastné základy, medzi múrmi je ďalšia izolačná vrstva. "Pre toto riešenie som sa rozhodol na odporúčanie iných stavbárov, pretože nevykurovaná garáž funguje ako tepelný most a ovplyvňuje energetickú náročnosť objektu," vysvetľuje investor. Na streche garáže je priestranná terasa, ktorú lemuje nerezové zábradlie.

Medzi najnáročnejšie momenty stavby patrilo osadzovanie okien. Sú netypické, drevohliníkové (Internorm) a majú impozantné rohové prevedenie.

Interiéru vládne sklo

Centrálnemu obytnému priestoru dominuje  mohutné betónové schodisko so skleneným točitým zábradlím. Sklo je v interiéri kľúčové, dotvára funkcionalistický štýl stavby a prepúšťa dostatok svetla, presne toto si majitelia želali. Práve preto sklo využili aj na opláštenie interiérových dverí so skrytými zárubňami, z čoho vznikla zaujímavá dizajnová vychytávka.

"Skryté zárubne dopĺňajú moderné dvere s hliníkovou konštrukciou a sklom na povrchu. V dome boli použité dvere v dvoch prevedeniach povrchu, z bielo lakovaného číreho skla a potom zo surovej MDF dosky, ktorá umožňuje následné nanesenie stierky či tapety. Vďaka tomu dverné krídlo splýva so svojím okolím," vysvetľuje Petr Paksi zo spoločnosti J. A. P.

"Obývačka otvorená do druhého poschodia, to je práve jedna z vecí, ktorá technologicky nezodpovedá stavbe v pasívnom štandarde, ale ktorej sme sa nechceli vzdať," vysvetľuje majiteľ.

"Ďalším, takmer zakázaným prvkom je krb, ktorý v pasívnych stavbách narušuje vnútornú klímu, ale my sme po ňom veľmi túžili. Hľadali sme teda taký, ktorý bude mať slabý výkon a zároveň bude zodpovedať našim požiadavkám na dizajn."

Posuvné dvere miznú za ónyxom

Z centrálneho obytného priestoru je vstup do kuchyne a jedálenskej časti. Dominuje mu  podsvietená ónyxová stena. "Podobnú som videl kedysi pri návšteve vily Tugendhat. Bol som presvedčený, že to je sen, ktorý si nesplním. O to väčšiu z nej mám dnes radosť. Navyše tu neslúži iba ako dekoratívny prvok, ale do priestoru za ňou zachádzajú veľkoformátové sklenené posuvné dvere s tónovaným sklom, "opisuje majiteľ.

​Ónyx ešte využil aj v saune, ktorá je súčasťou kúpeľne. Tam sa nachádza ďalšia veľká vychytávka: podsvietenie prúdu vody sa mení podľa teploty.  Ak je príliš chladná, svetlo je modré, horúcu vodu signalizuje červená, ak je teplota primeraná pre sprchovanie, svetlo je zelené. Jaroslav Široký pre J. A. P.

Vybavenie na mieru

Za posuvnými dverami je kuchyňa s jedálenským kútom, ktorému dominuje veľký jedálenský stôl. Ten si majitelia nechali aj so stoličkami vyrobiť od stolára, ale bez povrchovej úpravy. Tú si totiž už doladili sami tak, aby korešpondovala s farebnosťou okien i ďalšieho vybavenia interiéru.

Kuchynská linka v teplých hnedých tónoch vytvára príjemné prostredie, korešponduje s lesklou béžovou dlažbou, ktorá do kuchyne a jedálne prechádza z hlavnej vstupnej a obývacej časti domu. Priestranná kuchynská linka je v tvare "U".

Na povrch linky si majitelia zvolili kávovo hnedý akrylát (Trachea), nechýba sklo v podobe obkladu za linkou. Nad linkou je atypický cirkulačný digestor. Jaroslav Široký pre J. A. P.

Priestor pre relaxáciu

Na druhom podlaží, do ktorého sa vystupuje po už spomínanom betónovom schodisku, nájdete detské izby, spálňu, kúpeľňu a saunu, odpočinkovú zónu s veľkou knižnicou a klavírom, odkiaľ je príjemný rozhľad po celom dome.

Na poschodí je aj vstup na terasu a do kúpeľne prepojenej so saunou. Tá jediná sa svojou farebnosťou vymyká ladeniu celého domu. V kúpeľni prevláda tmavo šedá s chladným podtónom, ktorú ale na želanie majiteľky pretepľuje tmavý drevodekor.

Farba podsvietenia prúdu vody sa mení podľa teploty vody. Ak je príliš chladná, svetlo je modré, horúcu vodu signalizuje červená, ak je teplota primeraná pre sprchovanie, svetlo je zelené.

Dom na diaľkové ovládanie

Celý dom je pretkaný inteligentným ovládacím systémom Smart Home od firmy Loxone. Zaisťuje reguláciu vykurovania a tienenie, automatické nočné rozsvecovanie, zabezpečenie domu, zavlažovanie záhrady, multimédiá.

K systému je pripojený aj záhradný bazén, jeho ohrev, regulácia hladiny a kvality vody, protiprúd, osvetlenie aj alarm, ktorý majiteľov upozorní, že sa niekto do bazéna snaží dostať, čo chráni predovšetkým ich neposedné deti.

Celý systém sa ukrýva v technickej miestnosti a jeho ovládanie majú majitelia pohodlne prístupné z tabletu alebo telefónu. Elektroinštaláciu si majiteľ domu plánoval aj realizoval sám.

Vykurovanie domu je riadené systémovo za pomoci tepelného čerpadla, ktorého zemný kolektor je umiestnený pod zemou, takmer pozdĺž celej záhrady v dĺžke približne 600 metrov.

"Po prvej vykurovacej sezóne môžeme konštatovať, že sa nám skutočne podarilo postaviť pasívny dom, hoci sme sa nebáli rôznych atypických riešení, ktoré bežne v pasívnych domoch k videniu nie sú. Spotrebovaná energia na vykurovanie 1,5 MWh hovorí za všetko," zakončuje s úsmevom majiteľ domu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:29