StoryEditor

Mladí Slováci dokázali takmer nemožné: socialistické retro Československa v centre Paríža

27.04.2017, 10:23
Chceli si zariadiť dom, no škrtila ich vysoká hypotéka. A tak museli premýšľať. Príbeh dvoch mladých Slovákov dokazuje, že všetko zlé je na niečo dobré. Radek s Tomášom obiehali bazáre so starým nábytkom a zistili, že sa v nich ukrývajú poklady.

Radek Blažo, Tomáš Griač – zakladatelia portálu Designoza, sa nikdy nevenovali interiérovému dizajnu. Obaja sú novinári, no postupne sa viac ako písaniu začali venovať nábytku. Starému, socialistickému, ktorý mali doma všetci naši rodičia či starí rodičia. Ich potulky po bazároch sa väčšinou končili veľkými nákupmi:

"Doma sa nám hromadili dizajnové kúsky z bývalého Československa. Zapratali sme nimi celý dom. Chodili sme pomedzi ne iba v úzkych uličkách. Vedeli sme, že sa ich musíme postupne zbaviť," hovorí o začiatkoch Tomáš. Najjednoduchší predaj je cez internet, a tak si postupne vybudovali zaujímavý dizajnový portál Designoza. Fotky Designozy musia mať nápad. Sú veselé a hravé. Žiadnu nudu nečakajte. Socialistický nábytok totiž vôbec nebol nezaujímavý, aj keď by sa nám to na prvý pohľad mohlo zdať, v galérii nájdete výber práce mladých Slovákov.

A aký je socialistický nábytok? V prvom rade farebný

Uvedenie portálu, ktorý sa venoval dizajnovému nábytku z čias socializmu padlo na symbolický dátum 17. novembra. A nie náhodne. Jeho tvorcovia to naplánovali tak, aby tento dátum zobrazoval nežnosť revolúcie a zároveň ukázal, ako sa dá nažívať s nábytkom z obdobia totality, ktorá nebola až taká šedivá, ako sa zdá. Vojnová šeď musela rýchlo zmiznúť z československých domácností. Vyrábali sa farebné umakartové dosky, dyhy či tienidlá - jednoducho všetko muselo mať farbu. Vtedajší dizajnéri boli veľmi úspešní. Na Svetovej výstave v Bruseli v roku 1958 povyhrávali množstvo cien.

Tomáš s Radek trávia dlhé hodiny nad starými historickými knihami. Skúmajú kto stál za jednotlivými dizajnovými kreslami či lampami. Opravujú ich, aby boli funkčné, ale aj vyzerali tak ako kedysi: „Ak ste boli dizajnérom v socialistickom Československu, nemohli ste sa sťažovať. A naozaj ste nemohli! Diela, návrhy, výrobky - jednoducho všetky plody ducha boli tak trochu erárne. To je aj jeden z dôvodov, prečo je náročné nájsť autorov z rokov totality. To však neznamená, že plody ich ducha si nenájdu svojich obdivovateľov," hovoria chalani z Designozy.

Socializmus Československa v centre Paríža

Dizajnérske kúsky spred roku 1989 si rýchlo nachádzajú svojich majiteľov. Ľuďom sa totiž za nimi cnie. Socialistický nábytok už predali do Európy, USA, Kanady, Singapuru, Japonska aj Austrálie: „Aj vďaka nám hlásia stoličky zo zaniknutej spoločnosti Tatra Nábytok Pravenec svoj coming out v srdci Paríža, kde je nimi zariadená celá hotelová reštaurácia s viac ako stošesťdesiatimi miestami na sedenie.“ Konkrétne ide o hotel San Martin v Paríži, nábytok už má svoje miesto, len sa čaká na otvorenie hotela, ktoré by malo prebehnúť v blízkej dobe.

Doma sa mi na tom myši kotia a vy to draho predávate

"Na jednej výstave v Bratislave, kde sme prezentovali nábytok z obdobia socializmu sa pri mne zastavila staršia pani, ktorá sa ma opýtala, ako sa opovažujeme predávať tieto veci tak draho, keď ona by to najradšej vyhodila, lebo toho už má po krk. Doma sa mi na tom myši kotia a vy to draho predávate. Odpoveď znela – pre jedného odpad, pre ďalšieho poklad. Pani nepochopila.“

Designoze sa ale podarilo naskočiť na retro vlnu, a to vo veľkom štýle. Staré poličky, hodinky či kuchynské linky sú totiž zrazu moderné.

01 - Modified: 2017-04-26 17:09:43 - Feat.: 0 - Title: Z chudobného chlapca milionárom. Bloger precestoval celý svet a prezradil, ako sa mu to podarilo
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:23