Neviete, aké farby budú trendom na budúci rok? Pozrite si, ako vyzerajú najväčšie ázijské rieky. Tie sú raz ružové, inokedy modré či žlté. Tamojšie továrne totiž vyrábajú milióny kusov módneho oblečenia a životné prostredie je na vedľajšej koľaji. Za tričkom, ktoré vo výpredaji stojí 3 eurá, je environmentálna záťaž aj detská práca. Potrebujete každé leto 20 tričiek? Teória slow fashion alebo pomalej módy odporúča: „Vyberajte si kvalitu, najlepšie od lokálneho dizajnéra. Vtedy budete presne vedieť, kde a kto vaše šaty vyrobil“.Pixabay
StoryEditor

Udržateľná móda na Slovensku: Zabojujte proti detskej práci a otrokárstvu

Módny priemysel je taký rýchly, že musí spomaliť. Upozorňuje na to kampaň medzinárodnej organizácie Fashion Revolution, ktorá hovorí o hrozbách módy.

Ľudia by sa podľa nich mali zamyslieť nad tým, odkiaľ pochádzajú ich nové šaty, kto ich vyrobil a v akých podmienkach. Móda patrí totiž medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia a za lacným tričkom môže stáť detská práca či otrokárstvo.

Významnú iniciatívu Fashion Revolution spustilo nešťastie pri páde textilnej výrobnej budovy Rhana Plaza v Bangladéši v roku 2013. Mnoho krajín sveta, vrátane Slovenska, si pripomína obete tragédie počas Fashion Revolution Weeku od 24. do 30. apríla. V rámci neho sa budú konať zaujímavé podujatia v Bratislave, Košiciach a Považskej Bystrici.

Kampaň sa snaží spotrebiteľov rýchlej módy upozorniť na tieto otázky: Kde a za akých podmienok bolo moje oblečenie vyrobené? Čo je to udržateľná móda? Môžem niečo zmeniť ja sám?

Propagátori módnej revolúcie, ktorá má spomaliť módu, presadzujú nákupy u lokálnych dizajnérov aj recykláciu nepotrebného oblečenia. Ak neviete ako na to, máme pre vás zopár návodov:

Ak chcete naskočiť na túto módnu vlnu, máte šancu. Aj Slovensko sa už po tretíkrát v spolupráci s módnym podujatím Fashion LIVE! zapája do Fashion Revolution.

V bratislavskom Satori stage sú na 24. až 26. apríla pripravené workshopy a prednášky o móde, dizajne a recyklovaní. Budete si tiež môcť ušiť vlastný obal na knihu, uháčkovať koberček alebo vyrobiť náhrdelník, tašku či opasok zo starého oblečenia.

Myšlienku udržateľnej módy podporia aj podujatia marš po dizajnérskych ateliéroch a módny pochod mestom Fashion Marš!. Posledná aprílová sobota presne napoludnie tak pritiahne všetkých milovníkov módy do ateliérov obľúbených slovenských tvorcov. Svoje dvere v hlavnom meste otvoria Ateliér 343, Barbora Kubi a Petra Kubíková, Boris Hanečka, Lenka Sršňová a Puojd, Maximilián Mucska Tailors, On point bazár, Rozbora Couture a Verbua.

 Prvomájový módny pochod ulicami Bratislavy zas už štvrtý rok demonštruje najnovšie trendy mladej slovenskej tvorby. Obyvatelia a turisti sa budú môcť pokochať originálnymi kreáciami etablovaných módnych tvorcov, ale aj nových tvárí. Fashion Marš! plný modeliek a známych osobností už tradične odštartuje v KC Dunaj o 17-tej hodine.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:57