StoryEditor

Panelák a sídlisko vymenili za mobilný dom na vidieku. Na staré kolená je to raj

09.04.2017, 00:01
Autor:
webweb
Deti vyrástli, kúpili si vlastné bývanie a manželia sa konečne rozhodli pre zmenu. Pri Pardubiciach si kúpili pozemok s vysokými stromami a posadili naň mobilnú drevostavbu.

"Naša stratégia je: čunder na staré kolená, takže žiadne výmysly, ale čo najjednoduchšie a príjemné bývanie," hovorí Mária pred iDNES.

Tridsať rokov bývali na veľkom sídlisku v paneláku. Byt 3 + 1 mal 72 metrov štvorcových a rodina sa z neho chcela dvakrát odsťahovať. "Prvýkrát to bolo v roku 1988, dcéra bola často chorá a my sme hľadali zdravšie prostredie na vidieku. Za päť rokov sa nám narodil chlapec a my sme boli štyria, "zveruje sa Mária.

V meste bola škôlka, škola, krúžky. Deti mali všetko blízko a to bola veľká výhoda. Manželov ale stále lákal domček. Druhá chuť na sťahovanie prišla v roku 2000. "Zaujímali sme sa o domček pri rieke, ale nakoniec nás odradila hrozba povodní. A opäť z toho nič nebolo, "priznáva Mária.

Ubehlo niekoľko rokov, dcéra sa osamostatnila a synovi sa v paneláku tiež nepáčilo. Kúpil si byt a manželia sa konečne začali rozhliadať po novom bývaní. Vzdali sa rekonštrukcie aj stavby nového domu a rozhodli sa pre jednoduchý mobilný dom.

Vhodný pozemok na kúpu objavili neďaleko Pardubíc. "Bola to záhrada s urastenými ovocnými a ihličnatými stromami s rozlohou 1 000 metrov štvorcových a stál jeden milión korún (vyše 37-tisíc eur). Museli sme počkať na schválenie územnej štúdie, vďaka ktorej sme mohli domček na pozemok umiestniť, "vysvetľuje Mária.

Manželia si vybrali mobilnú drevostavbu vhodnú na trvalé bývanie. Firma postaví v hale na kovovom ráme domček, ktorý na parcelu dovezú a pomocou žeriavu usadia. "S projektantkou sme sa dohovorili na projekte a dispozičným riešením. Domček má rozmer 4 × 12 metrov a k tomu je zádverie veľké 3 × 3 metre. Pretože stavba nebola typová, museli sme za zmeny priplatiť 20 tisíc korún, "uvádza Mária.

Majitelia si priplatili zateplenie z 16 na 24 centimetrov, podlahovú krytinu z prírodných olejov, vybrali si lepšie umývadlo a sprchovací kút nahradili vaňou dlhou 140 centimetrov. Domček manželov vyšiel na milión korún, zádverie stálo navyše 100-tisíc, základy a pivnica 80-tisíc a prevoz s usadením 50-tisíc. V domčeku s rozlohou 48 metrov štvorcových plus zádverie (9 m²) je kuchynský kút, obývacia časť, dve spálne a kúpeľňa s toaletou. K dispozícii sú elektrické priamotopy a krbové kachle 5,5 kW. Kúri sa prevažne drevom, priamotopy slúžia na temperovanie.

Domček je privarený k platniam zakotveným v základoch, takže je usadený a pevne spojený so zemou. Vďaka tomu sú manželia v domčeku hlásení na trvalý pobyt. Stavba stojí jeden meter nad zemou, tento voľný priestor manželia využili na umiestnenie dreva a záhradného nábytku. Tento rok ho chcú opláštiť vlnitými doskami.

"Uvažovali sme o drevenej terase, ale potom prišiel manžel s nápadom navŕšiť hlinu a položiť trávny koberec. Bol to skvelý nápad, z kuchyne môžem vyjsť rovno na trávnik. Porast sa v lete nerozpaľuje a nepotrebuje natierať. Z bývania sme nadšení. Nemusíme čakať na víkend, keď niekam vyrazíme, my už sme vyrazili, "pochvaľuje si Mária.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:36