Je zastrešené, vďaka preskleniu tu môžu rásť stromy.Peter Jurkovič
StoryEditor

Dizajnéri dali novú podobu Pálffyho palácu v Bratislave. Pozrite sa, ako vyzerá jeho prízemie

07.04.2017, 14:15
Autor:
řezřez
Historické budovy lákajú pre ďalšie využitie, ale čo je lákavé, býva aj problematické. Pamiatkari starostlivo dohliadajú na to, aby cenné stavebné prvky zostali zachované. Prízemie Pálffyho paláca na Ventúrskej ulici v Bratislave však architekti dokázali premeniť na funkčný verejný priestor.

Pálffyho palác v centre Bratislavy mnohokrát prestavovali. Dnešnú barokovú podobu dostala budova v 18. storočí, keď sa do prestavby pustil gróf Pálffy. Prízemie však nesie stopy kamenných gotických a renesančných múrov a klenieb, takže je zrejmé, že dnešná stavba vznikla spojením hneď niekoľkých budov, informuje iDNES.

Vďaka architektom Iljovi Skočkovi a Martinovi Skočkovi vznikol na prízemí paláca Fach (remeslo), reštaurácia, bar, kaviareň s pekárňou i juice shop zároveň. Ide o veľmi členité zoskupenie nesúrodých priestorov poznačených piatimi storočiami prestavieb a rekonštrukcií.

Pri tej poslednej, v rokoch 2012 až 2016, sa palác premenil na administratívnu budovu, našťastie sa teraz pôvodne uzavretý parter podarilo premeniť na verejný priestor s obchodmi a reštauráciami.

Ale nie na malé, na sebe nezávislé priestory, Fach sa prezentuje ako jediný "celok".

Na spoločnú kuchyňu je napojená kaviareň Bread and Coffee a reštaurácia s vinotékou, na ne nadväzuje bar a juice shop. Každá prevádzka však funguje samostatne a dokonca má aj svoje otváracie hodiny.

Projekt zvíťazil v kategórii Verejný priestor I. v súťaži Interiér roku, ktorej výsledky boli vyhlásené 28. marca 2017, tento rok už v "česko-slovenskej" verzii. Organizátorom podujatia je Inštitút bytového dizajnu.

Srdce tvorí nádvorie

"Srdce" Fachu predstavuje predovšetkým zastrešené nádvorie, do ktorého je orientovaná otvorená kuchyňa, reštaurácia a vinotéka. Vďaka vysadeným stromom a jemnej štrkovej podlahe funguje ako celoročne využívaná terasa.

"Najväčšou výzvou pri riešení výtvarnej koncepcie interiéru Fachu bolo hľadanie, respektíve vytvorenie spájajúceho elementu, nejakého spoločného menovateľa všetkých prevádzok, pritom bolo treba v každom dosiahnuť inú atmosféru," vysvetľuje hlavný problém celého projektu architekt Martin Skoček.

Veľmi komplikované bolo vyriešiť členité a nesúrodé priestory s minimálnou možnosťou dispozičných úprav. Prízemiu objektu totiž chýbal palácový charakter, tvorili ho pôvodné hospodárske priestory a stajne, navyše so zachovanými torzo pôvodných gotických a renesančných častí paláca.

Architekti sa preto rozhodli zvoliť ako spoločného menovateľa jednotné farebné a materiálové riešenie. To však znamenalo zahrnúť všetko, podlahy, steny, klenby i strop, v zhodnom povrchu, ktorý by splnil požadované estetická i technické kritériá. Autori preto zvolili stierku pripomínajúcu stredovekú omietku.

K tomu pridali viac či menej solitérne prvky zabudovaného nábytku a mobiliáru. Tie sú v jednotlivých prevádzkach materiálovo, prípadne farebne odlíšené, aby dodali jednotlivým častiam vlastnú tvár. Napríklad juice shop doplnilo bielené drevo, aby vynikla farba ovocia a zeleniny. Kaviareň Bread and coffee zase postavili v prírodnej farbe duba ako charakteristického pozadia pre výrobky domácej pekárne Fache.

V bare a reštaurácii nakoniec zvíťazila patinovaná oceľ. Atypické prvky zabudovaného nábytku a stolov boli doplnené sedacím nábytkom a svietidlami s dôrazom na udržanie celistvosti materiálového a farebného konceptu.

A pretože názov Fach odkazuje na um starých remeselníkov, vznikla požiadavka na odraz tohto názvu aj vo výrazových prostriedkoch interiéru. A tak si architekti zvolili archetyp regálu a dierovanú sololitovú stenu na ukladanie a vešanie "vercajku" ako pripomienku starých remeselníckych dielní. Tento prvok bol použitý predovšetkým v juice bare a v kaviarni Bread and Coffee, v reštaurácii a bare už zostali len regály.

 

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 07:09