Spodná hrana trámov prebiehajúcich rovnobežne s podlahou je podsvietená LED pásmi.Martin Matula pre Velux
StoryEditor

Pýcha majiteľov z Košíc: Zo starej povaly vykresali dva nadštandardné mezonetové byty

01.04.2017, 13:44
Autor:
řezřez
Zrekonštruovať starú povalu býva často jedinou možnosťou, ako získať zaujímavé bývanie v historickom centre mesta. To platí aj v Košiciach.

Zanedbaná povala starého meštianskeho domu bola lákavou výzvou, na ktorej realizáciu však starostlivo dohliadali pamiatkari, uvádza idnes.cz. Do rekonštrukcie sa majiteľ nemohol, s ohľadom na vek a hodnotu domu, pustiť sám už kvôli pamiatkovému úradu, ktorý na ňu dohliadal. Fotografie si pozrite v galérii.

​Navyše chcel od začiatku zachovať čo najviac pôvodných prvkov, typických pre ´genius loci´ starého podkrovia. V spolupráci s architektmi Kristínou Kristiánovou a Stanislavom Mrázom z Ateliéru Architektúry sa podarilo vybudovať dve bytové jednotky, ktoré dnes košickí pamiatkari prezentujú ako vydarený príklad rekonštrukcie historickej strechy.

Romantické bývanie pod hviezdami

Byt orientovaný do Hlavnej ulice ponúka pokojné bývanie a zároveň výhľad na hviezdy priamo z postele. Vchádza sa do neho cez priestrannú vstupnú časť, z ktorej vedie schodisko do súkromnej zóny.  S tou susedí kúpeľňa s toaletou. Spodná hrana trámov prebiehajúcich rovnobežne s podlahou je podsvietená LED pásmi.

Súkromná zóna na hornej galérii ponúka odpočinok na lôžku s romantickým výhľadom na nočnú oblohu. Nájdete tu aj presklenú kúpeľňu. "Kotviace oceľové konštrukcie sme museli navrhnúť tak, aby zvládli prípadné pohyby drevených trámov a zároveň slúžili ako stabilná konštrukcia pre sklenenú časť," vysvetľuje Rudolf Rafael.

Všetko na mieru

Od kovových oddeľovacích a spevňujúcich konštrukcií skiel, cez samotné sklá, ktoré prešli povrchovou úpravou v podobe chemického leptania, až po kovanie a posuvné systémy, ktorými sa sklenené panely ovládajú.

Ako dostať denné svetlo do podkrovného bytu

Pri renovácii historickej strechy sa na základe dohody s pamiatkarmi použili drevené strešné okná Velux. Prinášajú dostatok denného svetla a umožňujú aj účinné vetranie.

Architekti sú s výsledkom rekonštrukcie spokojní: "Denné svetlo hrá v živote človeka veľmi významnú úlohu. Nejde len o jeho fyzickú, ale aj o psychickú stránku. Ak sú strešné okná správne orientované, dokážu v interiéri robiť divy. "

01 - Modified: 2017-02-24 16:34:56 - Feat.: 0 - Title: Majú pasívny dom na dvore medzi činžiakmi. Na energie dajú mesačne len 15 eur
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:10