Pasívny dom vo vnútrobloku starších činžiakov využíva niektoré dostupné prírodné princípy. Na streche majiteľ vybudoval koreňovú čističku. Prevetrávaná fasáda s bezrámovými oknami je obložená smrekovcovým drevom.idnes/Petr Adámek, archív majiteľa
StoryEditor

Majú pasívny dom na dvore medzi činžiakmi. Na energie dajú mesačne len 15 eur

22.02.2017, 14:32
Zohnať v centre Prahy, ako aj iného veľkého mesta, voľný pozemok je už skoro nemožné. Michalovi Sperlingovi sa to podarilo a v rámci vnútrobloku starších činžiakov si nechal postaviť pasívny, čiastočne sebestačný rodinný dom.

Trojčlenná rodina donedávna bývala v byte na pražskej Letnej. Karolína s Michalom si štvrť obľúbili. Nebavilo ich však často nezmyselné dohadovanie sa s družstvom v dome, kde bývali, uvádza idnes.cz.

Fotografie domu aj riešenia interiéru nájdete v galérii.

​Michal, zakladateľ združenia Kořenovky.cz, odjakživa túžil po pasívnom dome. Je totiž vyštudovaný stavbár, odborník na izolácie a niekoľko rokov podniká v oblasti koreňových čističiek. Karolína sa zo štvrte sťahovať nechcela a povedala, že keď dom, tak jedine tu, čím brala záležitosť za uzavretú.

Michal sa nevzdal, uvedomil si, že kamarát postavil dom v jednom z pražských vnútroblokov. Začal hľadať a na stránkach realitky a našiel, hneď na prvýkrát, nevšedný pozemok. "Nikto asi nič podobné nehľadal a nám sa záhrada jedného z činžiakov páčila. S majiteľkou sme sa dohodli, že keď zvládneme obnoviť stavebné povolenie, môžeme stavať. Papiere sme vybavovali rok a pol, do roka sme sa potom sťahovali," spomína Michal a dodáva:

"Stavbu sme zverili kamarátovi Františkovi Hamralovi. Je bývalým majstrom Českej republiky v bagrovaní, a ako sme zistili, tiež excelentným logistikom. Do vnútrobloku sa zájsť nedalo, napriek tomu tu raz ráno stál minibager a náklaďák. Aby sa ľuďom neprášilo do bytov, všetko bolo zakryté, suť sa prekladala do kontajnerov zaparkovaných na ulici." Bola určená presná pracovná doba s voľnými víkendmi. "Možno aj preto neprišla na stavebný úrad jediná sťažnosť," vysvetľuje Michal.

O pár ulíc prenesený domov

Partneri si priali vytvoriť v dome podobné bývanie, zopakovať niektoré obľúbené materiály, farby či prvky, na ktoré si zvykli v predošlom byte. "Keď sme projektovali, chceli sme, aby to vyzeralo tak, že bývame stále v rovnakej štvrti, ale aj v byte s vysokými stropmi a dverami. Stropy máme preto 3,3 m vysoké. Kvôli nim sme museli zapustiť stavbu o tridsať centimetrov, aby sme neprekročili povolenú výšku stavby do 3,7 m. Projekt som pripravoval s architektom Václavom Odvárkom, ktorý sa pohral s niekoľkými detailmi," spomína Michal.

Vonku aj vo vnútri sa opakuje použitie dreva a "priemyselných" materiálov, napríklad zámerne hrdzavý plech na vstupných dverách, čo je lacnejšia možnosť plechu CORTEN. V kuchynskom kúte sú netradične obložené steny drôteným sklom, na linke vodeodolná preglejka v kombinácii s lakovanou MDF.

Jedálenský stôl je naozaj masívny, váži štvrť tony a Michal uprosil stolárov, aby ho vyrobil zo stenového sendvičového panelu, nájdeného na stavbe v kaluži. Z obľúbených vecí sa v dome objavila ešte oranžová farba či zákazkovo vyrobená obdoba knižnice z predošlého bytu.

Pasívne znamená aj teplo od nôh

Dom s dispozíciou 3 + kk má úžitkovú plochu 96 m2 a podarilo sa ho zaobstarať za cenu zodpovedajúcu cene rovnako veľkého bytu v tejto lokalite. Pretože je stavba v pasívnom štandarde, tvorí konštrukciu vápennopiesková tehla, hrúbky 17 centimetrov, k čomu je pridaných 40 centimetrov izolácie.

Fasáda obložená smrekovcom je odvetrávaná medzerou pre prúdenie vzduchu. Na vysoké okná s trojsklom architekt zvolil drevené bezrámové, fasáda tak pôsobí uceleným dojmom. Nízke parapety otvárajú výhľad, ale dovnútra z okolitých domov príliš vidieť nie je.

"Vedeli sme, že je dom pod šikmým uhlom pohľadu alebo dosť ďaleko a že to bude v pohode," upresňujú majitelia, ktorí si v centre Prahy vďaka úspornému domu zaistili do budúcnosti jeho pomerne lacnú prevádzku. Za vykurovanie totiž ročne zaplatia v prepočte 185 eur. Prispieva k tomu aj osem nainštalovaných fotovoltaických panelov, fungujúcich najmä v lete.

Od apríla do septembra preto nie je nutné zapínať plynový kotol, tým si rodina prikuruje v zimnom období. O vnútornú klímu domu sa stará systém rekuperácie, ktorá kúri, chladí aj vetrá. Na pozemku je zahĺbený zemný kolektor, v ktorom sa vzduch, privádzaný do domu, podľa potreby pod zemou buď ochladzuje, alebo predhrieva.

"Pasívny dom je vlastne len kvalitne prevedený normálny dom. Je nám v ňom príjemne, nikde nechladí ani neprefukuje, podobne ako keď si zaobstaráte dobré oblečenie. Vzduchotechniku by mal mať podľa môjho názoru každý nový dom kvôli zdravému a čistému vnútornému prostrediu," konštatuje Michal.

Ani kvapka nazmar

Vo vnútrobloku je pokoj a rodina si v meste užíva prednosti vidieckeho bývania. Záhrada prešla rekultiváciou, bio odpad sa zhromažďuje v kompostéroch. Karolína s Michalom sa chvália minuloročnou úrodou: "Obrali sme 50 kilogramov paradajok, veľa papričiek, nošu tekvíc."

Koreňová čistička využíva prírodné mechanizmy a zaberá celú strechu. Stála zhruba 3700 eur. Upravená voda z čističky sa potom znova používa k splachovaniu na toalete. Keď nejaká voda zostane, dá sa s ňou zalievať alebo hnojiť. Navyše zvlhčuje pôdu okolo zemného kolektora, čo zvýši akumulačnú schopnosť zeminy okolo neho.

"Strechu sme vysadili začiatkom júla, v auguste už tu poletovalo veľa včiel. Rastliny sú zasadené v súvrství penového skla a štrku, v ktorom stojí desať centimetrov vody. Čo navyše chráni izoláciu strechy pred UV žiarením a teplotnými zmenami počas roka. Susedia zhora nepozerajú len na rovnú strechu s šedou krytinou, ale na farebne kvitnúci záhon," uzatvára Michal.

Dom prihlásil do súťaže Pasívny dom roka.

Prečo pátrať po "koreňoch"?

Koreňová čistička môže vyčistiť všetku vodu z domu. Jej výhodou je stabilná prevádzka a malé nároky na údržbu. Systém spolieha na prírodný metabolizmus. Mechanické nečistoty sa najprv zachytávajú v špeciálnom, veľmi dobre fungujúcom, septiku. Jadrom čističky je koreňový filter: vaňa s izolačnou fóliou, v ktorej dochádza k čisteniu odpadovej vody pomocou baktérií na povrchu kamienkov a koreňov rastlín.

Voda v koreňovom poli nestojí, takže okolie neobťažuje zápach. Rastliny naopak tvoria zelené a rozkvitnuté zákutia záhrady či strechy domu.

01 - Modified: 2009-10-29 05:25:07 - Feat.: 0 - Title: Bývajte teplejšie a lacnejšie. A neplaťte všetko
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:40