Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyČo by ste mali brať do úvahy pri jej zariaďovaní vám poradí dizajnérka CU Architecture & Interiors, Henrieta Uhlárová. Príklady usporiadania kuchyne v rôznych priestoroch si môžete pozrieť v galérií.
Pri tomto hľadisku treba brať do úvahy Váš životný štýl. Inú kuchyňu bude potrebovať zaneprázdnený biznismen, ktorý sa doma ani poriadne nezdržuje a inú veľká rodina s deťmi, kde je navyše varenie koníčkom jedného z členov domácnosti.
Nezáleží pri tom na rozmere kuchyne, aj v malej kuchyni sa dá rozumne využiť každý kúsoček priestoru. Oplatí sa obrátiť sa na odborníka, ktorý má s plánovaním kuchyne viac skúseností a tak Vám pomôže predísť chybám a kuchyňu naplánuje presne podľa Vašich potrieb.
Pri zvažovaní rôznych moderných výstrelkov treba myslieť najmä na neskoršie udržiavanie. Napr. páčia sa nám otvorené police, no je veľmi nepraktické inštalovať ich nad varným centrom, kvôli pare a mastnote z varenia, ktorá sa bude zachytávať najskôr na nich. Zvoľte preto radšej polohu ďalej od varnej zóny.
Treba sa zamerať hlavne na tie s nízkou spotrebou a jednoduchou údržbou. V modernej kuchyni sa dnes dáva prednosť skôr vstavaným spotrebičom. Vyzerajú lepšie, ľahšie sa udržujú a majú nižšiu hlučnosť.
Mala by byť ľahko udržiavateľná a odolná aj v prípade, že nám na ňu niečo ťažšie spadne. Preto je vhodnejšia skôr laminátová podlaha, ktorá je odolnejšia ako drevená a nevyžaduje takú údržbu. Pri dlažbe treba voliť tú s väčšou tvrdosťou ako je napr. gres.
Ďalej je treba myslieť na členenie kuchyne na prípravnú, varnú a umývaciu zónu. Jednotlivé časti by na seba mali logicky nadväzovať, aby ste predišli zbytočným pohybom a presunom navyše a aby ste mali na vykonávané úkony dostatok miesta.
Pripravené v spolupráci s: