Pixabay
StoryEditor

Sedemdesiatročné modelky v Rusku búrajú mýty o starobe

10.02.2017, 13:19
Autor:
ČTKČTK
Správna ruská babička sa má starať o vnúčatá, variť im a opovrhovať módou. Pre sedemdesiatjedenročnú Olgu Kondračovovú je pózovanie pre ženský časopis spôsobom, ako bojovať proti zaužívaným predstavám o starých ľuďoch, píše agentúra AFP.

"Už mám vyše sedemdesiat, ale môj život len ​​začína a je taký zaujímavý," zveruje sa štíhla dáma v elegantnom štúdiu uprostred Moskvy, kde pózuje pre ruské vydanie časopisu Cosmopolitan.

Olga Kondračovová toho vo svojom živote zažila už veľa: zúčastnila sa zoologických expedícií po Rusku, hrala vedľajšie malé filmové úlohy a dnes je modelkou. Vysvetľuje, že toto povolanie nikdy neštudovala, ale že ju vždy fascinovalo. "Zisťujem, ako sa zo mňa stáva niekto iný. Keď som pekne učesaná, pekne nalíčená a dobre oblečená a hraje k tomu pekná hudba, je to úžasné, nedá sa to s ničím porovnávať," tvrdí.

Pani Olga sa ocitla pred objektívom profesionálneho fotografa vďaka projektu Olduška, ktorý cez internet začal fotograf Igor Gavar. Olduška je spojenie anglického slova old (starý) a ruského bábuška. Jeho cieľom je ukázať krásu starých ľudí, ich vzhľad a štýl, ktorý je hoden naozajstných modeliek, uisťuje fotograf.

"Chcel som ukázať, ako sú starí ľudia schopní pracovať v módnom sektore a ako môžu byť krásni aj so svojimi vráskami a bielymi vlasmi," vysvetľuje Gavar, ktorý o sebe tvrdí, že ho krása tretieho veku fascinuje. Svoje modelky objavuje na ulici, v supermarketoch, na tanečných parketoch alebo v kaviarňach.

Nový pohľad na život

V Rusku je priemerný dôchodok jeho starnúcej populácie v prepočte 200 eur. Tento projekt tak modelkám dáva možnosť trochu si privyrobiť. Igorovi Gavarovi sa podarilo usporiadať početné spoločné fotografovanie s desiatkami "babičiek", medzi ktorými bola Olga Kondračovová, ale aj osemdesiatročná bývalá letuška Irina Denisovová alebo šesťdesiatštyriročná inžinierka na penzii Ljudmila Brajkinová.

Tieto dámy uisťujú, že im pózovanie pre katalógy ruských návrhárov, pre časopisy a reklamu umožnilo hľadieť na život novým spôsobom. "Dodalo to môjmu životu farbu. Je to také radostné, také pozitívne, "hovorí Ljudmila Brajkinová. "Pri fotografovaní sa vidím inak ako v zrkadle. Teší ma to. Vždy je to ako malý sviatok," usmieva sa. Avšak ich blízki niekedy nedokážu pochopiť ich nadšenie.

Prečo to robia?

"Zo začiatku sa môj muž veľmi hneval a stále sa ma pýtal: prečo to robíš? Potom videl, že mi to prináša zaujímavý a veľmi aktívny život, ktorý mi umožňuje udržiavať sa vo forme. A dnes ma v tom podporuje," hovorí Oľga Kondračovová. Podľa ruskej mimovládnej organizácie, ktorá pomáha starým ľuďom, sa stereotypy o žene v dôchodku, ktorá má byť doma a strážiť vnúčatá, pomaly mení.

V Rusku ženy odchádzajú do dôchodku v päťdesiatich piatich rokoch a muži v šesťdesiatich. "Ruskí dôchodcovia robia zázraky: pracujú ako dobrovoľníci, mobilizujú mládež a dokonca usporadúvajú súťaže krásy tretieho veku," uvádza predstaviteľ tejto organizácie Eduard Karjuchin. Podľa ruského ministerstva zdravotníctva činí podiel osôb, ktoré dosiahli dôchodkový vek, 24,6 percenta ruskej populácie a v roku 2025 to už bude 27 percent. "Potenciál starých ľudí je obrovský. Musíme im však pomôcť ich voľný čas organizovať," hovorí Karjuchin.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:39