StoryEditor

Posvieťte si na remeselníkov s týmto manuálom, inak vás montáž plastových okien vyjde draho

24.01.2017, 11:50
Autor:
magmag
Ak rekonštruujete, je potrebné na pár vecí si dať pozor. Ušetríte si tým čas aj peniaze. Ustrážiť si celý proces sa určite oplatí.

Nevyhnutná je správne vykonaná montáž. Aj tá najmenšia chyba pri inštalácii okien sa totiž môže odraziť na celkovom výsledku. Oplatí sa teda pozrieť sa na to, čo remeselníci vlastne robia, uvádza idnes.cz

Napríklad nedokonalé vyrovnanie rámu znižuje izolačné schopnosti okna alebo býva príčinou nadmernej kondenzácie. To potom vedie k nespokojnosti a k zbytočnému navýšenie nákladov na vykurovanie.

"A nejde len o samotnú montáž, ale dodržanie celého postupu od objednávky, cez montáž až k dokončovacím prácam, ktoré zaistia dokonalú izoláciu po celé desaťročia," vysvetľuje Ondřej Fridrich zo spoločnosti Inoutic.

Plánovanie výmeny okien

Pri výbere nevoľte najnižšiu cenovú ponuku. Radšej si preverte technické vlastnosti ponúkaných okien, ako sú tepelná a zvuková izolácia alebo odolnosť proti vlámaniu.

Jednoduchšie povedané, čím je hodnota súčiniteľa nižšia, tým okno lepšie izoluje. Súčasťou by tiež malo byť vykonanie vonkajších a prípadne vnútorných parapetov.

Výrobcovia na svojich webových stránkach často uvádzajú preverených predajcov, ktorí zabezpečujú aj montáž. Je to dobré vodítko, žiadny výrobca nebude odporúčať niekoho, kto by mohol poškodiť jeho povesť. Po obdržaní objednávky od príslušnej firmy prídu pracovníci zamerať rozmery.

Okná si zrejme nebudete meniť sami, ale je dobré vedieť, ako by tento proces mal správne prebiehať, a to vrátane odstránenia starých a montáže nových.

  1. Demontáž starého okna

Remeselníci zo špecializovanej firmy odstránia staré okno. Pri príprave a zamerania okna je potrebné myslieť dopredu na riešenie takzvanej pripojovacie škáry, čo je laicky povedané - priestor medzi rámom okna a ostením.

idnes/Inoutic

Všeobecne možno odporučiť ponechanie medzere približne 10 až 25 mm, čo predstavuje dosť priestoru pre izolačnú penu alebo pásku a tiež pre dilatáciu okna (rozpínanie, spôsobené zmenou teplôt). Plastové okno v bielej farbe sa rozpína asi o 2 mm na 1 m dĺžky (alebo výšky), pri farebných profilov sú to až 3 mm.

Je tiež dôležité, aby odborne zdatný montážnik navrhol správne umiestnenie okna voči hrúbke steny. Najmä vo chvíli, keď zároveň s výmenou okien prebieha aj dodatočná izolácia stien, mení sa tepelná charakteristika ostenia a okno by malo byť umiestnené bližšie k vonkajšej strane pôvodného múru.

Ak po odstránení starého okna vzniknú v ostení hrubé nerovnosti alebo vypadnú časti muriva, je nutné tieto nerovnosti zapraviť rýchlotvrdnúcou maltou a ostenia vyrovnať, aby sa pripojovacia škára správne utesnila.

  1. Inštalácia rozšírenia rámu

Pri vymeriavaní okna je potrebné počítať s priestorom, potrebným nielen na samotný rám okna, ale aj na ďalšie doplnkové rozširovacie alebo podkladové profily. Pri súčasnom, alebo následne vykonávanom vonkajšom zateplení stien a ostenia je nutné upraviť šírku obvodového rámu okna a zmenšiť svetlý rozmer vzhľadom na hrúbku tepelnej izolácie.

"Podkladový profil umožňuje kvalitné napojenie vonkajšieho a vnútorného parapetu. Rozširovací profil potom uľahčuje umiestnenie ďalších prvkov k oknu, ako nadokenné rolety a podobne," opisuje Ondřej Fridrich z firmy Inoutic.

  1. Kontrola výrobku pred osadením

Než dôjde k samotnému osadeniu nového okna do otvoru, je nutné najprv skontrolovať všetky spoje rámu a geometrickú presnosť rámu, premeraním uhlopriečok a vonkajších rozmerov. Na obvod rámu sa nalepí vhodná vnútorná parotesná fólia.

idnes/Inoutic

  1. Príprava na vyrovnanie

Pred umiestnením rámu okna je potrebné mať istotu o spôsoboch utesnenia pripojovacej škáry. Buď sa po usadení okna priestor vyplní izolačnou penou, doplnenou o parotesnú pásku z vnútornej strany a paropriepustnú pásku z vonkajšej strany alebo sa utesnia medzery medzi stenou a oknom takzvanou komprimačnou páskou.

idnes/Inoutic

Akonáhle sa nové okno, spoločne s rozširovacím profilom, vloží do stavebného otvoru, je nutné ho vyrovnať vo všetkých osiach. Okno sa podloží drevenými podložkami alebo vzduchovými klinmi, ktoré uľahčia proces vyrovnania okna (vzduchové kliny sa dajú prifukovať či vyfukovať a lepšie sa tak reguluje vyrovnanie). Kliny sa umiestňujú aj po stranách okna.

  1. Kontrola polohy rámu

Usadenie okna tak, aby bolo dokonale horizontálne aj vertikálne vyrovnané, vyžaduje vysokú mieru presnosti. Presným vyrovnaním predídete prípadným budúcim nielen estetickým, ale najmä funkčným komplikáciám. "Ku kontrole spoľahlivo poslúži vodováha," radí Jakub Šenk.

idnes/Inoutic

  1. Upevnenie okna

Po vyrovnaní okna je možné pristúpiť k jeho upevneniu do steny. V závislosti na veľkosti okna a materiálu steny, do ktorej sa okno bude kotviť, montáž prebieha rôznymi spôsobmi.

idnes/Inoutic

  • Jednou z možností je použitie kotviacich skrutiek (turboskrutky), ktoré sa vŕtajú skrz rám do ostenia. Niektoré profilové systémy umožňujú vŕtať turboskrutky mimo komory s kovovou výstuhou, čo obmedzuje riziko vniknutia vody ku kovovej výstuhe a jej korózii. Pri uťahovaní skrutiek je nutné zabrániť prílišnému utiahnutiu a deformácii alebo prehnutiu rámu. Použitie skrutiek musí zabezpečiť dostatočnú teplotnú dilatáciu rámu, zvlášť u tmavých profilov.
  • Namiesto skrutiek vŕtaných cez rám je možné pripevniť okno pomocou takzvaných pásových kotiev, ale ani tie nie sú univerzálne vhodné pre všetky typy ostenia. Veľmi dôležité je to, aby montážna firma dbala na správne umiestnenie kotviacich prvkov a maximálne presné vŕtanie.

"U nízkoenergetických a pasívnych stavieb dnes býva bežná montáž do pripraveného osadzovacieho rámu alebo predsadená montáž, kedy je nové okno prakticky úplne mimo pôvodného ostenia," upozorňuje Ondřej Fridrich.

  1. Utesnenie pripojovacej škáry

Po ukotvení okna očistia montážnici múr, priliehajúci k rámu okna a zvlhčia ho vodou. Táto fáza je potrebná pre následné perfektné prevedenie tepelnej izolácie. Montážna tesniaca pena, ktorá sa pre izoláciu používa, sa ľahšie aplikuje a rýchlejšie expanduje, pretože reaguje so vzdušnou vlhkosťou.

idnes/Inoutic

Akonáhle je povrch čistý a vlhký, aplikuje sa izolačná pena do priestoru medzi stavebným otvorom a oknom. Pena rýchlo schne a tvrdne. Prebytok peny sa opatrne odstráni zrezaním tak, aby sa nenarušil rám okna.

Po odstránení zvyškov peny je potrebné nalepiť parotesné a paropriepustné pásky, inak pena oveľa rýchlejšie degraduje, a stráca tak svoju izolačnú schopnosť. Je veľmi dôležité použiť parotesnú pásku z vnútornej strany a paropriepustnú, hydroizolačnú pásku z vonkajšej strany.

Ďalšou možnosťou utesnenia medzery medzi stenou a oknom je špeciálne komprimovaná páska, ktorá sa po inštalácii "nafúkne", a vyplní tak voľný priestor.

Napojenie ostenia k profilu by navyše malo byť vykonané APU lištami, ktoré zaistia čistý a bezchybný prechod medzi omietkou a okenným profilom. Zároveň ochránia profil proti poškriabaniu pri aplikácii omietky. V žiadnom prípade nesmie byť omietka priamo pretiahnutá cez profil! Pri dilatácii okná by okamžite popraskala.

  1. Osadenie vonkajšieho a vnútorného parapetu

Osadenie vnútorného parapetu nesmie porušiť parotesnú fóliu. Hĺbka vnútorného parapetu by mala byť zvolená tak, aby výrazne nepresahovala cez radiátor, umiestnený pod oknom a parapet tak nebránil prúdeniu vzduchu v zimnom období.

Vonkajší parapet sa upevní skrutkami do rozširovacieho profilu a prilepí montážnou penou na spodnej strana ostenia. Je nutné dbať na to, aby bol zachovaný dostatočný sklon parapetu od okna a aby predná hrana parapetu bola vodorovne.

Veľmi dôležité je vodotesné ukončenie parapetu na boku ostenia. U prefabrikovaných kovových alebo plastových parapetov sa používajú systémové koncovky parapetu, ktoré bezpečne odvedú vodu a zabránia zatečeniu pod parapet.

idnes/Inoutic

Pri klampiarsky vykonávaných parapetov je nutné bočný lem vhodne utesniť k osteniu, napríklad akrylátovým alebo polyuretánovým tmelom, so zohľadnením na možné tepelné dilatácie parapetu. Čelná hrana parapetu musí byť aspoň tri centimetre pred vonkajším lícom steny.

Správne vykonaný parapetný detail musí zaistiť dostatočnú tepelnú izoláciu, aby nedochádzalo k poklesu teploty vnútorných povrchov.

  1. Odstránenie ochranných pások

Odstránenie ochranných pások z rámov a krídel okien už spravidla ostáva na samotnom majiteľovi bytu či domu. "Odstraňujte ich až po vymaľovaní stavebného otvoru. Na okne by nemali byť dlhšie ako tri mesiace. Po tejto dobe hrozí, že pôjdu už zle odstrániť," hovorí Ondřej Fridrich zo spoločnosti Inoutic.

Aby okná slúžili

Plastové okná potrebujú iba minimálnu údržbu, aby si zachovala svoj vzhľad a funkčnosť po celé desaťročia. Na rozdiel od drevených okien nie je potrebné ich ošetrovať alebo lakovať. K ich údržbe postačia bežné čistiace prostriedky, zriedené vodou (nepoužívajte žiadne abrazívne čistidlá) a občasné nastavenie a premazanie kovania či kontrola odvodňovacích kanálikov.

Inštalácia okien je komplexný proces, ktorý má veľký vplyv na ich životnosť. Preto sa oplatí prenechať montáž na preverených odborníkov. 

01 - Modified: 2017-01-18 08:23:46 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Premena jednoizbového bytu potvrdzuje, že s vkusom to ide aj lacno 02 - Modified: 2017-01-18 10:00:46 - Feat.: 0 - Title: Priestor stvorený pre mladých. Takto to vyzerá, keď sa spojí nadčasovosť a účelnosť
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:43