StoryEditor

FOTO: Premena jednoizbového bytu potvrdzuje, že s vkusom to ide aj lacno

18.01.2017, 08:45
Autor:
řezřez
Byt 1 + 1 v zaujímavom funkcionalistickom dome má viacero predností. Patria medzi ne umiestnenie v žiadanej časti mesta, s výbornou dopravnou dostupnosťou, praktickú dispozíciu a veľa svetla.

Na druhej strane bol v čase kúpy tento byt v takmer dezolátnom stave. Takže na majiteľa čakala kompletná rekonštrukcia, uvádza idnes.cz. Noví majitelia si tento byt s plochou 48 m2 nekúpili pre vlastné bývanie, ale ako dobrú investíciu a pre krátkodobé prenájmy. Fotografie prerobeného bytu si pozrite v galérii.

​Ich požiadavky na dizajnérku boli teda úplne jasné: Dodržať časový a finančný limit, ale zároveň vytvoriť moderný a pohodlný interiér, ktorý bude rešpektovať atmosféru domu a pamiatkovej zóny, v ktorej sa nachádza.

Konečný výsledok majitelia ocenili, spokojná je aj autorka projektu Denise Courné Glozová. Aj preto prihlásila túto rekonštrukciu do súťaže Interiér roku 2016, ktorého organizátorom je Inštitút bytového dizajnu. Uzávierka druhého ročníka súťaže je už 20. februára 2017.

Citlivá cesta repasovania

Denise Courné Glozová pristúpila k rekonštrukcii veľmi citlivo. Nechala zrepasovať všetky cenné stavebné prvky aj keď by v tomto prípade nové možno vyšli lacnejšie. Zachránila okná (na nich pamiatkari v pamiatkových zónach samozrejme trvajú), ale aj presklené vnútorné dvere či dubové parkety. Ponechala aj pôvodnú a praktickú dispozíciu 1 + 1.

Rozloženie bytu

Hlavný obytný priestor rozdelila autorka interiéru na tri zóny:

  1. Odpočinková zóna s pohovkou
  2. Jedálenský priestor s menším stolom pre štyroch stolujúcich
  3. Priestor na spanie s posteľou so šírkou 160 cm.

Dizajnérka nepotrebovala žiadne priečky ani polpriamky, vystačila si s premysleným zoskupením nábytku a doplnkov. Zachovala aj oddelenú kuchyňu, ktorá je podľa dizajnérky vo svete u menších bytov tradičné.

"Dnešní mladí ľudia zdieľajú gastronomické zážitky takmer výhradne v reštauráciách. Ak sa pokúsia o výrobu nejakého občerstvenia pre vlastné účely doma, rozhodne nechcú neporiadkom v kuchyni zaplniť obytný priestor," tvrdí Denise Courné Glozová.
Malý stôl pre štyroch stolujúcich postačí ak ide o krátkodobé prenájmy . Malý stôl pre štyroch stolujúcich postačí ak ide o krátkodobé prenájmy . idnes.cz/Archiv Institutu bytového designu

Teplé a výrazné farby v symbióze

Farebné riešenie vychádza z teplého odtieňa dubových parkiet a bielej maľovky, všetko doplnené o výrazné farebné tóny veľkých plôch. Tie dizajnérka doplnila o detaily v kombinácii zlatej a tyrkysovo-modrej farby.

Zvolený odtieň modrej však nepôsobí chladne, je neutrálny ako k interiéru, tak k budúcim užívateľom.
Pôvodný interiér pripomína citlivo repasovaná vstavaná skriňa v obývacej izbe.


Do kúpeľne použila jednoduché sanitárne vybavenie aj obklady v bielej farbe, ktoré evokujú dobu vzniku domu. Dlažbou s výrazným vzorom sa podarilo nadviazať na dekoráciu v obytnom priestore.

Fotografie: Archiv Institutu bytového designu

01 - Modified: 2016-12-08 14:06:34 - Feat.: 0 - Title: Atraktívna premena. Dizajnérka sa šikovne pohrala s bytom mladej rodiny 02 - Modified: 2016-12-20 16:29:30 - Feat.: 0 - Title: Na Kolibe vyrastie luxusný komplex. Najdrahší byt bude stáť 700-tisíc eur
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech 04 - Modified: 2023-12-29 08:02:35 - Feat.: - Title: Ak si chcete prenajať izbu, rátajte aj s depozitom. Toto sú nástrahy, na ktoré by ste si mali dať pozor 05 - Modified: 2023-12-19 15:45:34 - Feat.: - Title: Rooseveltova nemocnica použije milióny z plánu obnovy na novú budovu, ale aj na opravu psychiatrie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:26