StoryEditor

Pozrite si byt plný bicyklov. Sú v kuchyni, spálni, na stenách, úplne všade

06.12.2016, 23:00
Vzorové byty bývajú nudné. Sú navrhované pre každého, teda pre nikoho.

Na rozdiel od toho byt plný kolies a mužského "haraburdia" vrátane starých pracovných stoličiek s popraskaným sedadlom jasne vypovedá, kto tu býva. Teda presnejšie: kto by tu mohol bývať, píše český iDnes.cz.

Architekt a dizajnér Jerry Koza z Ateliéru SAD, autor interiéru pre milovníka kolies, sa totiž zapojil do unikátneho projektu Squat iD23, ktorý by mal podľa organizátorov ponúknuť návštevníkom intenzívny zážitok z priestoru a ukázať, že investície do profesionála sa oplatí.

​V secesnom dome v Parížskej ulici v Prahe tak nájdete päť veľkých bytov, v ktorých žije päť imaginárnych rodín. Jednu z nich tvoria otec s dvoma deťmi. Ich posadnutosť kolesami sa odráža v celkovej dispozícii aj zariadení. Niet sa vlastne čomu čudovať, Jerry Koza je sám veľkým a aktívnym milovníkom cyklistiky.

Retro, lístie i dizajnové kúsky
Na oficiálne "odhalenie" bytu prišiel Jerry Koza úplne štýlovo, v cyklistickej zelenej bunde a šiltovke. O to uveriteľnejšou bolo jeho vysvetlenie koncepcie celého bytu, ako ho spolu so svojimi kolegami z ateliéru SAD (Adamom Jirkalom a Tomášom Kalhousom) poňal.

"V interiéri musí byť jasne vidieť, čo majú jeho majitelia radi, čomu venujú svoj čas. Nemám rád priestory, kde všetko vonia len novotou, nie je v nich vidieť príbeh. Preto som vzal napríklad pracovnú stoličku z 50. rokov z vlastnej zbierky, ktorá má síce popraskanú kožu na sedáku, ale jej autor ju vymyslel úplne geniálne, takže slúži dodnes úplne skvele," hovorí autor.

Bicykel ako plnohodnotný člen
Koncept bytu pre otca a dve deti je tak jasný: nadšený cyklista "obetoval" jednu z kúpeľní na vytvorenie akejsi umývačky na kolesá, ktoré odpočívajú na stenách ako vzácne obrazy. Ich cena sa cenným originálom ostatne vyrovná. "Tento bicykel vyjde na viac ako 200-tisíc korún (zhruba 7400 eur)," prezrádza architekt Koza.

Namiesto pracovne "manažéra" tu hneď vedľa umývačky, ktorá počíta s blatom a lístím, nájdete niečo medzi dielňou a úschovňou.

Cyklistické motívy vás ostatne sprevádzajú celým bytom: vo forme kresieb či zavesených bicyklov na stenách... Pri veľkom kuchynskom ostrovčeku sa pyšne predvádzajú barové stoličky Bicycle café s nastaviteľnou výškou sedu, ktoré navrhli Jerry Koza a Adam Jirkal z ateliéru SAD už v roku 2010.

Priestor pre obľúbené veci
Hlavný obytný priestor tvorí kuchyňa s veľkým ostrovčekom aj veľkým jedálenským stolom, na ne voľne nadväzuje odpočinkový priestor. "Nepoznám lepšie pohovky do priestoru než Ploum, ktoré navrhli bratia Bouroullecovci," upozorňuje Jerry Koza. Luster, ktorý dominuje odpočinkovej časti, je naopak z autorskej dielne Anny Kozovej.

Keď ku všetkému pridáte ďalšiu lásku majiteľa bytu, a to hudbu, retro veci a moderné české umenie, je jasné, prečo tu žiaria kvalitné reproduktory či výrazné obrazy na stenách. Zaujímavý luster Skleník je z dielne mladej českej dizajnérky Kristíny Pojerovej, ktorá s ním v roku 2012 získala nomináciu na Objav roka v súťaži Czech Grand Design.

A tak hoci interiér bytu neschvaľoval žiadny konkrétny majiteľ, vznikol osobitý priestor plný nápadov.

Dagmar Vyhnálková

O projekte
Projekt Squat id23 vznikol v spolupráci s Pražskou správou nehnuteľností, ktorá dom v Parížskej ulici vlastní, a s ateliérmi I.D. Arch, SAD, OOOOX a ďalšími dizajnérmi a architektmi. Návštevníci si majú možnosť do 24. decembra prezrieť prácu profesionálov, ktorí tu zariadili celkom päť bytov.

S nápadom na projekt prišla brazílska architektka a dizajnérka Ingrid Vurm Lermen. Do Prahy prišla v roku 2004 za priateľom. Bolo jej ľúto, že tu nefunguje napríklad v Brazílii 30 rokov populárny koncept Casa Cor (výstava v nájomnom dome, v ktorom vždy jeden architekt navrhne jednu izbu).

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:47