StoryEditor

Do prírody aj na pomoc na fronte. Vymysleli kryt, ktorý zostrojíte za hodinu

05.12.2016, 12:00
Autor:
iDnesiDnes
Ani nie za hodinu si môžete za pomoci skrutkovača postaviť jednoduchý provizórny príbytok.

Úkryt prvej pomoci navrhlo londýnske štúdio Duffy London.

Autorom je Chris Duffy, ktorý pomáhal kedysi ako dobrovoľník stavať núdzové príbytky, a všimol si, že práca s postavením zabrala zbytočne veľa času a síl. Domčeky sa skladali z mnohých veľmi zložitých a nepraktických dielov.

​Počas roka a pol navrhol preto dizajnovo jednoduché prístrešia, ktoré je možné využiť nielen pri prírodnej katastrofe. Útulkom možno úspešne nahradiť malú chatku.

Mikroobydlie meria 185 × 125 × 142 centimetrov a je vhodné pre dve dospelé osoby. Navyše je možné ho vybaviť kolesami a vďaka nim úkryt prevážať z miesta na miesto.

​Prístrešok stojí na nohách, vďaka tomu je chránený pred vlhkosťou zo studenej a mokrej krajiny. Vnútro konštrukcie izoluje špeciálna tkanina, ktorá vie regulovať teplotu. Domček má nepriehľadné okno a police.

Základnú konštrukciu je možné rôzne upraviť a rozšíriť. Praktická robustný skelet je vyrobený z recyklovaného dreva a je k dispozícii v rôznych variantoch.

​Dočasné bývanie sa dodáva v kompaktnom balíku, kde sú steny, podlaha, nohy, strecha, okná, dvere a pánty.

Domčeky si môžu od októbra tohto roka objednávať charitatívne organizácie a firmy. Musia ale počítať s 12 až 16 dňovou lehotou dodania. Pre verejnosť budú prístrešky pripravené v prvom alebo druhom štvrťroku 2017.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:00