StoryEditor

Odrádzali ich, no chalupu prerobili. Teraz sa ňou kochajú aj uprostred noci

26.11.2016, 23:00
Presvetlenie, vyhladenie, zoštíhlenie... Pripomínajú vám tieto výrazy premenu zo ženského časopisu? Podobne to môže dopadnúť aj v rodinnom dome.

Presvedčili sa o tom manželia Jana a Jaroslav, ktorí si nechali prerobiť 20 rokov starý interiér. Návšteva bola fotografovaná pre časopis Doma Dnes.

Kuchyňa s jedálenským kútom sa vďaka svetlým farbám a novým materiálom opticky zväčšila a presvetlila. Kuchynská linka je vyrobená na mieru v bielom matnom laku. Zaujímavo sú riešené úchytky, ktoré tvoria súčasť dvierok. Pracovná doska je z masívneho dubu rovnako ako zakázkovo vyrobený jedálenský stôl. Plochu podlahy rozšíril veľký formát dlažby imitujúci prírodný mramor.

Niekedy stačia jeden dva doplnky, ktoré spustia výmenu celého šatníka. O tom vie Jana, ktorá 30 rokov podniká v dámskej móde a vždy sa jej potvrdilo, že kvalita a dobré nápady sa oplatí.

"Musím povedať, že sme nadšení. Zmena je život, a keď bolo hotovo, nejaký čas sme ani nemohli poriadne zaspať. V noci sme chodili po dome a kochali sa. Väčšiu prestavbu sme totiž plánovali až na staré kolená. Pretože manželka mala nedávno úraz na lyžiach a začalo ju bolieť koleno, tak sme si povedali, že nastal správny čas," komentuje s miernou nadsádzkou dôvody rekonštrukcie Jaroslav. Impulzom bolo však aj to, že sa manželia rozhodli presťahovať sa do domu natrvalo.

V rustikálnych kulisách
Dom stojí v obci severne od Brna na pomedzí Moravského krasu. Od začiatku bol vybavený na celoročnú prevádzku, ale rodina ho 20 rokov využívala predovšetkým na rekreáciu. Interiér zariadený koncom 90. rokov zodpovedal trendom tej doby: tmavšie tóny, veľa dreva, namiesto priamych línií občas obliny.

Rustikálny (chalupársky) vplyv sa podpísal predovšetkým na kuchyni. Dvierka nábytku zdobili výrazné fazety a na podlahe bola imitácia terakotovej dlažby so širokými škárami. Podobne to vyzeralo v podkroví v spálni a kúpeľni. Stropy obložené palubovkami, drevo, ratan, keramické obklady napodobňujúce stredomorský štýl.

"Keď k nám prišli známi a zmienili sme sa o rekonštrukcii, čudovali sa, prečo to chceme meniť. Páčilo sa im, aké je to útulné. Povedali sme, že to necháme na odborníkov, a tak to aj bolo. S manželom sme precízni, rýchlo sa rozhodujeme, ale neviem si predstaviť, že by som do návrhu zasahovala alebo vyberala výrobky z hrubých katalógov," spomína Jana.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 05 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Čistý vzduch, skvelý spánok a svätý pokoj: Túto ekologickú chalupu zo slamy a hliny si okamžite zamilujete
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:04