StoryEditor

Pozrite si víťazov Czech Press Photo 2016

22.11.2016, 14:40
Českou novinárskou snímkou ​​roka sa v aktuálnom ročníku Czech Press Photo stala fotografia od Michala Šulu z vydavateľstva Mafra, ktorá zachytáva protesty proti návšteve čínskeho prezidenta.

Porota fotožurnalistickej súťaže v pondelok vyhlásila víťaza v desiatich fotografických a troch video kategóriách.

Tri z týchto kategórií boli nové, a to Problémy dnešnej doby a Lifestyle vo fotografickej časti a jedna video kategória - Investigation. "Oproti minulému ročníku boli témy jednotlivých snímok rôznorodejšie. Súťaži nedominovala jedna zásadná téma. Bolo viac priestoru pre témy bežného života. Preto sme radi, pretože Czech Press Photo chceme dokázať, že novinárska fotografia sa zaoberá aj pozitívnymi a ľudskými príbehmi nášho bytia," vyhlásila v tlačovej správe riaditeľka súťaže. Víťazná fotografia - Protesty proti návšteve Čínskeho prezidenta v Prahe. Autor Víťazná fotografia - Protesty proti návšteve Čínskeho prezidenta v Prahe. Autor Czech Press Photo ​Víťazná fotografia Michala Šulu zachytila ​​potýčku priaznivcov čínskeho prezidenta a ochrancov ľudských práv počas jeho návštevy v Českej republike. Jej autor vyštudoval Pražskú fotografickú školu a od roku 2004 fotí pre denník MF DNES. Svojim hľadáčikom zachytáva predovšetkým športové a reportážne udalosti.

Táto snímka nie je v Czech Press Photo jeho prvý ocenený. V roku 2007 získal 1. cenu a v roku 2006 2. cenu v kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí. Ľudia, o ktorých sa hovorí Ľudia, o ktorých sa hovorí Czech Press Photo

​V kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí, porota ako víťaznú jednotlivú snímku vybrala fotografiu Petra Topiča z Mafry, na ktorej europoslanec Miloslav Ransdorf prichádza do pražského sídla KSČM vysvetliť svoje zadržanie vo Švajčiarsku kvôli neoprávnenému pokusu o výber 350 miliónov eur. Zaradenie snímky už skôr niektorí odborníci kritizovali, Ransdorf je na ňom viditeľne v zlej kondícii. Necelé dva mesiace nato zomrel.

Grant Prahy, s ktorým je spojená rovnako ako s hlavnou cenou odmena 120-tisíc korún, dostal voľný fotograf Jiří Šebek za sériu Chrámy novej doby, v ktorej zachytil administratívne a obchodné budovy.  V kategórii Portrét porota medzi jednotlivými snímkami vybrala snímku voľného fotografa Šimona Pikous s názvom Lukáš Krpálek: Olympijský hrdina.

Šport, single Šport, single Czech Press Photo

​Cenu ČTK má voľný fotograf Michal Červený za snímku 1/20 sekundy pretekov, na ktorom zo spleti rozmazaných tiel ostro vystupuje obrázok pretekára na bicykli. Novinkou 22. ročníka súťaže bolo prihlasovanie jednotlivých fotografií a videí len elektronicky. Súťažiť mohol každý, kto má trvalé bydlisko v Česku alebo na Slovensku.

​Medzinárodná porota hodnotila prácu 349 fotografov a fotografiek s celkovým počtom 5 861 snímok. Videosekcie sa zúčastnilo 25 autorov s celkovým počtom 41 videí. Počet prihlásených autorov sa medziročne zvýšil celkovo o 58 a počet prihlásených prác dokonca o 2 150.

01 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy? 03 - Modified: 2024-04-05 07:30:00 - Feat.: - Title: Tieto predmety používate denne. Rozoznáte ich však len zo záberov z CT skenovania? 04 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú 05 - Modified: 2024-03-21 09:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Vo vnútri Fukušimy. Prvé zábery z dronu od havárie odhaľujú roztavený jadrový reaktor s rádioaktívnym palivom
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:14