StoryEditor

Britský parlament možno presťahujú do bubliny, položenej na Temži

14.11.2016, 05:00
Budova starobylého Westminsteru v Londýne, sídlo britského parlamentu, potrebuje komplexnú rekonštrukciu, ktorá potrvá najmenej 6 rokov.

Parlament hľadá náhradné miesto pre svoje zasadnutia a renomovaná architektonická kancelária Gensler prišla s originálnym riešením presťahovať obe komory parlamentu do stavby podobnej bubline na londýnskej Temži.

Navrhovaná konštrukcia priamo na rieke Temža pred Westminsterským opátstvom môže poskytnúť flexibilné a bezpečné náhradné miesto, ktoré údajne môže v porovnaní s iným riešením dočasných priestorov ušetriť britským daňovým poplatníkom viac ako 1,8 miliardy libier. To sa iste v súčasnosti predvídaných aj nepredvídaných dopadov Brexitu môže hodiť, píšu české Lidovky. Gensler Ikonický Westminsterský palác
Terajšiu neogotickú podobu Westminsterského paláca známeho ako Houses of Parliament navrhli architekti Charles Barry a Augustin Pugin. Bol postavený v rokoch 1840-1870. Jeho história je ale oveľa staršia. Najstaršou zachovanou časťou paláca je Westminster Hall pochádzajúca z roku 1097. Palác slúžil až do 16. storočia ako sídlo panovníka. V 19. storočí po požiari, ktorý ho takmer celý zničil, bol palác rekonštruovaný. Teraz bude potrebovať ďalšiu rekonštrukciu, ktorej náklady sa odhadujú na 4-7 miliárd libier.

Návrh od Gensleru počíta s umiestnením všetkých základných komponentov súčasného Parlamentu do novej štruktúry pozdĺž terás budovy Westminsteru. Dizajn zachováva vzťah medzi oboma komorami Parlamentu a ich kancelárskym zázemím, takže ich rokovacie miestnosti budú oddelené. Schéma zahŕňa nový vstup z južnej strany Westminsterského paláca priľahlého k parku Victoria Tower Gardens. Gensler Kapacita, lokalita, bezpečnosť
Rekonštrukcia bude vyžadovať úplné opustenie budovy po dobu najmenej šiestich rokov. Nájsť vhodné miesto v lokalite Whitehall, kde sa nachádza aj vláda a sídlo premiéra, ktoré by spĺňalo požiadavky na priestor, vybavenie a bezpečnosť, nie je jednoduché. Koncept navrhovaný architektmi z Gensler tak dáva jedinečnú príležitosť umiestniť obe komory Parlamentu aj potrebné zázemie pod jednu strechu a v samom strede Whitehallu v srdci Westminsteru. Parlament a jeho kľúčové aktivity tak nebudú musieť byť roztrieštené na niekoľkých miestach.

Koncept konštrukcie prekonáva aj niektoré obavy týkajúce sa bezpečnosti a zaisťuje, že konštrukcia nebude prekážať doprave na rieke Temži. Popri tom, že rieka sama je čiastočne prirodzenou ochranou, zahŕňa projekt podľa architektov aj ďalšie bezpečnostné prvky.

Inšpirácia strechou vo Westminster Hall
Architekti sa inšpirovali nádhernou strechou Westminster Hall s tzv. "klieštinovým krovom", postavenú za vlády Richarda II. v roku 1393, ktorá je najväčšou stredovekou drevenou strechou v severnej Európe.
Spod rúk stavebného giganta

Gensler je so svojimi 5-tisíc zamestnancami v 46 kanceláriách po celom svete najväčšou architektonickou spoločnosťou na svete. Z nedávnych realizovaných projektov je známy napríklad druhý najvyšší mrakodrap na svete The Shanghai Tower v Číne.

​Drevená konštrukcia bubliny 250 metrov dlhá a 42 metrov široká je vyplnená sklenenými panelmi spĺňajúca nielen bezpečnostné, ale aj akustické požiadavky a pokrývajúca 8600 m2. Mala by stáť na plávajúcich kovových platformách vzdialených 10 metrov od brehu. Nová modulárna štruktúra by mohla byť postavená v priebehu troch rokov v lodeniciach v Británii a prepravená po častiach po Temži na miesto určenia, kde bude skompletizovaná.

"Tento koncept poskytuje jednoduché riešenie pre celkom zložitý a komplexný problém. Cieľom bolo minimalizovať narušenie prevádzky a znížiť náklady na rekonštrukciu. Westminsterský palác je jedným z najdôležitejších symbolov demokracie na svete a táto schéma vyjadruje kontinuitu a silu britského kreatívneho priemyslu," vyhlásil Ian Mulcahey, riaditeľ kancelárie Gensler.

Mobilná stavba
Tento projekt nielenže podľa architektov poskytuje riešenie dočasného problému, ale ponúka aj priležitosť do budúcnosti. Akonáhle bude rekonštrukcia Westminsteru dokončená, modulárny systém môže byť rozobraný a premiestnený na iné miesto. "Môže potom slúžiť napríklad ako múzeum demokracie alebo prípadne ako parlament pre nejaké rozvíjajúce sa demokracie na inom konci sveta," uviedol Duncan Swinhoe, výkonný regionálny riaditeľ Gensler.

Projekt, ktorý by stál 160 miliónov libier, je zatiaľ vo fáze návrhu a je predčasné povedať, či sa britskí poslanci dočasne presťahujú do bubliny. Parlament by sa mal začať opravovať po roku 2020. V každom prípade by mal Londýn o jednu hoci dočasnú architektonickú ikonu navyše.

Akokoľvek projekt sľubuje absolútnu bezpečnosť, už teraz vyvoláva diskusie a čitateľ jedného dizajnového portálu ho vtipne komentoval slovami: "Stačí torpédo a jednou ranou sa zbavíte celej vlády."

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:06