StoryEditor

Kúpili by ste si vaňu za 15-tisíc eur? Pozrite si hviezdy českého dizajnu

07.11.2016, 23:00

Viac ako 52-tisíc návštevníkov, rekordných 197 dizajnérov a ocenenie v 11 kategóriách. To bol tohtoročný Designblok, ktorý sa na konci októbra opäť uskutočnil v pražskom Priemyselnom paláci na výstavisku v Holešoviciach. Ako ústrednú tému si zvolil Šport.

Snáď aj kvôli ústrednej téme sa tento rok vystavujúci doslova predbiehali, kto príde so zaujímavejšie novinkou. Jednoznačne najsilnejšiu kategóriu predstavovali výrobcovia svietidiel. České firmy dnes budia pozornosť po celom svete, takže to nebolo až tak nečakané. Značky  Značky Brokis, Lasvit, Bomma nebo Kavalier glas si to môžu "rozdať" so všetkými svetovými firmami, píše český iDnes.

Pohovky evokujúce cukríky
Zaujala tak napríklad kolekcia Candy od Jaroslava Jurica, ktorá vychádza z prirodzenej ergonómie sedenia a komfortu oblých foriem pripomínajúcich cukríky či vankúše.
Sedací nábytok Candy predviedla značka Jelínek nábytok.

Rodinná firma Polstrin Design priniesla ako novinku odpočinkové pohovky, ktoré sa svojimi minimalistickými tvarmi uplatnia v každom interiéri. Majú slúžiť relaxácii a ponúknuť priestor, kde možno zabudnúť na denný zhon.

Lustre - slnečnice a drevené vane
Absolútnym víťazom 18. ročníka Designbloku sa stal Maxim Velčovský.
Pre tohtoročnú výstavu vytvoril gigantické Slnečnice, ktoré sa vznášali nad strednou halou Priemyselného paláca. Inšpiroval sa typicky českým domácim majstrovstvom, preto na svoje špeciálne lustre použil plastové maxikýble.

Brokis a kolekcia svietidiel Knot - zaoblené tvary variujúcich proporcií pretína robustné lano, ktoré zdanlivo deformuje sklenené dno a vytvára tak efekt plasticity a elasticity.

Popri týchto známych dizajnéroch však nechýbali ani zaujímavosti, ktoré budili veľkú pozornosť. Trebárs drevené vane vyrobené z jediného kusu kmeňa. "Za celý život ich vyrobím možno desať. Kvôli vani by som strom nedal poraziť, ale keď nám takýto materiál niekto ponúkne, odmietnuť sa nedá," tvrdí Matyáš Tmej, ktorý si inak špecializuje na stavbu drevených zrubov.

Jeho tesársku sekerou opracované vane z topoľového dreva sú naozaj unikátne, tomu zodpovedá cena, ktorá sa začína okolo 400-tisíc českých korún bez DPH (14,8-tisíc eur).

Až nečakane silné zastúpenie mal aj detský nábytok. Značka Dotties predstavovala úplnú novinku, nábytok s detailmi evokujúcimi zvieratká, Slezákovy závody ukázali pôvabný detský trubkový nábytok, bohužiaľ len v katalógoch. Najlepší (nielen) detský nábytok? Kolíska Tutu.

Študenti predstavili budúcnosť
Na výstave boli ocenení aj víťazi medzinárodnej súťaže Desigblok Diploma Selection, ktorá je hostiteľom má EUNIC Cluster ČR. Medzinárodná porota zložená zo zahraničných kurátorov a galeristov volila zo 37 diplomových prác.

Víťazom sa stal projekt Plastic! Vlasty Kubušové a Vereny Michels, ktoré sa zamerali na možnosti obnoviteľných zdrojov a vyrobili kolekciu okuliarov z bioplastov.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 11:56