StoryEditor

Ženy v mužských šatách, muži v ženských. Návrhár sa preslávil módou pre transgender

06.11.2016, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Pravdepodobne polovicu našej práce tvorí empatia," hovorí návrhár.

Daniel Friedman chcel byť architektom, ale nakoniec sa stal návrhárom. Najskôr sa zameriaval na podnikateľov, ale dnes tvoria jeho klientelu prevažne homosexuáli.

Jeho ateliér v Brooklyne prekvitá a vypovedá o neuveriteľnom príbehu. Nič pritom nenasvedčovalo, že tento 37-ročný Američan kanadského pôvodu bude pracovať s módou.

Otrava olovom, nepochybne spôsobená starými nátermi, ktoré používal na výzdobu svojej izby na univerzite, ho donútila vzdať sa snov o architektúre: počas niekoľkých mesiacov tento muž plný energie nemohol čítať ani písať.

Pretože miloval oblečenie a dizajn, rozhodol sa v roku 2011 otvoriť si ateliér Bindle & Keep. Návrhy vznikali v New Yorku, výroba bola sústredená v malej dielni u Bangkoku. Klientelu tvorili finančníci z Wall Streetu. "Keď som si robil podnikateľský plán, myslel som si, že práve oni moje obleky potrebujú. Mali peniaze a stále vyhľadávali nové krajčírstva," spomína Friedman.

Koncom roku 2012 zamestnal učňa Rae Tuteru, ktorý bol transsexuál. O svojom novom zamestnaní písal na svojom blogu, ktorý je určený komunite gayov a transsexuálov. Čoskoro mu začali klopať na dvere prvé ženy, ktoré sa obliekali ako muži a transgender osoby.

"Zo začiatku sme ani nevedeli, ako sa s tým vyrovnať," priznáva Friedman. Veľmi skoro si však uvedomil, že práca pre túto skupinu zákazníkov môže byť kľúčovým faktorom pre jeho podnik. Sobáše homosexuálov totiž boli v Spojených štátoch legalizované až v júni 2015 a o transgenderových osobách sa v tom čase hovorilo len málo.

"Robili sme to ako vo všetkých konfekčných prevádzkach: vzali sme miery a nastrihali na oblek. Rozdiel bol v tom, že namiesto, aby sme sa zákazníka pýtali, aký si zvolil štýl, pýtali sme sa, ako by sa rád cítil," vysvetľuje Friedman, ktorého citovala agentúra AFP.

"Bol v tom aj prvok terapie, psychologický prvok, ktorý bol súčasťou výroby oblečenia a na ktorom mnohé spoločnosti stroskotali. Mnohí ľudia bojujú so svojím telom, cíti sa vo svojich šatách nepríjemne. Pravdepodobne polovicu našej práce tvorí empatia," hovorí.

V novembri 2013 prilákala jeho nová klientela pozornosť denníka The New York Times. "Toho dňa, čo článok vyšiel, otvoril som svoju e-mailovú schránku a mal som tam 300 odkazov z celého sveta," uvádza Friedman. "Medzi nimi bol aj odkaz od jednej matky z Paríža, ktorá nám ďakovala, že existujeme, pretože jej syn chcel zmeniť sexuálnu identitu a ona sa domnievala, že sa mu to s nami ľahšie podarí," vysvetľuje.

Podobne to vidí aj Ashley Merriman. Táto majiteľka reštaurácie na Manhattane objavila salón tento rok v lete, keď chcela šaty na svadbu s inou majiteľkou reštaurácie. "Ako muž sa obliekam už viac ako 20 rokov. O tom salóne som počula, ale nikdy som tam nešla, až keď som chcela uzavrieť manželstvo a nevedela som, čo na seba," vysvetľuje.

Salón teraz šije pre tisíce zákazníkov, z ktorých niektorí pochádzajú zďaleka: z Austrálie, Kalifornie, Európy aj Japonska

Daniel Friedman má dnes ročný obrat viac ako milión dolárov. Šaty na mieru sa predávajú v cene od 800 dolárov za kus. Zamestnáva sedem ľudí, chystá sa otvoriť ďalší salón v Los Angeles a v budúcnosti počíta aj s Chicagom a Kanadou.

01 - Modified: 2024-04-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Je jedno, aký máš talent, transrodových tu nechceme. Ruská literárna súťaž vyradila účastníkov, chce chrániť tradičnú rodinu 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-03 08:00:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho ministerka zrušila kritizované štandardné postupy pre trans osoby z dielne bývalej vlády. Neboli dostatočne zdôvodnené, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 14:26