Stavba roka E.ON Energy Globe.Archiv Centra pasivního domu
StoryEditor

Postavil dom nad vodopádom, susedia ho neznášali. Stala sa z neho energetická stavba roka

14.10.2016, 00:00
Ten dom má veľa predností: je nízkoenergetický, ekologický aj veľmi osobitý. A možno aj preto vyvoláva množstvo emócií, vrátane negatívnych.

Jeho majiteľa a autora, architekta Ondráčka, to netrápi. Rodine sa v ňom dobre býva a navyše s ním vyhral v 8. ročníka súťaže E.ON Energy Globe v kategórii Stavba, píše Alena Řezníčková pre iDnes.cz.

Ak prídete do českého Telča a dostanete sa na hrádzu rybníka, možno prehliadnete dom na betónových stĺpoch, ktorý sa tu vznáša nad malým vodopádom. Vďaka streche s extenzívnou zeleňou totiž pri pohľade z hrádze splýva s blízkym okolím.

Jeho majiteľ a autor, architekt Jiří Ondráček, sa nechal inšpirovať spomienkami na svoj pobyt v Austrálii.

Svoj dom s obytnou plochou 90 m2 si navrhol s jasnou predstavou: rodina bude môcť tráviť spoločne čas v obývacej izbe spojenom s kuchyňou, v prípade pekného počasia na terase. Z tej pri jedálni sa môžete dokonca pozrieť na hodiny na románskej veži sv. Ducha. Zároveň má ale každý súkromie vo svojej izbe.

Stavba levituje vysoko nad zemou, terasy smerujú k juhu, k slnku. Netradičné stĺpy ponúkajú pobytový priestor pod domom s príjemným tieňom v letných mesiacoch.

Pretože dom stojí na okraji historického jadra Telča, neboli rokovania s pamiatkarmi jednoduché, ale všetko nakoniec dobre dopadlo. Niektorí ľudia mali výhrady, dom oslovil skôr mladú generáciu.

Pasívny štandard
Veľkú časť energie získava dom zo svojho okolia. V zime ho prehrievajú slnečné lúče vstupujúce do domu veľkými oknami, v lete sa vďaka výraznému presahu nad oknami stavba naopak neprehrieva. Ohrev teplej vody naplánoval architekt Ondráček od jari do jesene pomocou solárnych termických panelov.

"V zime dopomôžu ohrevu ako vody, tak interiéru malé krbové teplovodné kachle," vysvetľuje architekt Ondráček, "prebytky tepla z krbu idú do akumulačnej nádrže. Dva dni sa tak môžeme bez problémov takto ohriatou vodou umývať a sprchovať, poprípade vykurovať," hovorí.

V kachliach stačí v zime zakúriť raz za dva až tri dni, na jar a na jeseň, keď je pochmúrne počasie, raz do týždňa. Minulý rok si rodina vystačila približne s dvomi kubíkmi dreva. "V akumulačnej nádobe sú zapojené elektrické patróny, tými by bolo možné kúriť tiež," dodáva Jiří Ondráček.

Dom si postavil s pomocou kamarátov a rodiny, stavať začal pred tromi rokmi. Priznáva, že firma by to zvládla možno za tri mesiace. Takto však ušetril a získal aj dostatok skúseností pre ďalšie projekty. Stavba ho prišla na necelých 2,5 milióna korún (v prepočte zhruba 92,5-tisíc eur).

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:12