StoryEditor

Kúpili miniatúrny byt bez WC a s vaňou v kuchyni. Prestavali ho za minimálne náklady

13.10.2016, 13:00
Eliška a Jakub si v českej Jihlave kúpili v mestskej dražbe byt veľký veľmi skromných 23 a pol metra štvorcových.

A ešte skromnejšie bol zariadený. lZa priestor v katastrofálnom stave dali 340-tisíc českých korún (v prepočte 12 583 eur) a vrhli sa na totálnu rekonštrukciu. Za štyri mesiace a 160-tisíc korún (5 921 eur) dokázali nevábny brloh zmeniť na príjemné malé bývanie, píše Lenka Weberová pre iDnes.cz.

Mladý pár sa po štúdiách odsťahoval z pražského podnájmu do Jihlavy. Obaja začali pracovať a obzerať sa po vlastnom bývaní. Nízke úroky hypotéky a vlastné úspory im prihral byt za 340-tisíc. Za poplatky v mestskej dražbe zaplatili 5-tisíc korún (185 eur).

"Náš byt stojí v pokojnej ulici v dome z roku 1921, okná máme na slnečnej strane a s výhľadom do lesíka. Keď sme do neho prvýkrát vstúpili, bol v katastrofálnom stave a určený na kompletnú rekonštrukciu. Záchod bol na chodbe a vedľa sporáka stála vaňa. O kúpe rozhodla nízka cena, ktorú sme si mohli dovoliť," hovorí Eliška.

Obaja sa s nadšením vrhli na premenu prvého vlastného bývania, ktorá nestála veľa, pretože väčšinu prác robili svojpomocne. "Museli sme vymeniť všetko vrátane nových odpadov, prípojok vody, elektrinu, okná, vchodové dvere, podlahu aj nové priečky," opisuje úpravu bytu majiteľka.

"V byte nebol záchod, takže sme jadrovým vŕtaním budovali odpad do kanalizácie na poschodí pod nami. Ďalej sme stavali novú kúpeľňu so sprchovacím kútom a kuchyňu. K bytu patril komín, ktorý sme využili pre krbové kachle. Podlahu máme laminátovú, pôvodné PVC sme strhli. Pod podlahou sú pôvodné drevotrieskové dosky a vysoká vrstva škváry," dodáva.

Elišku s Jakubom nemilo prekvapila tenká stena k susedom, kde je teraz kuchyňa a šatníková skriňa. Tehly tu boli položené nastojato úzkou stranou nadol. Počas prác sa teda noví majitelia okamžite prebúrali k susedom. Byt bol zrejme pôvodne väčší a tenkými stenami ho mesto v minulosti rozdelilo na niekoľko malých. Nepríjemný problém sa vyriešil pomocou dvojitej steny zo sklenej vaty a sadrokartónu.

"Pohovku nahradili sedacie vaky, často si v nich čítame, pozeráme sa na filmy alebo len tak do ohňa. Byt je malý, ale vzhľadom na naše pracovné a športové vyťaženie v ňom netrávime zase toľko času a úplne nám vyhovuje," vysvetľuje Eliška.

Interiér ladila dvojica do svojej obľúbenej sivej a bielej. K tomu majitelia pridali stôl po dedovi a červenú knižnicu. Obaja majú tiež radi drevo. Najobľúbenejším prvkom celého priestoru sú krbové kachle. Oheň je síce podľa Elišky trošku nepraktický na upratovanie, ale sálavé teplo nič nenahradí.

Celá premena prebehla hladko. S niektorými technickými a praktickými prvkami sa mladá dvojica radila s rodičmi, ale všetko ostatné si navrhli sami, vrátane pôdorysu, dizajnu a doplnkov.

Rozhodujúca bola veľkosť bytu, ktorej sa museli prispôsobiť a všetko premyslieť. Posteľ si napríklad nechali zvariť na mieru z hliníka, aby bola ľahká a mohli ju ľahko oprieť o stenu. Majú totiž psa a nechcú, aby cez deň spal v posteli. Preto ju denne opierajú o stenu.

"K bytu patrí komora na chodbe (predtým WC), kde máme botník a sklad sezónnych vecí, ďalej pivničná kója a podiel na záhrade. Pre sušenie bielizne využívam rozľahlú povalu," hovorí Eliška.

Premena bytu trvala štyri mesiace a vyšla skutočne výhodne. A lacné je aj samotné bývanie. "V zime kúrime drevom v krbových kachliach a veľmi zriedka temperuje priamotopy. Na varenie využívam sklokeramickú dosku, v kúpeľni máme bojler," dodáva.

"Do budúcnosti by sme radi bývali v malom domčeku so záhradou, kde by bolo miesto na naše záľuby a priestor pre rodinu. Premýšľame o využití betónu, dreva a podobne," dodáva mladá majiteľka.

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 05 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:53