StoryEditor

Kôlňu prestavali na luxusnú chatu. Trvalo to neuveriteľné dva týždne

09.10.2016, 00:00
"Na začiatku bola záhrada. Martinova rodina v nej trávila víkendy už dlhé roky. Pod veľkým smrekom stála drevená chata, skôr taká šopa, do ktorej sa nosila voda z pumpy. Všetko vyriešila stavba bungalovu," opisuje majiteľ cestu k drevostavbe.

O dispozíciách domu sme mali jasno celkom rýchlo. Chceli sme bungalov s veľkou terasou, priestrannou obývačkou, malými izbami a hlavne hygienickým zázemím. Tak som požiadal architekta, aby zakomponoval rovno dve kúpeľne, píše približuje majiteľ pre DŘEVO&stavby.

Zároveň sme si priali, aby dom bol minimálne otvorený do ulice a naopak veľkoplošne nadviazal na záhradu. A keď hovorím veľkoplošne, mám na mysli otvorenú, respektíve priechodnú celú stenu obývačky. Zatiaľ tu totiž trávime len víkendy a kontakt so záhradou chceme mať bezprostredný.

Smrek poslúžil na Vianoce
Prvý krok k riešeniu prišiel vzápätí.
Náš 38-ročný smrek a len o niečo mladší rododendron nemali v kompozičným poňatí záhrady proti jabloniam konkurenciu. V zámere novostavby ale boli tak trocha prekážkou.

Pozemok je pomerne úzky a nie práve veľký. Museli sme teda voliť. Vyhral rododendron, a to doslova. Keďže bolo riskantné taký urastený ker presádzať, bol dom nakoniec navrhnutý práve s ohľadom naň tak, že ho architekt zakomponoval do priestoru polouzatvoreného átria.

Dom je teda v tvare "L" a zo všetkých okien a dverí smeruje pohľad práve na ker. Treba dodať, že keď kvitne, je to naozaj nádherný výhľad z domu. Náš smrek síce prehral, ​​ale koniec mal pekný. Venovali sme ho obci ako vianočný strom s tým, že si ho na Troch kráľov vezmeme späť.

Ešte dnes s ním kúrime. Máme totiž v obývačke okrem podlahového kúrenia aj na zákazku vyrobené krbové kachle. Viem, že to asi nie je bežné, ale my z nich máme radosť.

Fungujú skvele. Pravdupovediac oveľa lepšie ako steny. Izolácia funguje výborne, v lete je tu klíma príjemná rovnako ako v zime, ale nemôžem si pomôcť, stále mám pocit, že klasický stavebný materiál by som znášal lepšie. Je to len v pocitovej rovine, nemám na mysli nič konkrétne. Skrátka si asi na život v drevostavbe človek musí zvyknúť.

Na dotyk so záhradou
Nám išlo hlavne o to, aby dom stál rýchlo.
Skoro som tomu nechcel veriť, ale firme stačili na výstavbu nášho "paneláku" (dom je z panelov) iba dva týždne.

Áno, sú to síce len dve kocky, ale máme v dome pár nie práve bežných prvkov. Trebárs okno, alebo presnejšie obojstranné posuvné dvere spájajúce obývačku s terasou, majú dĺžku sedem metrov. Ide o zložitejší detail, ale účinok je maximálny, pretože zo sedačky alebo z jedálenského stola má človek prakticky panoramatický výhľad.

Alebo v jednej kúpeľni máme strešné okno. Nie ako doplnok k vertikálnemu oknu, ale iba toto strešné. Podotýkam, že bungalov má plochú strechu. Inak ovládanie domu je centralizované: kúrenie, svetlá, žalúzie, bezpečnosť, ale to už je asi dnes bežné.

Zaujímavo riešené sú aj vnútorné rolety na oknách do ulice. Vidíte zvnútra von, ale obrátene sú nepriehľadné a ešte tienia slnku. A nesmiem zabudnúť na centrálny vysávač. Nie len preto, že som chlap a upratovanie ma nebaví. Ale tento "pomocník" mi príde jednoducho skvelý. Martin Zeman

TECHNICKÉ PARAMETRE:
Zastavaná plocha: 162 m2
Úžitková plocha: 137 m2
Spodná stavba: základová doska bez podpivničenia
Konštrukčný systém: prefabrikovaný panel
Tepelná izolácia: obvodová stena kamenná minerálna izolácia + drevovláknitá izolácia, strecha - minerálna kamenná vlna + spádové kliny EPS
Fasáda: silikónová systémová fasáda
Strešné krytiny: PVC fólie
Okná: dymové trojsklo Alu Reynaers SK 86 HI, žalúzie Hunter Douglas
Podlahy: dlažba
Teplo: teplovodné podlahové kúrenie s elektrokotlom, ohrev TUV bojlerom, vetranie s rekuperáciou
Skladba steny (smerom zvnútra): konštrukčná doska RIGISTABIL 12,5 mm + inštalačné predstena 40 mm + tepelná izolácia 40 mm + sadrovláknitá doska Rigidur HSD + tepelná izolácia v skeletovej rámovej konštrukcii 160 mm 60/160 mm + izolačná drevovláknitá doska INTHERMO 60 mm + podkladová armovaná omietka 7 mm + štruktúrovaná omietka 2 mm
Celková hrúbka steny: 29,5 cm
Realizácia: Alfahaus, 2013

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 23:52