StoryEditor

Štyri miestnosti v jednej. Na 28 metroch štvorcových sa dá žiť bez klaustrofóbie

08.10.2016, 00:02
Pražská garsónka s rozlohou 28 metrov štvorcových sa premenila na nepoznanie. Zo zdevastovaného priestoru v tehlovom dome vznikol útulný minibyt určený na prenájom.

Rovnako by však mohol slúžiť ako štartovný byt pre mladý pár či jednotlivcov, píše

"Základom bolo vytvoriť nové dispozičné riešenie jednej miestnosti s výhľadom do dvora tak, aby sa stala vyhovujúca pre bývanie. Ďalej si investor neželal používať príliš drahé materiály a výrobky, pretože byt má slúžiť na prenájom," opisuje zadanie architektka Lucia Mlýnková, autorka rekonštrukcie.

Navrhla niekoľko variánt riešenia priestoru. Majitelia si nakoniec vybrali tú, v ktorej zostali pôvodné miestnosti určené pre kúpeľňu a WC na svojom mieste. Samotná kúpeľňa však prešla dispozičnou zmenou: odstránila sa pôvodná vaňa, ktorá ju takmer celú zaberala, a namiesto nej zabudovali sprchu. Do miestnosti sa tak zmestilo aj malé umývadlo so skrinkou.

"Vďaka blízkosti stúpačky som nemusela použiť sprchovú vaničku. Sprcha tak mohla byť vytvorená len spádovaním do odtokového žľabu," opisuje postup Lucie Mlýnková.

Nábytok na mieru a združovanie funkcií
Byt však prešiel aj ďalšími stavebnými úpravami. Kompletne sa vymenila elektroinštalácia, vodovodné a kanalizačné pripojovacie potrubie, staré "wafky" nahradilo nové vykurovanie plynovým kotlom. Vzniklo tak bývanie zodpovedajúce komfortu dnešnej doby.

V obytnej miestnosti, ktorá smeruje oknami na juhovýchod, kládla architektka dôraz na maximum úložných priestorov. Navrhla preto vstavané skrine po oboch dlhších stranách miestnosti. Do rohu potom umiestnila posteľ. Okrem miesta na spánok zároveň funkciu pohovky.

V protiľahlom kúte vytvorila kuchyňu s ostrovčekom, ktorý spoločne s dvoma stoličkami slúži aj na stolovanie. Súčasťou miestnosti je tiež pracovný kút. Na jednu vstavanú skriňu nadväzuje pracovný stôl a na neho ešte skrinka na televíziu. V ďalšej z vstavaných skríň sa ukrýva kotol a práčka.

Tomáš Dittrich

Farebné akcenty
"Všetok nábytok som navrhla v bielej farbe, aby nezmenšil už tak malý priestor. Pre oživenie som naň navrhla farebné prvky, ktoré sa opakujú aj v kúpeľni v podobe skrinky pod umývadlom," vysvetľuje svoju koncepciu architektka.

Biele i farebné časti kuchyne aj skríň sú vyrobené z laminátu na mieru stolárom. Iba skrinku v kúpeľni tvoria vzhľadom na miestnu vlhkosť lakované MDF dosky.

Z bytu oživeného farbami, ktorý vznikal minulý rok v priebehu troch mesiacov, sa tak dnes už tešia jeho noví obyvatelia.

"V návrhoch sa vždy snažím o individuálny prístup ku každému klientovi s ohľadom na jeho konkrétne požiadavky. Hľadám riešenia, ktoré kombinujú funkčnosť s nadčasovým dizajnom a nápaditým prevedením. V tomto prípade som organizovala malý byt určený na prenajímanie," uzatvára architektka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:55