Wikimedia.org
StoryEditor

Jednu z prvých moderných budov Európy nájdeme neďaleko Bratislavy

07.10.2016, 00:00
Tento rok uplynulo 110 rokov od dokončenia jednej z najvýznamnejších stavieb rakúsko-uhorskej metropoly. Rané dielo slovinského architekta Jožeho Plečnika - Zacherlov palác (Zacherlhaus) vo Viedni označujú za jednu z prvých skutočne moderných budov Európy.

Dal tvár pražskému hradu
Plečnik v rokoch 1911-1921 úspešne pôsobil ako pedagóg Umeleckopriemyselnej školy v Prahe a predovšetkým v rokoch 1920-1935 navrhol nadčasové úpravy areálu Pražského hradu a lánskeho parku.

Nemožno zabudnúť ani na jeho projekt vinohradského kostola Najsvätejšieho Srdca Pána, ktorý je - spolu s niekoľkými sakrálnymi stavbami v Slovinsku - aktuálne nominovaný na prestížne označenie svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, píše historik Zdeněk Lukeš pre Lidovky.cz.

Práve Plečnikove ranej viedenskej realizácie otvorili architektovi cestu do Čiech. Odborníci poznali jeho reprodukcie z časopisu Voľné smery, ktorý vydával spolok výtvarných umelcov Mánes, a samozrejme aj zo svojich viedenských návštev. Plečnik sa stal už pred svojím príchodom do Prahy riadnym členom Mánesu.Zacherlov palác stojí neďaleko Stephansdomu na rohu ulíc Brandstätte, Bauernmarkt a Wildpretmarkt.

Neprehliadnuteľná je rohová vežová nadstavba valcovitého tvaru, výrazná korunná rímsa, podopieranie Metznerovými atlantmi, plastika sochára Ferdinanda Andriho, zobrazujúci archanjela Michaela na priečelí z leštenej sivej žuly, aj elegantný parter s obchodmi, ktorých rozmerné výklady vznikli vďaka vyzdvihnutiu stavby nad terén železobetónovou konštrukciou.

Majster schodiskových hál
Plečnik bol majstrom schodiskových hál a platí to aj pre Zacherlov dom.
Na stĺpovú vstupnú partiu nadväzuje vlastné schodisko s konkávnymi stenami, obložené drevom.

Je tu rad pôsobivých detailov, ktoré prezrádzajú autorov obdiv k dielu jeho profesora Otta Wagnera, ale aj vplyv prác a teórií nemeckého architekta 19. storočia Gottfrieda Sempera čerpajúcich z antiky, najmä však jeho teórie prepisu mäkkých materiálov do trvanlivých. Plášť stavieb tak pripomína tkaninu v kamennom prevedení, biele sklenené gule svietidiel sú akoby podviazanie stuhami, ktoré sú ale vyrobené z mosadze.

Sám majiteľ domu Johann Zacherl bol podnikateľom v chemickom priemysle, jeho otec zbohatol na predaji prípravku proti hmyzu, ktorý sa preslávil počas krymskej vojny. Priemyselník si Plečnika obľúbil a dal mu voľnú ruku. Slovinec potom pre neho navrhoval ďalšie stavby vrátane letného sídla, ktoré však nanešťastie zničil požiar.

Zacherlov viedenský palác a jeho sochárska výzdoba má napokon svoju obdobu aj v Prahe. Sú ňou Šupichove domy na rohu Václavského námestia a Štěpánskej ulice.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:43