StoryEditor

Z betónu a ocele vytvorili superluxusnú vilu. Uprostred lesa

03.10.2016, 03:00
Autor:
mušmuš

Americký architekt Wesley Walls navrhol dom pre svoju rodinu v strednom Arkansase. Poskladaný je z kvádrov obložených kameňom, kovom a sklom, píše dezeen.com.

Dom dostal názov Two Rivers Point. Viacposchodová stavba stojí na strmom svahu s výhľadom do údolia rieky neďaleko Little Rocku, hlavného mesta štátu Arkansas. Rezidencia sa rozkladá na ploche 344 metrov štvorcových. Architekt si tento dom pre svoju štvorčlennú rodinu navrhol sám.   

​Kľúčovým faktorom pri procese navrhovania bolo vytvorenie estetiky, ktorá by bola zdržanlivo moderná a poskytovala panoramatický výhľad. Výsledkom je trojpodlažná budova skladajúca sa z dvoch kvádrov uložených na vrchu taktiež kvádrovej základne. Geometrický dom pokrýva rovná strecha s miernym sklonom. „Projekt sa zámerne vyhol trendovým riešeniam v snahe vytvoriť sofistikované a nadčasové bydlisko,“ povedal Wesley Walls, šéf architektonickej firmy Polk Stanley Wilcox Architects.

Svetlo a farebnosť
Paleta stavebných materiálov bola zredukovaná na kameň, oceľ a sklo, keďže okolité stromy dodávajú budove potrebnú farebnosť. Dom je orientovaný na sever, vďaka čomu sa do interiéru dostáva jemné svetlo. „Neustále sa meniace ročné obdobia, počasie a doba dňa poskytujú nespočetné množstvo vonkajších aj vnútorných svetelných variácii," hovorí architekt.

Kamenný múr slúži ako vizuálna základňa a zároveň pôsobí ako fyzická bariéra medzi súkromnými a spoločenskými priestormi vnútri domu. Vchod sa nachádza na najvyššom poschodí a je prístupný cez príjazdovú cestu a betónové schodisko.

Archív Wesleyho Wallsa

Malebná krajina
Dnu sa vchádza cez presklenú galériu. Odtiaľ sa pokračuje smerom k centrálnemu schodisku, ktoré spája všetky podlažia. Obývacia izba, jedáleň a kuchyňa sa nachádzajú na najvyššom poschodí a sú prepojené s vonkajšou terasou. Kuchynský ostrovček slúži jednak ako univerzálny pult, ale aj ako jedálenský stôl pre každodenné servírovanie.

Na prvom poschodí sa nachádza spálňa pre rodičov a hostí spolu so šatníkovou miestnosťou, zatiaľ čo na prízemí sú dve detské izby so spoločnou kúpeľňou. Bohaté presklenie na celom dome ponúka úžasný výhľad na malebnú krajinu. Stavba disponuje modernou povrchovou úpravou vo forme dreva a kameňa v teplých tónoch.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:17