StoryEditor

Labutia pieseň legendárnej architektky. Požiarnu stanicu zmenila na vzducholoď

02.10.2016, 06:00
Autor:
mušmuš

Architektonická spoločnosť Zaha Hadid Architects umiestnila na strechu novej hlavnej budovy prístavu v Antverpách zvlnený sklenený útvar. Panorámu celej lokality zmenila na nepoznanie, píše dezeen.com.  

Obrovský sklenený útvar tróni na streche nového sídla antverpského prístavného úradu. Za odvážnym návrhom stojí svetoznáme štúdio Zaha Hadid Architects. Dizajnéri tvorivo konvertovali nepoužívanú požiarnu stanicu v antverpských dokoch na nové sídlo hlavného prístavného úradu.

​Prvýkrát, ešte na papieri, bol tento projekt predstavený autoritám v roku 2009. Ide o jeden z najambicióznejších návrhov britsko-irackej architektky Zahy Hadid vytvorených ešte pred jej smrťou na začiatku tohto roka.

Pod jednou strechou
Obrovská prístavba je dlhá viac ako 100 metrov. Je teda takmer rovnako veľká ako budova bývalej požiarnej stanice, na streche ktorej „pristála“.

Vďaka svojim veľkorysým rozmerom môže objekt hostiť 500 zamestnancov prístavného úradu. Pred otvorením odvážnej budovy museli pracovať v niekoľkých samostatných sídlach roztrúsených po celom meste situovanom na západe Belgicka.

Tim Fisher

Hra trojuholníkov
Prístavba je rozdelená do trojuholníkových plôšok, niektorých transparentných a niektorých nepriehľadných. Tie sú usporiadané tak, že vytvárajú rovnú plochu na južnej strane objektu a vlniacu sa textúru pripomínajúcu vodu na severnej časti. Striedavo priehľadné a nepriehľadné panely poskytujú dostatok denného svetla i tieňa. Rovnako pracovníkom zaručujú dokonalý výhľad na rieku Scheldt, prístav i celé mesto Antverpy. „Vnímanie budovy ako transparentného objektu s obrúsenými plôškami, ktoré jej dodávajú trblietavý efekt, nadväzuje na tradíciu Antverp ako mesta diamantov," vysvetlili dizajnéri zo Zaha Hadid Architects.

Stará požiarna stanica patrí medzi chránené pamiatky, predo bola nadstavba konštruovaná nad jej strechou. Nesmela totiž zasahovať do žiadnej z fasád. Jedna strana presklenej konštrukcie visí nad strechou. Druhá strana je podopretá kužeľovou  betónovou nohou. Tá zároveň slúži ako vyhliadková veža.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:57