Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
30.09.2016, 09:00

Časť Zvolenského zámku zrekonštruovali. Vznikla unikátna knižnica

Časť Zvolenského zámku zrekonštruovali. Vznikla unikátna knižnica
Zdroj: Martin Dökereš

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zdroj: Slovenská komora architektov

​Expozícia knižnej a katalógovej kultúry od 60-tych rokov po súčasnosť
Miesto: SNG Zámok Zvolen
Kategória: Interiér
Autori: Alan Krajčír, Helena Vojtková

Projekt rieši vstupný priestor Slovenskej národnej galérie v historickej budove Zvolenského zámku. "Požiadavkou galérie bolo vytvoriť reprezentatívny vstup a zároveň na malej ploche vyriešiť viaceré funkcie: informačný pult, prezentáciu kníh a katalógov, samoobslužné šatne, šatne s obsluhou, infopanely, príručné skladovanie a zázemie zamestnancov.Vložený objekt knižnice delí priestor na dva samostatné celky," hovorí Helena Vojtková.

Súčasný interiér vstupuje do historickej pamiatky s prvkami z rekonštrukcie z 60-tych rokov. "Výziev bolo viac. So súčasným interiérom sme vstúpili do vzácnej historickej pamiatky s prvkami rekonštrukcie zo 60-tych rokov. Výzvou bolo zvládnuť kontrast a vzťahy estetík troch odlišných časových období. Predchádzajúci mobiliár slúžil na zámku od 60-tych rokov, viac ako 50 rokov!"

Vložený objekt knižnice delí priestor na dva samostatné celky s rôznymi kvalitami a funkciami. V zaklenutom vstupnom priestore dominuje reprezentatívny symetrický informačný pult. V členitej veži schodiska je umiestnená expozícia kníh a katalógov s pravidelne rastrovanými policami a mobilnými kontajnermi. Riešenie posúva funkčný a technický komfort návštevníkov a zamestnancov galérie. Okrem infopultu a prezentácie kníh sú v priestore naplnené súčasné štandardy vstupných priestorov: samoobslužné šatne, šatne s obsluhou, infopanely, príručné skladovanie a zázemie zamestnancov.

​V zaklenutom vstupnom priestore dominuje reprezentatívny symetrický informačný pult. "V členitej veži schodiska je umiestnená expozícia kníh a katalógov s pravidelne rastrovanými policami a mobilnými kontajnermi. Veľmi nás teší, že sa podarilo vytvoriť verejný priestor pre verejnú inštitúciu za verejné zdroje."

Ďalšou výzvou pre tvorcov bolo pokúsiť sa spraviť niečo, čo bude fungovať dlhšie ako jednu sezónu – po funkčnej aj formálnej stránke. "Projekt mal pragmatický rozpočet. Dodržať daný finančný limit bez viditeľných kompromisov – to bola tiež výzva. Napríklad bolo lacnejšie navrhnúť a namieru vyrobiť kovanie výklopných políc ako kúpiť typové, značkové.Ak sa bude vnímavý návštevník cítiť v priestore dobre, bude to pre nás určite ocenením, naplnením aspoň niektorých výziev a snáh."

Ich interiér je vlastne iba pár skríň, nejde o interiér, kde sa rieši všetko od podlahy až po strop. "To by bolo v tomto prípade priveľa (muziky aj peňazí). Farba a materiál nového mobiliáru vychádza z celkovej koncepcie reinštalácie zbierok na Zvolenskom zámku. Tmavá hnedosivá je zároveň v dobrom kontraste s pôvodnými prevažne gotickými kamennými článkami a bielymi stenami. Hladká, neštruktúrovaná striekaná MDF doska je vynikajúcim pozadím pre bohatý vizuál kníh a katalógov o výtvarnom umení."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.