StoryEditor

Kameň, oceľ a sklo. Pri rekonštrukcii domu spojili históriu s budúcnosťou a zostali očarení

29.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Francúzske architektonické štúdio Atelier Lame pristavilo sklenenú terasu na kovovej konštrukcii ku starému kamennému domu. Rekonštrukcia okrem iného prináša aj dostatočný úložný priestor pre zanieteného zberateľa CD nosičov a platní, píše dezeen.com

Parížska spoločnosť Atelier Lame bola vybratá na transformáciu starobylého objektu v Hauts-de-Seine na priestranný a moderný rodinný dom. Cieľom bolo zachovať čo najviac z pôvodných architektonických prvkov domu, takže architekti zreštaurovali a ponechali steny z prírodného pieskovca na celej budove. To isté platí aj pre škridlovú strechu a prednú verandu.

​Následne architekti pridali k domu konštrukciu z očerneného olova a skla. Vďaka tomu nadstavili zadnú časť stavby a vytvorili tak veľký obývací priestor na prízemí aj na poschodí. Dlhá chodba pozdĺž jednej steny prístavby poskytuje priestor na vystavenie vzácnych CD a platní klienta.

V súzvuku s tradíciami
„Kombinácia pieskovca, ktorý je typický pre tento región, s modernými architektonickými komponentmi, akými sú oceľ a sklo, vytvára úplne jedinečný domov,“ povedali architekti.

Z vonkajšej strany prístavby je terasa v tvare L s malými lavicami, ktoré sú zároveň chránené strechou. Terasa aj strecha prístavby sú obložené drevenými doskami, ktoré farebne ladia  s kamennými múrmi. Rovné strechy prístavby, mierne odstupňované, sa dajú využiť aj ako terasy pre izby na prvom poschodí.

Lionel Macor

Okno ako kontakt
Na dome boli vytvorené aj nové okná. Jedno je nezvyčajne umiestnené priamo nad pôvodným krbom, vďaka čomu sa presvietili vnútorné priestory. „Početné okná zbližujú interiér s exteriérom, vytvárajú príjemný pocit a spojenie s prírodnou,“ vyjadrili sa architekti. Všetky okenné rámy boli natreté čiernou farbou, aby čo najpôsobivejšie kontrastovali so žiarivo bielou farbou stien.

Kuchyňa tvorí centrum prízemia medzi novou obytnou plochou v sklenenej časti a druhým obývacím priestorom v časti pôvodnej. Na prvom poschodí ústí hosťovská izba na väčšiu z dvoch terás, ktoré sú orientované smerom do zadnej záhrady. Druhé poschodie je určené deťom a má vyhradený priestor na spanie a hranie.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:35