Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.09.2016, 00:00

Kameň, oceľ a sklo. Pri rekonštrukcii domu spojili históriu s budúcnosťou a zostali očarení

Kameň, oceľ a sklo. Pri rekonštrukcii domu spojili históriu s budúcnosťou a zostali očarení
Zdroj: Lionel Macor

Francúzske architektonické štúdio Atelier Lame pristavilo sklenenú terasu na kovovej konštrukcii ku starému kamennému domu. Rekonštrukcia okrem iného prináša aj dostatočný úložný priestor pre zanieteného zberateľa CD nosičov a platní, píše dezeen.com

Parížska spoločnosť Atelier Lame bola vybratá na transformáciu starobylého objektu v Hauts-de-Seine na priestranný a moderný rodinný dom. Cieľom bolo zachovať čo najviac z pôvodných architektonických prvkov domu, takže architekti zreštaurovali a ponechali steny z prírodného pieskovca na celej budove. To isté platí aj pre škridlovú strechu a prednú verandu.

​Následne architekti pridali k domu konštrukciu z očerneného olova a skla. Vďaka tomu nadstavili zadnú časť stavby a vytvorili tak veľký obývací priestor na prízemí aj na poschodí. Dlhá chodba pozdĺž jednej steny prístavby poskytuje priestor na vystavenie vzácnych CD a platní klienta.

V súzvuku s tradíciami
„Kombinácia pieskovca, ktorý je typický pre tento región, s modernými architektonickými komponentmi, akými sú oceľ a sklo, vytvára úplne jedinečný domov,“ povedali architekti.

Z vonkajšej strany prístavby je terasa v tvare L s malými lavicami, ktoré sú zároveň chránené strechou. Terasa aj strecha prístavby sú obložené drevenými doskami, ktoré farebne ladia  s kamennými múrmi. Rovné strechy prístavby, mierne odstupňované, sa dajú využiť aj ako terasy pre izby na prvom poschodí.

Zdroj: Lionel Macor

Okno ako kontakt
Na dome boli vytvorené aj nové okná. Jedno je nezvyčajne umiestnené priamo nad pôvodným krbom, vďaka čomu sa presvietili vnútorné priestory. „Početné okná zbližujú interiér s exteriérom, vytvárajú príjemný pocit a spojenie s prírodnou,“ vyjadrili sa architekti. Všetky okenné rámy boli natreté čiernou farbou, aby čo najpôsobivejšie kontrastovali so žiarivo bielou farbou stien.

Kuchyňa tvorí centrum prízemia medzi novou obytnou plochou v sklenenej časti a druhým obývacím priestorom v časti pôvodnej. Na prvom poschodí ústí hosťovská izba na väčšiu z dvoch terás, ktoré sú orientované smerom do zadnej záhrady. Druhé poschodie je určené deťom a má vyhradený priestor na spanie a hranie.

Ticketportal.sk