Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
21.09.2016, 00:00

Miesto v Bratislave, ktoré poznajú všetci milovníci dizajnu. Architekti odkryli skvost

Miesto v Bratislave, ktoré poznajú všetci milovníci dizajnu. Architekti odkryli skvost
Zdroj: Tomáš Manina

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zdroj: Slovenská komora architektov


Obchod Slávica
Miesto: Laurinská 19, Bratislava
Kategória: Interiér
Autori:  Andrej Olah, Katarína Labáthová

Poznajú ho všetci milovníci pekného dizajnu. Ivica Sláviková, dnes Jusková, roky predávala dizajnové výrobky v bratislavskom KC Dunaj, potom sa však rozhodla pre vlastný malý obchodík. Miesto našla v parteri mestského paláca v historickom jadre Bratislavy a zverila ho do rúk architektom. Výsledkom je pekný moderný obchod, ktorý ale nezabúda na to, z čoho vzišiel. "Myslím si, že na obchode Slávica je výnimočný predovšetkým priestor, v ktorom sa nachádza. Snažili sme sa preto všetky naše zásahy minimalizovať," hovorí Andrej Olah.

Pri odkrývaní jednotlivých vrstiev narazili architekti na množstvo farebných náterov, ktorými priestor za tie roky prešiel, rozhodli sa ich preto ponechať ako spomienku na jednotlivé etapy. "Potrebovali sme však vytvoriť jednoliaty povrch, vhodný na prezentovanie módy a dizajnu, a preto sme priestory zjednotili bielym náterom do výšky hrany prvého podlažia. Najťažšie na projekte bolo asi pochopiť pôvodne veľmi komplikovaný a členitý priestor, ako aj spraviť veľa muziky za málo peňazí, keďže rozpočet sme mali skutočne veľmi obmedzený."

Povaha historického priestoru sa vpisuje do interiéru odkrytou konštrukciou stropov a podlahou, ktorá jeho charakter čiastočne reflektuje novým betónovým poterom. "V prednej časti sme odstránili sekundárne vložený strop, aby sa priestor otvoril vo svojej pôvodnej výške a proporcii. Okrem predajnej plochy je na prízemí vložený box s kuchynkou, toaletou a skúšobnou kabínou. Oceľové nosníky sme však v priestore nechali ako odkaz na novšie stavebné úpravy. V zadnej časti sme však vložený strop nechali, čím vznikol nielen priestor pre kanceláriu a sklad na poschodí, ale aj proporčný kontrast medzi prednou a zadnou miestnosťou."

Mobiliár je založený na striedaní plných boxov a ľahkých stolov a políc so subtílnou oceľovou konštrukciou. Osvetlenie je riešené tak, aby vytváralo difúzne osvetlenie s jednotnou intenzitou pre všetok vystavený tovar doplnené niekoľkými bodovými svietidlami pre akcentovanie vybraných prvkov.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.