Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
20.09.2016, 03:00

Nádherné výhľady a jazero na dosah. Vila zo skla spája obyvateľov s prírodou

Nádherné výhľady a jazero na dosah. Vila zo skla spája obyvateľov s prírodou
Zdroj: Joël Tettamanti

Švajčiarsky architekt Philippe Meyer premenil bývalú kancelársku budovu na brehu Ženevského jazera na dom s presklenými stenami s expanzívnym výhľadom na okolitú krajinu, píše dezeen.com.

Villa Le Lac, ktorú navrhlo Meyerovo štúdio, slúži ako hlavné sídlo pre mladý pár a ich tri deti. Bývalá administratívna budova sa nachádza asi desať minút od švajčiarskeho mesta Ženeva a pôvodne bola postavená pre majiteľa rodinného podniku v roku 1960. 

​Nové úseky boli pridávané postupne, ako sa firma rozrastala, vďaka čomu konštrukcia zostala jednoduchá a logicky riešená a budova bola vhodná na prerobenie na obytný dom. "Klienti veľmi lipli na pôvodnom tvare budovy,  ktorý po mnoho rokov predstavoval rodinný podnik. Preto chceli vytvoriť svoj nový domov práve na tomto mieste," povedal Meyer.

Sklo je základ
Prvou etapou transformácie bolo odstránenie väčšiny stien a ponechanie iba nosnej konštrukcie, do ktorej boli vložené veľké sklenené panely poskytujúce nádherný výhľad na jazero. "Rozšírenie a celková premena stavby tkveli v zachovaní pôvodného tvaru budovy a v otvorení všetkých jej fasád. Hlavným cieľom bolo zachytenie okolitej krajiny v samotnom tvare budovy a vytvorenie výhľadu na jazero," dodal architekt Meyer.

Do tmavej hliníkovej konštrukcie bolo osadené sklo. A to aj vrátane posuvných častí, ktoré možno otvoriť, aby sa dnu dostal čerstvý vzduch. Všetky sklenené plochy sú chránené žalúziami, ktoré filtrujú svetlo odrážajúceho sa od povrchu jazera, zatiaľ čo vnútorné závesy sa využívajú na regulovanie súkromia. Vchod na prízemí vedie ku schodisku do hlavných obytných častí na poschodí. Celoplošné zasklenie stien na tejto úrovni poskytuje výhľad ponad obvodové steny na jazero v pozadí.

Zdroj: Joël Tettamanti

Elegantné stĺporadie
Prvé poschodie je rozdelené na dve časti, v zadnej sa nachádza príslušenstvo vrátane schodiska, kúpeľne a zabudovaných šatníkov. Prednú časť tvorí otvorený priestor s kuchyňou, jedálňou, obývacou izbou a spálňou.

Jediným narušením pôdorysu je rad stĺpov usporiadaných po celej dĺžke budovy popri oknách. Otvorené police a závesný komín nad krbom delia priestor na rôzne funkčné oblasti. Terasy po oboch stranách prvého poschodia sú pokryté doskami z travertínu, tak isto ako vnútorné podlahy, čím sa vytvára dojem kontinuity medzi interiérom a exteriérom.

V okolí Ženevského jazera, teda na hraniciach medzi Francúzskom a Švajčiarskom, sa okrem vily zo skla nachádza mnoho súčasných moderných budov. 

Ticketportal.sk