Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
19.09.2016, 00:00

Malá firma v Nitre dostala sklad a kancelárie snov. Všetko určili pneumatiky

Malá firma v Nitre dostala sklad a kancelárie snov. Všetko určili pneumatiky
Zdroj: Branislav Hovorka

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zdroj: Slovenská komora architektov

​Centrála Gumex Slovakia
Miesto: Gumex Slovakia, Cabajská 21/25, Nitra
Kategória: Občianske a priemyselné budovy
Autori: Martin Paulíny, Branislav Hovorka

"Naše diela sa vždy nachádzajú na jedinečnom mieste, pričom každé miesto má svoje pozitíva aj negatíva. Našou úlohou je vo väzbe na požiadavky klienta zhodnotiť výhody miesta a nevýhody potlačiť alebo z nich urobiť výhody. V prípade Centrály firmy Gumex Slovakia bola naším klientom malá, no úspešná rodinná firma, ktorej areál sa nachádza v Nitre, pri rýchlostnej komunikácii, neďaleko exitu Nitra Juh," začína svoje rozprávanie architekt Martin Paulíny.

Pre Centrálu Gumex, ktorá je predovšetkým veľkoskladom pneumatík s pneuservisom a administratívnou časťou je príznačné, že jej veľkosť, umiestnenie a materiálovú bázu určili práve pneumatiky. "Veľkosť je daná požadovanou výmerou skladu, pričom efektívna ekonomická výška skladu je daná dosahom vysokozdvižného vozíka. Skladované množstvo pneumatík definovalo požiarne odstupové vzdialenosti medzi novostavbou a existujúcou budovou v areáli a tým aj umiestnenie stavby."

​Ľahká oceľová konštrukčná báza vyplynula z požiadavky prevádzkovateľa rýchlostnej komunikácie R1, akou váhou môže stavba priťažiť jej zemné teleso, na ktorom stojí. "Stavba stojí na násype tejto komunikácie a požiadavka sa týkala konečnej celkovej hmotnosti, ktorú mohla stavba, vrátane uskladnených pneumatík dosiahnuť a priťažiť tak násyp. Veľká sklonená zasklená fasáda administratívnej časti je otočená smerom k rýchlostnej ceste. Stavbe to vytvára dynamickú vnútornú atmosféru a firme zapamätateľný vonkajší vizuál," dopĺňa autor.

Vizuál, či skôr tvar stavby teda nie je samoúčelný. Je maximálne prispôsobený potrebám jej prevádzky. "Zalomenie pôdorysu stavby, ktoré vyplynulo z tvaru pozemku sme využili pre vysunutie administratívnej časti stavby tak, aby mali pracovníci prevádzky pohodlný vizuálny prehľad o dianí v areáli. Dlhá markíza nad vstupmi do skladových a servisných častí stavby umožňuje celoročné prezúvanie kamiónov s návesmi pod prístreškom."

Vizuálna kontrola servisných činností je zabezpečené preklenou stenou medzi odbytovou halou a dielňami. "Veľká západná presklená fasáda odbytovej haly otočená k rýchlostnej ceste vnáša do interiéru dynamickú automobilovú atmosféru, presvetľuje a preslňuje interiér, pričom jej sklon slúži ako slnolam. S ohľadom na manipuláciu s pneumatikami návštevník určite ocení aj fakt, že už pri vstupe pochopí, kde si môže nakoniec umyť ruky, hygienické zázemie je viditeľne situované priamo vedľa vstupu... Je toho samozrejme ešte viac, čo sme sa snažili v rámci prevádzky zohľadniť, okrem toho sme sa však predovšetkým snažili vytvoriť ľuďom, ktorý v objekte pracujú a trávia veľa času, ako aj ich klientom, slušné a kultivované životné prostredie. Snáď sa to podarilo."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.