Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
26.09.2016, 18:30

Postavili sme bytový dom, ktorý levituje na stĺpoch vytvárajúcich písmená AVANA

Postavili sme bytový dom, ktorý levituje na stĺpoch vytvárajúcich písmená AVANA
Zdroj: Tomáš Manina

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zdroj: Slovenská komora architektov

Bytové domy – Avana
Miesto: Stupava
Kategória: Bytové domy
Autori: Matúš Polák, Martin Rezník, Silvia Kračúnová, Juraj Makový

Dva bytové domy sú navrhnuté na miestach pôvodného výrobného a skladového objektu výrobného družstva Avana. "Objekt je výnimočný tým, že levituje na subtilných stĺpoch, ktoré sú abstrakciou písmen pôvodného názvu objektu, ktorý tam stál ´AVANA´. Pod hlavnou hmotou je polozapustený priestor pre parkovanie, čím sa uvolnila plocha okolo objektu a na pozemku je viac zelene," hovorí architekt stavby Matúš Polák.

Bohužiaľ, počiatočný zámer pôvodné objekty zrekonštruovať sa pre statické problémy nepodaril. "Nie je nám to ľúto, pretože objekt nebol staticky a technicky v poriadku a dispozície by boli na úkor nosného systému. Taktiež by nebolo v okolí objektu toľko zelene, pretože by boli všade parkovacie státia. Možno by mal objekt iného ducha, s vyššími stropmi, ale v tomto prípade to bolo správne rozhodnutie. Oprava pôvodného objektu by bola finančne náročnejšia ako novostavba," dodáva.

​Domy sa teda nakoniec navrhli na pôvodných pôdorysoch. Obsahujú malé byty dostupné aj pre mladé rodiny, keďže sú navrhnuté s cieľom čo najnižších stavebných nákladov. Spolu obsahuje 37 bytových jednotiek. "Na fasáde je použitý jednotný pravidelný motív štvorca o rozmere 2.25x2.25 m, v ktorom sa nachádza okno, lodžia alebo terasa. Okná poskytujú pri tomto rozmere maximálne prepojenie exteriéru a interiéru, čo je dôležité pri menších výmerách bytov, ktoré boli požiadavkou investora. Motív štvorca je premietnutý aj do rozmeru balkóna, ktorý je v rozmere 2.25x2.25 metra, čím poskytuje dostatok miesta aj pre sedenie, balkón by nemal slúžiť len ako skladový priestor ako to často vídame."

"Výmery bytov boli presne dané investorom a v prevažnej miere išlo o dvojizbové byty pre začínajúce rodiny. "Tým, že je objekt pôdorysne mierne zalomený sa dosiahli rôzne pôdorysné výmery bytov a kupujúci si mohol vybrať výmeru, ktorá mu vyhovovala. Byty boli orientované podľa svetových strán a na koncoch objektu boli navrhnuté trojizbové byty. Pivnice a komunikačné jadro su orientované na severnej fasáde." V závere prišlo ešte k zmene na štvrtom podlaží, kde sa zmenou združili byty na štvorizbové s terasami.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.