Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.09.2016, 00:00

Na oknách rímske rolety a na terase japonská záhrada. Takto vyzerá byt úspešného muža

Na oknách rímske rolety a na terase japonská záhrada. Takto vyzerá byt úspešného muža
Zdroj: Decoland

Architekt máva najväčšiu radosť z klienta, ktorý presne vie, ako by mal jeho interiér vyzerať. Čo je aj prípad bytu na štvrtom poschodí brnianskej novostavby rozkladajúcej sa na ploche 150 metrov štvorcových, píše idnes.cz.

Zariadenie bytu je súčasťou každoročnej súťaže Interiér roku, kde je idnes.cz mediálnym partnerom. Cieľom je popularizovať originálne bývanie, rovnako ako mimoriadny dizajn obchodov, firemných priestorov, hotelov, reštaurácií a podobne. Do ďalšieho ročníka súťaže je možné zasielať prihlášky od 4. októbra. Tentoraz sa môžu hlásiť aj architekti zo Slovenska.

Pomerne veľký byt na štvrtom poschodí novopostaveného domu zahŕňa kuchyňu prepojenú s obývacou izbou a jedálňou, na ktorú nadväzuje pracovňa. Spálne, hosťovská izba a šatňa sú samostatné oddelené miestnosti. K bytu patria aj dve terasy umiestnené oproti sebe. Jedna z nich je osadená zeleňou v podobe japonskej záhrady, druhá slúži ako relaxačný priestor.Majiteľ bytu, úspešný podnikateľ v stredných rokoch, mal jasnú predstavu - vizuálne zladený interiér s prvkami funkčnosti a praktickosti v štýle, ktorý sám označil ako maskulínny romantický funkcionalizmus.

Knižnica za stĺpom
„Ako centrum diania v interiéri mala slúžiť priechodná kuchyňa,“ vysvetľuje Leoš Kosáčik zo spoločnosti Decoland, ktorá interiér realizovala. „Vizuálne dôležitým prvkom bola pre majiteľa horizontálna linka, ktorá sa prelína celým interiérom. Je ju možné vidieť napríklad na zoradení políc, na dyhe nábytkovej zostavy a tiež na dizajne žalúzií,“ popisuje Kosáčik.

Muselo sa pracovať s pomerne veľkou rozlohou kuchyne, ktorá do obývacieho priestoru zasahuje ostrovčekom, a tiež so stĺpom, ktorý bol od začiatku nemennou súčasťou priestoru. Nakoniec sa dizajnérom podarilo do obývacieho priestoru dostať okrem sedačky s leňoškou a konferenčného stolíka s kresielkami aj knižnicu. Pre ňu využili priestor za stĺpom. Ten sa nakoniec rozhodli obložiť kameňom, aby sa zjemnil jeho vzhľad. Na kuchyňu potom plynule nadväzuje jedálenská časť so stolom. Obývaciu časť bytu možno na majiteľove želanie vďaka žalúziám a rímskym roletám úplne zatemniť.

Zdroj: Decoland

Horizontálna linka
Celý interiér je pre dosiahnutie maskulínneho vzhľadu ladený do odtieňov tmavo hnedej a jemnej krémovej farby. Celok dopĺňa tmavá vinylová podlaha s textúrou dreva a benátska štuka, rovnako v kávovom odtieni.

Aby interiér nepôsobil príliš jednotvárne, zvolili dizajnéri kombináciu tehlových kresielok a tmavo šedej sedacej súpravy. Akcent tehlového odtieňa sa objavuje aj na interiérových doplnkoch, v pracovnom kúte dominuje orechová dyha. V kuchyni dizajnéri zvolili praktickú kombináciu laku a laminátu v dekóre dreva korešpondujúceho s farbou stien.

Z pracovne možno prejsť do spálne, ktorej dominuje veľká celočalúnená posteľ. Súčasťou spálne je aj sprchovací kút, ktorého presklená stena a veľkoplošné okná poskytujú cez priestor spálne neopakovateľný výhľad na jazero a priehradu. Interiér spálne dopĺňa aj toaletný stolík.Hosťovská izba je navrhnutá v duchu hotelovej izby, aby bola plne funkčná aj pre návštevy, ktoré tu pobudnú viac dní. Sú v nej dve samostatné postele, šatníková skriňa a policová zostava. Aj tu dizajnéri pracovali s motívom horizontálnej linky. Interiér bytu dopĺňa malá šatňa, ktorej vybavenie je navrhnuté funkčne a prakticky na mieru investorovi a jeho potrebám.