StoryEditor

Mladá žena si splnila svoju predstavu o bývaní. Aj v developerskom komplexe a bez kompromisov

13.09.2016, 00:00

Mladá žena si svoju predstavu o modernom bývaní splnila bez kompromisov. Karlínsky byt Nikoly Filipovej je príkladnou ukážkou toho, ako harmonicky funguje prepojenie moderného dizajnu s tradičnými prvkami, píše Karolína Hornová pre idnes.cz.

Byt je tiež dôkazom pre všetkých, ktorí majú dojem, že apartmán v developerskom komplexe nemôže mať dušu. Môže. Je to totiž čistý priestor, ktorý možno pretvoriť podľa svojich predstáv a bez kompromisov.

Nikola pracuje ako kreatívna manažérka v štúdiu so zameraním na dizajn kúpeľní. Interiérový dizajn bol aj jej študijným odborom na vysokej škole a zároveň koníčkom, ktorý sa neustále premieta aj do jej bežného života. Niet divu, že si aj svoj vlastný sen o bývaní splnila bez kompromisov. 160 metrov štvorcových rátajúci byt na ôsmom poschodí moderného bytového komplexu Vltava v Karlíne vlastní s priateľom ešte len pol roka a býva v ňom iba dva mesiace. Na interiéri je ale vidieť, že tu nič nebolo riešené horúcou ihlou.

Štvrť, ktorá nikdy nespí
Pri výbere nového domova stavila Nikola na jednu z najživších pražských štvrtí. „Milujem výborné jedlo, skvelé víno, dizajn, architektúru, prírodu a históriu, to všetko mi Karlín ponúka. Toto miesto je ideálne na stretávanie sa s priateľmi, ale aj s obchodnými partnermi,“ hovorí Nikola.

Je tu nepreberné množstvo dizajnových show roomov s nábytkom, osvetlením a tiež napríklad s kúpeľňovým vybavením. Na jeseň tu spoločne so svojím tímom otvorila kúpeľňové štúdio Elite Bath. „Mám to teraz dve minúty chôdze do práce, aj vďaka tomu bol tento byt jasnou voľbou,“ vypočítava Nikola výhody, ktoré okolie jej domova ponúka.

Karlínu už dlhú dobu nepatrí prívlastok pôvodnej pražskej periférie. Činžové domy z počiatku storočia a z prvej republiky doplnili v poslednom desaťročí moderné kancelárske budovy a novostavby. Štvrť nevídane ožila aj vďaka neustále sa rozrastajúcemu výberu barov, reštaurácií a kaviarní a je aj centrom dizajnu a umenia. Podobne ako Vršovice alebo Letná sa stala jednou z veľmi vyhľadávaných častí pražského širšieho centra, a to aj čo sa týka bývania. Novostavby na nábreží ponúkajú všetko na dosah ruky: kultúrne vyžitie, centrum mesta i prírodu v podobe mestského parku. „Predtým som bývala na Žižkove v blízkosti Flory. Žižkov mám veľmi rada, ale oproti nemu je Karlín neuveriteľne živou štvrťou, ktorá za posledné roky prešla mnohými zmenami a vzniklo tak miesto, ktoré ponúka pokojné prechádzky okolo rieky, ruch v uliciach a hlavne sa neustále rozrastá,“ potvrdzuje Nikola Filipová.

Petra Pikkelová Čistý dizajn
Pri zariaďovaní bytu dbala Nikola na čistý dizajn a tiež na to, aby každý kúsok nábytku v priestore mal svoje opodstatnenie. Nič tu nie je nazvyš a neprekáža, ale zároveň tiež nechýba. A hoci je v niektorých častiach bytu len minimum dizajnových solitérov, nepôsobí byt ani trochu prázdno. Vďaka starostlivo vybraným doplnkom má aj onú príznačnú dušu, ktorá inak mnohým čerstvo zariadeným bytom chýba.

„S priateľom veľa cestujeme, každý výlet je pre nás inšpiráciou. Obaja milujeme koloniálny štýl v kombinácii s moderným dizajnom, preto pre nás bola jasnou voľbou predajňa Le Patio, väčšinu nábytku sme nakúpili tam. Prevažná časť doplnkov, ktoré krásne dopĺňajú celý interiér, je zase z predajne Snel Furniture,“ komentuje Nikola kombináciu prvkov, ktorú zvolila.

Interiér dáva tušiť inšpiráciu z ciest, ale napríklad aj z dizajnových veľtrhov. Niektoré kúsky sú oživením prvkov z pôvodného žižkovského bytu, ako je to napríklad v prípade netradičných sedačiek. „Prišli s nami zo starého bytu, sú od firmy Stopka. Pôvodne boli z bielej kože, ale cítili sme, že je potreba ich niečím oživiť, a tak sme na ne nechali ušiť poťahy z tyrkysovej látky, ktorú sme si priviezli z Anglicka,“ hovorí Nikola. Sedačky majú až prekvapivý dizajn, ktorý ostro kontrastuje s koloniálnym štýlom doplnkov v ich bezprostrednej blízkosti. Zároveň ale s okolím farebne ladia a čistému priestoru dodávajú energiu.

Petra Pikkelová

Sny sa dajú plniť 
Zo starého bytu musela dopraviť napríklad aj posteľ, zvyšné zariadenie ale čerství majitelia bytu zhotovovali nanovo tak, aby zodpovedalo danému veľkorysému priestoru. Zariadiť ho ale pre Nikolu nebol problém. Vďaka rodine sa odmalička pohybuje medzi umelcami a architektmi. „Keďže pracujem v kúpeľňovom štúdiu, dala som si naozaj veľmi záležať na hlavnej kúpeľni. Priečku oddeľujúcu kúpeľňu od spálne som nechala vybúrať a zachovala len jej časť, kde máme umiestnené umývadlo so zrkadlom,“ opisuje Nikola. Tak vznikol otvorený priestor, kde ľavá časť slúži ako hlavný vstup do kúpeľne a pravá strana dáva vyniknúť samostatne stojacej vani, ktorá pomyselne prestupuje do spálne. Kúpeľňa je obložená do veľkoformátovej dlažby v imitácii onyxu, celý priestor tak pôsobí veľmi čisto a jemne.

Nikola opisuje miestnosť, ktorá je skutočnou pýchou bytu a miestom, ktorého by bolo len pre bežnú hygienu škoda. „Najradšej odpočívam vo vani značky Aveo, kde vďaka otvorenému priestoru a výhľadu z okna mám možnosť absolútnej relaxácie a pocitu voľnosti.“ Kúpeľňa je svojbytným priestorom, ktorý plynule nadväzuje na koncept celého bytu. Podobnou myšlienkou sa Nikola riadila aj v prípade kuchyne. „Mojou veľkou vášňou je tiež varenie a vďaka skvelej kuchyni od štúdia Stopka sa v nej varí prakticky samo,“ priznáva majiteľka bytu.

Láska k vareniu sa premietla aj vo veľkosti priestoru, ktorý je kuchyni venovaný, úžitková miestnosť sa stáva súčasťou interiérového celku. Za všetko hovoria kvalitné materiály, ale aj pracovná plocha, ktorá je oslobodená od akýchkoľvek rušivých elementov. Ostrovček kuchyňu opticky oddeľuje od zvyšku priestoru aj jedálenského kúta, ktorý je opäť inšpirovaný koloniálnym štýlom. Obe časti priestoru spájajú štýlová svietidlá, ktoré v sebe nesú oba prvky: moderný, čistý vzhľad v kombinácii s tradičnými tvarmi. Pri pohľade na kuchyňu je jasné, že variť tu musí byť radosť. Rovnako ako je radosť bývať v byte, ktorý si zariadite do detailu presne podľa svojich predstáv.

Praktický luxus
Nejednej žene (ale aj mužovi) by určite zasvietili oči nadšením pri pohľade na šatňu. Miestnosť, na ktorú staršie byty príliš nemysleli, je tu samozrejmosťou. Uskladnenie všetkého oblečenia aj doplnkov v samostatnej miestnosti má nádych luxusu; predovšetkým ide ale o praktickú stránku veci a pohodlie, ktoré k priestrannému bytu patria. Tým skôr, ak je aj táto miestnosť doplnená o nejaký dizajnový prvok, napríklad v podobe originálneho lustra.

Život v byte, ktorý je prepojením obľúbeného miesta, dizajnu i všetkých praktických nárokov na bývanie, je tak stelesnením všetkého, čo si predstavujeme pod pojmom domov. „Týmto bytom som si splnila svoj veľký sen o bývaní a je pre mňa aj miestom, kde rada dobíjam energiu,“ uzatvára výstižne Nikola.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:43