StoryEditor

Unikátna oáza feng-šuej. Tento český kemp vám dobije batérie aj upokojí dušu

05.09.2016, 15:00

Chatky v kempe Dešná sú zariadené v štýle feng-šuej. Znamená to, že každý kus nábytku, obrázok i kvet má v izbe svoje opodstatnené a nemenné miesto, píšu o netradičnom riešení lidovky.cz.

Aká je to chata s prívlastkom feng-šuej? Jedná sa o stavbu, ktorá je kompletne zariadená v štýle prastarej východnej filozofie pracujúcej s energiami, vytvárajúcej útulné harmonické prostredie otvorené pokoju, oddychu a jednoduchému vnímaniu krásy.
Výraz feng-šuej pozostáva z dvoch čínskych znakov. Feng znamená vietor a šuej je voda. Ideálne miesta sú podľa teórie feng-šuej tie, kde sú energie živlov vyrovnané. Školy sa líšia, ale základom merania energií je čínska geomantia, čo je prax podobná Európanom známemu hľadaniu vody s pomocou prútikov.„Štýl feng-šuej pomáha prostredie, v ktorom žijeme, uviesť do rovnováhy a harmónie. Prirodzené prostredie je dávno narušené rôznymi umelými vplyvmi a žiarením, či už hovoríme o mobilných telefónoch, vysokofrekvenčnom žiarení, mikrovlnných rúrach alebo bezdrôtových sieťach,“ vysvetľuje v rozhovore majiteľ kempu Dešná Petr Zavadil.

Vlastníte jediný kemp v Česku, ktorý má chatky a reštauráciu zariadené v štýle feng-šuej. Čo to v praxi pre vás znamenalo? Najali ste si odborníka a chatu zariadil podľa neho? Mohli by ste opísať, ako prebiehala úplne prvá fáza?
Ten príbeh je v podstate jednoduchý - pred rokmi som bol veľmi pracovne vyťažený, veľa som cestoval a vždy som sa tešil na pokojnú atmosféru domova a odpočinku. Keď som si kvôli práci zabezpečil byt v Prahe, veľmi mi v ňom chýbalo niečo, čo som nedokázal pomenovať, uchopiť, ale cítil som určitý vnútorný nesúlad, nedokázal som si oddýchnuť a všetko sa samozrejme prejavovalo v mojom osobnom i pracovnom živote.

Vtedy som sa dopočul o filozofii feng-šuej a vyhľadal som firmu, ktorá mi navrhla úpravy v tomto štýle a musím povedať, že realita prekonala všetky možné aj opísateľné slová. Nevedel som, prečo a ako sa to deje, ale bolo to naozaj skutočné a neuveriteľné! Po tejto skúsenosti som sa rozhodol, že sa pokúsim zharmonizovať aj miesto, ktoré slúži viacerým ľuďom - rezort Dešnú.

V prvej fáze sme rekonštruovali reštauráciu a časť ubytovania, celý proces prebieha postupne. Môže to urobiť každý z nás - feng-šuej nám pomáha prostredie, v ktorom žijeme, uviesť do rovnováhy a harmónie. Prirodzené prostredie je dávno narušené rôznymi umelými vplyvmi a žiarením, či už hovoríme o mobilných telefónoch, vysokofrekvenčnom žiarení, mikrovlnných rúrach, bezdrôtových sieťach alebo mnohom ďalšom. Vo vesmíre platia všeobecné zákonitosti a princípy, ktoré by sme nemali zabúdať a som presvedčený, že feng-šuej nám pomáha nielen pochopiť, ale aj pocítiť krásu a jednoduchosť prírodných zákonov, ktoré majú vplyv na všetok život.

www.resort-desna.cz Ľudia väčšinou feng-šuej uplatňujú doma. Prečo ste sa rozhodli, že takto zariadite kemp? Nebolo to priveľmi finančne nákladné?
Všeobecné princípy sú platné všade, nielen pri realizáciách v rámci bývania. Nie je podstatné, či sa jedná o bývanie, prácu, podnikanie, partnerské vzťahy, stravovanie, obliekanie - všetko, čo nás obklopuje, je tvorené týmito elementmi. Vedomým poznaním a pochopením týchto princípov možno zmeniť život každého z nás takým spôsobom, aby sme boli prirodzene šťastní , spokojní a dokázali plnohodnotne žiť v súlade sami so sebou aj ostatnými ľuďmi. Z jednotlivých detailov vzniká funkčný celok a je pravdou, že ľudia si väčšinou nevšimnú tieto maličkosti, ktoré sú veľmi finančne náročné.

Nechceli sme nič podceniť a toto je jeden z príkladov, kedy celkové riešenie vyzerá veľmi dobre. Niektoré prvky sú skutočne majstrovskými kúskami a ručne vyrábané, či sa už bavíme o obkladoch alebo umývadlách v chatkách a v reštaurácii. Týchto prvkov by sme našli veľké množstvo. Ako ďalší príklad môžeme spomenúť ručné maľby nádherných symbolov drakov, tigrov a rýb, pričom každá je samostatným originálom. Všetko má svoje miesto i význam.

Čím vás štýl feng-šuej zaujal?
V dnešnej dobe je feng-šuej veľmi populárny a ľudia začínajú objavovať skryté tajomstvá tejto filozofie. Musím však povedať, že veľa známych a veľkých spoločností vo svete tieto princípy užíva už dávno a získali vďaka tomu veľký náskok aj výhody. Toto tajomstvo by podľa mňa malo byť dostupné pre všetkých a nie len za účelom získania finančného prospechu či materiálnych výhod, aj keď aj tieto aplikačné výsledky sú prirodzenou súčasťou celého procesu.

Sme vlastne doma na planéte Zem, záleží len na nás, aké podmienky a prostredie si vytvoríme pre svoj vlastný život aj pre život našich blízkych. Z tohto pohľadu je feng-šuej a jeho aplikovanie v každodennom živote skutočným nevyčísliteľným bohatstvom vo všetkých oblastiach, kde teraz plytváme svojou energiou, zdravím aj veľkými finančnými prostriedkami. Či už sa jedná o rôzne farmaceutické prípravky a doplnky, lekárske zákroky, procedúry, potraviny a vlastne všetko, o čom nám médiá tvrdia, že to nutne potrebujeme k životu a zdraviu. www.resort-desna.cz Ako oceňujú ubytovanie hostia?
Náš kemp sa pred dvoma rokmi stal kempom roka, ponúkame ubytovanie v stanoch, karavanoch i chatách.

Máte ešte nejaké plány do budúcnosti, ako kemp vylepšiť?
Stále je čo zlepšovať, ​​je to nekonečný proces. Radi by sme aj naďalej rozvíjali rezort v duchu filozofie feng-šuej. Nechcem teraz predbiehať, ale verím, že naši hostia budú príjemne prekvapení.

Máte na chatky v štýle feng-šuej spätnú väzbu od klientov? Chvália si ubytovanie?
Chatky sú využívané po celý rok, či už sa bavíme o súkromných akciách ako ubytovanie pre novomanželov, na výročia a oslavy. Ale aj ako reprezentatívne ubytovanie na rôzne firemné akcie, workshopy, kurzy, semináre. Celkový spätný ohlas je napospol pozitívny, aj keď táto ubytovacia kapacita tvorí pomerne malú časť z celkovej ponuky, ktorú má areál k dispozícii.

Čo nesmie v priestore, ktorý je takto usporiadaný, chýbať? Kvety? Koberčeky?
Vždy sa jedná o súbor použitých materiálov a prvkov, ktoré spájajú priestor do funkčného a harmonického celku. Daný priestor možno podporiť rôznymi spôsobmi, napríklad doplnkami a farbami. Nie je potrebné striktne sa držať len všeobecných odporúčaní, ktoré bývajú spomenuté v rôznej literatúre, ale vždy brať ohľad aj na konkrétne miesto a možnosti, ktoré sa nám núkajú.

Mali ste ku každej chatke samostatný plánik, ako priestor vo vnútri usporiadať?
Áno, v našom projekte sme vychádzali z vopred danej a navrhnutej dispozície, ktorú sme mali možnosť vidieť na pripravených vizualizáciách. www.resort-desna.cz

V reštaurácii si hostia môžu dať dusené líčka, pohánkové palacinky, ale aj miestne špeciality ako napríklad kyselicu. Zakladáte si na dobrej kuchyni?
Rozoznávame niekoľko ročných období a naše jedlá pripravujeme v súlade s týmito obdobiami. Z tohto dôvodu nenájdete v našej reštaurácii stály jedálny lístok, pretože pripravujeme jednotlivé jedlá tak, aby obsahovali zodpovedajúce suroviny. To všetko je prirodzený proces, na ktorý sa zabudlo či nám bol úmyselne utajený, nad dôvodmi teraz nebudeme špekulovať.

Varíme podľa piatich elementov, čo je postup vyskúšaný a overený tisícročnou tradíciou. Využívame a aplikujeme filozofiu piatich elementov, kedy každá potravina patrí do určitej skupiny a dodržiavaním určitého postupu pri varení vzniká finálny produkt, ktorý je v harmonickej rovnováhe a vyváženosti. Touto kombináciou telo dostáva nielen potrebné látky a živiny, ktoré ľahšie vstrebáva a spracuje, ale aj energiu, ktorá je zachovaná v maximálnej miere oproti použitiu konvenčných postupov. To, čo vytvára niekedy neuchopiteľnú a pridanú kvalitu výsledného jedla vareného nami používaným postupom, je kombinácia skvelej chuti a energie, za ktoré vám telo poďakuje.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:43