StoryEditor

Zo starého baníckeho domu v Banskej Štiavnici vytvorili unikátne bývanie

01.09.2016, 18:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

komarch


Rekonštrukcia baníckeho domu Dolná Resla
Miesto: Dolná Resla, Banská Štiavnica
Kategória: Obnova a prestavba
Autori: Vladimír Schmidt, Zuzana Schmidt
Zhotoviteľ: Martin Macharík

Banícke domy mali v minulosti veľký význam a bola by veľká škoda nevedieť ich využiť aj dnes, ale dať im trocha súčasného nádychu. Preto k obnove takéto domu pristúpili na ulici Dolná Resla v Banskej Štiavnici. "Rekonštrukcia objektu rešpektuje pôvodné dispozičné riešenie baníckeho domu a zohľadňuje požiadavky investora na funkciu prechodného bývania. Dispozícia domu bola očistená od nevhodných zásahov z 20. storočia, časti fasád znehodnotené zväčšenými okennými otvormi a novodobými výplňami boli analogicky zrekonštruované, nové okenné výplne boli navrhnuté podľa dochovaných originálov," vysvetľuje architekt Vladimír Schmidt, ktorý sa na novom návrhu podieľal. Kvôli požiadavke na obytné podkrovie pribudli na každú stranu strechy po tri vikiere, pôvodné otvory v uličnom štíte boli zväčšené aby vytvorili použiteľné okná.

Pre užívateľov domu je pomocou terasy prístupnej priamo zo zadnej časti podkrovia vytvorená platforma na oddych. "Súčasťou je aj novotvar – sklenené dvere - zakrývateľný vrátami, ´okenicami´, ktoré po uzavretí pohľadovo splynú s drevenou výplňou zadného strešného šítu. Terénne schodisko a celá nová morfológia záhrady umožňuje prepojenie terasy s priestorom pred hlavným vstupom do prízemia domu. Pod terasou sa nachádza hospodárske zázemie objektu stvárnené ako drevená šopa, aby nerušilo pôvodný vzhľad domu.

Objekt sa však pred rekonštrukciou nachádzal v havarijnom stave, preto sa muselo pristúpiť k náhrade niektorých prvkov a častí poškodených. Nebolo možné ich repasovanie či opätovné použitie. "Poškodené konštrukčné prvky boli nahradené precízne remeselne spracovanými replikami. Predná časť domu bola pôvodne drevená, vzhľadom na havarijný stavebnotechnický stav sa musela odstrániť a nahradiť - s ohľadom na problémovú náhradu a konzerváciu takéhoto typu konštrukcie sa v súlade s povolením príslušných orgánov pristúpilo k náhrade keramickým murivom. Pôvodné zachované a použiteľné prvky boli reštaurované a repasované," dodáva.

V blízkosti domu stál drevený objekt slúžiaci ako prísrešok na drevo, bez historickej hodnoty. Ten bol odstránený a na jeho mieste bol navrhnutý nový uzatvárateľný altánok, ktorý svojim prevedením, šindľovou strechou a detailami odkazuje na pôvodné hospodárske šopky a dotvára atmosféru celej parcely. 

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:21