Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.08.2016, 00:00

Dom na strmom svahu búra pravidlá. Takmer všetko je v ňom naopak

Dom na strmom svahu búra pravidlá. Takmer všetko je v ňom naopak
Zdroj: Matthew Millman pre Carney Logan Burke Architects

Americká architektonická firma Carney Logan Burke dokončila vo Wyomingu netradičnú stavbu v členitom skalnatom teréne. Nachádza sa pri neprehliadnuteľnom balvane, píše dezeen.com.

Luxusná chata je doslova vnorená do strmého, husto zalesneného porastu na kopci neďaleko lyžiarskeho strediska.

Jedinečný balvan sa architekti zo štúdia Carney Logan Burke rozhodli povýšiť na symbolický prvok a súčasne skalu využili ako kontaktné miesto pre netypické usporiadanie domu z vonkajšej i vnútornej stránky. Horská rezidencia pozostáva z dvoch hlavných častí. Každá sa nachádza na jednej strane balvanu a navzájom sú prepojené „mostom“. Okrem toho má prvotný geologický charakter skaly hlboký vplyv na tvar i sfarbenie budovy.

Dolu hlavou
Vzhľadom na členitosť terénu sa architekti rozhodli pre obrátené rezidenčné rozloženie so spálňami na prízemí a obývacími priestormi na vyššom poschodí.

"Obmedzené možnosti na budovanie a prianie klientov, aby dopad na krajinu bol minimálny, si vyžiadali aj ďalšiu nezvyčajnosť v kontexte celkovej rozlohy obytnej plochy - malý pôdorys stavby. A práve toto obmedzenie vytlačilo obytné priestory na horné poschodie do baldachýnu stromov. Vo výsledku sa tak vytvorila verzia tradičného domu hore nohami," vyjadrili sa architekti.

Štyri spálne v luxusnej horskej rezidencii s obytnou plochou rátajúcou 446 metrov štvorcových sa preto nachádzajú na prízemí. Obyvateľom domu toto netradičné usporiadanie poskytuje viac súkromia, spálne sú totiž obklopené hustým lesom.

Hlavné obývacie priestory na vyššom podlaží zase ťažia z ničím nerušeného výhľadu bez clony z korún stromov. Architekti túto výhodu naplno využili pri inštalácií expanzívnych okien.

Zdroj: Matthew Millman pre Carney Logan Burke Architects

Luxusná stodola
Exteriér rodinného sídla je obložený stodolovými doskami. Zámerne neboli nijako ošetrené, aby mohli voľne zvetrávať a farebne i štýlovo sa tak čo najlepšie zharmonizovať s okolitou prírodnou scenériou.

Rustikálny vzhľad exteriéru kontrastuje s modernými povrchovými úpravami a tlmenými tónmi v celom interiéri. "Majitelia mali skôr abstraktnú než konkrétnu víziu westernovej drevenej chaty," vysvetlili architekti.

Zákazkový nábytok bol vybraný tak, aby zodpovedal vnútorným povrchových úpravám. Príkladom je ležadlo v obývacej izbe či kreslo v jednej z horných miestností.

Ticketportal.sk