StoryEditor

Dubaj chce ľudí prinútiť byť viac vonku. Postavil novú stavbu s unikátnym okolím

19.08.2016, 14:00

Dubajská opera, ležiaca pri päte najvyššej stavby sveta Burdž Chalífa, sa pripravuje na slávnostné otvorenie koncom augusta, ktorému dodá lesku slávny španielsky tenorista Plácido Domingo. Stavbu, za ktorou stojí developerská firma Emaar, navrhla britská spoločnosť Atkins.

Dubajská opera vyrástla v časti Downtown Dubaj na adrese Sheikh Mohammed bin Rashid Boulevard. Architektonicky výrazná stavba tvorí stredobod oblasti Dubai Opera District, v ktorej chce developerská spoločnosť Emaar postaviť mnoho námestí s obchodmi, reštauráciami, luxusnými hotelmi a rezidenciami. K tomu chce pridať parky a ďalšie odpočinkové plochy. Architekti plánujú námestie zatieniť a celú oblasť prepojiť chodníkmi a ulicami. Mesto chce turistov i obyvateľov prinútiť k tráveniu času vonku na vzduchu a chodcom ponúknuť krásnu atraktívnu promenádu, píše idnes.cz.

Dubaj, kde žijú väčšinou cudzinci, má pomerne hustú kultúrnu scénu: usporadúvajú sa tu pravidelné koncerty arabských a západných hudobníkov, je tu každoročný filmový festival a salon Art Dubaj venovaný výtvarnému umeniu. Mestu však chýbalo veľké operné divadlo, ktoré by zodpovedalo jeho ambíciám. V tomto kontexte sa zrodil projekt Dubajskej opery, ktorej forma je inšpirovaná obchodnou tradíciou prístavného mesta. Jej štruktúra sa podobá dhau, malej arabskej plachetnici, ktorá sa stále používa v regionálnej námornej doprave.

Hľadisko s 2 000 miestami je variabilné. Môže sa vďaka veľkému počtu pohyblivých podláh, stien a stropov využívať ako divadlo, koncertná sála či priestor pre bankety a ďalšie príležitosti. "Táto flexibilita umožňuje opere hostiť najrôznejšie predstavenia a akcie, ako sú divadlo, opery, balety, koncerty, módne prehliadky, konferencie alebo výstavy umeleckých diel," uvádza sa na internetových stránkach opery.

dubaiopera.com

V posledných desaťročiach sa Dubaj, ktorý je zároveň jedným zo Spojených arabských emirátov, rýchlo zmenil na centrum obchodu a kultúry v srdci Zálivu a jeho stavebný sektor prilákal obrie investície zo zahraničia. Okrem stavby Burdž Chalífa, ktorá je vysoká 828 metrov, je v Dubaji veľa extravagantných konštrukcií, ako sú umelé ostrovy v podobe palmy alebo ostrovy reprodukujúce mapu sveta.

V meste, kde sa v roku 2020 bude konať svetová výstava, žije takmer 2,5 milióna obyvateľov, z veľkej väčšiny cudzincov. Vlani ho navštívilo viac ako 14 miliónov turistov, ktorých sem lákajú luxusné hotely a zábavné parky. K turistickému ruchu prispieva veľké letisko, ktoré je vzhľadom na počet medzinárodných cestujúcich prvé vo svete."Je to veľmi vzrušujúca doba. To, čo tu mnohým ľuďom chýbalo, bolo centrum pre veľké hudobné predstavenie," uvádza generálny riaditeľ opery Jasper Hope, ktorý predtým stál na čele Royal Albert Hall v Londýne. "Je to ideálny okamih pre začiatky Dubajskej opery," usudzuje Hope a vymenováva prednosti mesta s infraštruktúrou na medzinárodnej úrovni, dynamickou ekonomikou a kozmopolitným obyvateľstvom. dubaiopera.com

Doteraz sa v Zálive otvorila len jedna opera, a to v roku 2007 v Ománe, ktorého sultán Kábus je známy svojou záľubou v klasickej hudbe ."Dubaj chce byť jedným z najlepších miest na svete, a preto musí ponúkať to isté čo Londýn alebo New York, vrátane umeleckej scény," vyhlasuje Tala Badríová, riaditeľka súkromného Centra pre hudobné umenie. Táto opera podľa nej umožní Dubaju, aby pevne zakotvila na medzinárodnej hudobnej scéne.

Dubajská opera zatiaľ neuvedie žiadne vlastné predstavenie, ale bude určite inšpirovať miestnych umelcov. "Máme málo hudobných, tanečných a divadelných škôl, ale budeme aktívne podporovať miestnu tvorbu," hovorí Hope. Umenie opery je arabskej kultúre úplne cudzie. "Opera je vynikajúca myšlienka, ale keď chcete dosiahnuť úspech, musíte ľudí vychovávať, aby jej rozumeli," usudzuje Tala Badríová. Prvú sezónu Dubajskej opery začne 31. augusta slávny španielsky tenorista Plácido Domingo. Na programe je tiež inscenácia opery Gioacchino Rossiniho Barbier zo Sevilly a hudobná komédia West Side Story či Bedári.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:30