V jednej časti bytu sa nachádzajú terakotové dlaždice a v druhej zas vzorované.Aitor Estévez, Dezeen.com
StoryEditor

Zabudnite na steny. Takto vyriešili priestor vzdušného bytu architekti

13.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Oriol Garcia sa pustil do prepracovania opusteného bytu v Barcelone. Svojej práce sa ujal skutočne bravúrne a nezabudol ani na najnovšie trendy. Ako píše portál dezeen.com, odstránením stien a múrov, ktoré pokladá za "svetelné clony" dospel k vytvoreniu svetlého a priestranného domova, ktorý oslavuje aj svoje zachovalé historické detaily.

Rekonštruovaný bytový priestor sa nachádza v strešnom priestore trojpodlažnej budovy v barcelonskej štvrti Sant Andreu. Byt bol opustený celé roky, kým sa ho niekto ujala zrenovoval Garcia začal generálnu opravu tým, že zbúral niektoré zo stien, ktoré používali predchádzajúci nájomníci na rozdelenie priestoru.

Knižnica a biele záclony teraz voľne definujú a v podstate aj delia 45 metrov štvorcových bytu na dve zóny – jednou je tá na spanie a kúpanie, a druhá na varenie a leňošenie. "Hlavný cieľ tohto projektu bol jasný – vytvorili sme tak veľmi potrebné prirodzenejšie svetlo a bytu sme tak dopriali väčšiu šírku priestoru," vysvetľuje Garcia. "Toto riešenie bolo krištáľovo čistá," pokračoval. "Všetky vnútorné steny, ktoré slúžili ako svetelné závory, sme strhli a všetky pevné prvky ako sú kuchyňa, kúpeľňa a záchod - sme namontovali až na bočné obvodové steny."

Slnečná izba sa nachádza mimo jadra apartmánu a odstránením steny medzi týmto priestorom a obývacou izbou sa priestor stal vzdušným a skvelo presvetleným. V jednej časti bytu sa nachádzajú terakotové dlaždice a v druhej zas vzorované. Oba patria k pôvodnému návrhu a aj keď boli pôvodne v zlom stave, Garcia sa tohto dedičstva nechcel vzdať.

Rovnako odstránil prekrytie, ktoré skrývalo drevené stropné trámy a obnovil ich. Miestami tak zvýšil miestnosť aj o meter. „Odstránením toho, čo nie je potrebné, rozširujeme bohatstvo priestoru, aby neostalo nepovšimnuté,“ dodal.

Vďaka tomu dokáže využívať aj väčšiu plochu okien. Spálňu a kúpeľňu neoddeľuje žiadna stena a sprchovací kút a WC sú umiestnené do výklenku za sklom. "Konečný výsledok podkrovia svojou otvorenosťou, vzdušnosťou a svetlosťou pripomína loftové bývanie," uzavrel Garcia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:34